mangó

Bíztató, hogy az egzotikus gyümölcsök egyre inkább bekerülnek a magyarok mindennapi étkezésébe; ez kétségtelenül jót tesz az egészségünknek. Sok olyan egzotikus gyümölcs is megtalálható a szupermarketekben, amelyekről még sosem hallottunk. Az indiai mangó, amely valójában inkább zöldes-vöröses színű, az egyik legszembetűnőbb egzotikus gyümölcs. Finom cukros íze természetes kiegészítőjévé teszi az olyan desszerteknek, mint a turmixok, joghurtok és sütemények. A béta-karotin, az A-, C-, E-, B1- és B2-vitamin, valamint a nagy mennyiségű magnézium, kalcium, foszfor, vas és nátrium csak néhány a benne található tápanyagok közül. Ha mangóról van szó, sokan a szokásos módszerrel próbálják meghámozni, ami közel sem olyan hatékony. Van azonban két olyan módszer, amely egyszerre egyszerűbb és hatékonyabb a hámozáshoz.

 

Mangó hámozás lépései:

1. Nézze meg jól a mangóvásárlást; a legtöbb nagy szupermarket és bevásárlóközpont terményrészlegében felfedezhet olyan egzotikus gyümölcsöket, mint a mangó. Győződjön meg róla, hogy a megvásárolt gyümölcs kissé puhább, és ideális esetben kívülről inkább pirosas-érett, mint zöld.
Ne fogyasszon olyan mangót, amelyik barna vagy zúzódott.
A mangót, mint sok trópusi gyümölcsöt, vegyszerekkel kezelik, ezért fontos, hogy fogyasztás előtt megmossuk. Használat előtt alaposan tisztítsa meg meleg vízzel. Egy kefe használata a tisztításhoz szintén jó ötlet.
2. A hámozás első módszere a hasítás/csíkozás; ehhez tegyünk egy megmosott és megszárított mangót egy vágódeszkára, és egy éles késsel vágjuk le mindkét végét, vagy vágjuk be középen, amíg el nem érjük a magot; majd miután végig vágtuk a magot, a két felét ellentétes irányba csavarva távolítsuk el.
A hatalmas (ehetetlen) mag könnyen belekaphat a késbe, ha nem vigyázunk. Miután levágta a középpontot körülvevő két szárat, folytassa a hús leválasztását a maradék két oldalról. A két ovális (mint egy fél tojás) csücske közül az egyiket a tenyerébe fogva vágja be a gyümölcs belsejét egy körülbelül hasábburgonya méretű csíkban, ügyelve arra, hogy ne szúrja át a héjat. Három-négy hasítékot kell kapnia, amelyekből egy kanállal kiveheti a mangó húsát. Egyszerűen csak dugja be a kanalat a mangó szélébe, és folyamatos kanalazó mozdulatokkal távolítsa el a gyümölcshúst. Használja fel a két félholdat ilyen módon. A késsel óvatosan vágja végig a felső héjréteg mentén, hogy a húst megszabadítsa a maradéktól.
3. A szeletelés egy másik, esztétikusabb hámozási módszer. A hámozás művelete elsőre a hasításéhoz hasonlít.
Ezt a módszert az teszi egyedivé, hogy a szeleteket a hosszuk mellett keresztben is feldarabolják, így kis kockák jönnek létre. Miután a mangót kockákra vágta, fogjon meg egy szeletet, és a másik kezével óvatosan nyomja be a húst a héj felé. Az így kapott mangókocka fejjel lefelé fordítva egy sündisznóra fog hasonlítani. A késsel ejtsen függőleges vágást a héj mentén, hogy a húst kiszabadítsa a csontból.
4. Használhat hámozót is, ami a szokásos eljárás, de az első két módszer garantáltan gyorsabb, esztétikusabb és hatékonyabb.

 

Érdekelhet még

almás lepény

Almás lepény

Publikálta - 2023-01-12 0
       A tésztához: 0,6 dkg sütőpor 40 dkg liszt 20 dkg vaj 4 ek porcukor 2 db tojássárgája…
Kókuszgolyó receptje

Kókuszgolyó receptje

Publikálta - 2022-07-21 0
A kókuszgolyó ősrégi receptje az egyik legismertebb példa a sütést nem igénylő desszertekre, ráadásul a tapasztalatlan házi szakácsok számára is…
sonka

Sonka főzése

Publikálta - 2022-09-17 0
Sonka recept: Mi kerüljön a sonka főzésekor a főző vízbe? (Kb 3 kg sonkához): • 3 kg füstölt sonka •…
Mézeskalács készítése

Mézeskalács Készítése

Publikálta - 2022-07-27 0
A mézeskalács sokunk számára a karácsonyi szezon elengedhetetlen része. Már a mézeskalács sütés illata is mindenkit az ünnep hangulatába hozhat.…

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük