kerti bútort választani

Kerti bútort választani

Publikálva: at 09:38
85 0

Hamarosan itt a jó idő, a nyár, és az emberekben egyre nagyobb a kísértés, hogy a szabad levegőn töltsék el a legtöbb időt. Akinek van kertje, már lehet is kerti bútorok után nézelődni. De milyet is vásárolj? Melyik fogja túlélni a telet, és mi is garantálja, ha jövő tavasszal újra előveszed őket, még mindig eredeti színűkben pompáznak majd? Vessünk egy pillantást a bútorvásárlás legfontosabb pontjaira!

 1. A kerti bútorok tekintetében nagy különbség van az árkategóriák két véglete között. Érdemesebb a középkategóriájútol felfelé keresgélni, mert ezeknek a berendezési tárgyaknak ugyanis komoly megpróbáltatáson kell túlesniük. Valószínűleg, eső, por, szél is érni fogja őket, nem beszélve a gyermekek és a házi kedvencek lelkes figyelméről. Ha túl olcsón vásárolsz bútort, akkor következő évre valószínűleg romlani fog a minősége, és hamar újra a boltban fogod magad találni, hogy új darabokat keresgélj. A kerti bútorok olyan típusú bútorok, amire nem kell sajnálni a pénzt, de a strapabíró darabok meg is érik az árukat.
 2. Talán a legeslegfontosabb dolog a kerti búroknál az anyaguk. Nem minden ugyanis, hogy fedett teraszra vagy napsütötte  térre keresel bútort, esetleg egy fa alá. A következőkben kicsit vizsgáljuk meg, milyen lehetőségeid is vannak:
  Fából készült bútorok: A természetes hatásuk miatt eléggé kedvelt a fa bútor, nagyon szépen bele tudnak simulni a kertbe. Rusztikus hatásuk miatt ugyanis sokan vásárolják őket, de modern stílusokat is találhatunk a piacon. Elsősorban fedett teraszra javasolják őket, ahol nem érik közvetlenül az éghajlati viszontagságok, így tovább csodálhatod a szépségüket.
  A müanyag bútorokat nagyon széles és nagy választékben készítik, és már attól sem kell félni, hogy olcsó hatást keltenek a megmunkálatlanságuk miatt. Az árak között óriási különbségeket tapasztalhatsz, de itt is sajnos az a szabály, hogy a drágább lesz a jobb. Könnyen tisztíthatóak és tartósak,  egy kerti slag általában el is végzi a munkát. Nagyon könnyűek, akár segítség nélkül is átrendezheted a kerted berendezését, ahányszor csak akarod.
  Az alumíniumból készült bútorok anyaguk miatt ellenállnak a napnak, esőnek, szél, sőt még a fagynak is. Ülőpárna nélkül is nagyon kényelmesek lehetnek. Könnyen hordozhatóak, és tisztításuk nagyon egyszerű. Egyedül arra figyelj nagyon, hogy könnyen karcolódnak. De itt is egyenesen arányos az ár és a minőség.
  Kovácsoltvas megoldásoknál nem kell félni attól, hogy összetörnek vagy megrongálódnak. Nem árt nekik a szél, a nap, az eső és nem is karcolódnak. Ha valaminek nekiütődnek akkor biztosan, hogy nem ezeknek a daraboknak esik bajuk. Mivel nehéz anyagból készülnek, így biztosan nem dönti fel őket a szél, viszont mozgatni csak segítséggel lehet őket. Esztétikailag magabiztosságot sugároznak, rusztikus kinézetük bármelyik teraszt felékesítheti.
 3. Ezeket az anyagokat sokszor kombinálják is. Például egy kovácsoltvas bútort kényelmessebbé lehet tenni fa ülőfelülettel, de ma már szinte bármilyen koncepció elképzelhető. Esztétikai szempontból bármilyen stílust tálalhatsz, megmaradhat a bútorok rusztikus hatása, de lehetnek hipermodernek is. Itt csak arra kell figyelni, hogy minden anyagnak kellőképpen a gondják viseld.
 4. Természetesen fontos szempont az is, hogy milyen a stílusa és a kinézete. Ha nagyobb kerttel rendelkezel, akkor pontosan tervezd meg a felépítését: nézd meg, hogy hova milyen növényt telepítettél, milyen alakzatot adnak ki, és ehhez viszonyítva hol van olyan terület, ahol elférnek a bútorok. A kerttervezés nagyon fontos, mert egy rendezetlen kert olyan érzetet kelthet, mintha csak egymásra hordtad volna sok-sok növényt és bútort. Figyelj a ház szineire és alakjára is a megfelelő darabok kiválasztásánál.
 5. A bútorok fajtáját tekintve (pl: hintaágy) csak a kertünk vagy teraszod kiterjedése szabhat határt. Természetesen első a funkció, mérd fel tehát, hogy mire is van szükséged: beszélgetős térre, netán a gyerekeknek egy játszó helyre. Ha az anyagot már kiválasztottad, ezt a döntést könnyű lesz meghoznod.
 • A fa bútorokat ápolni is kell, hogy tovább tartsanak, és megőrizzék eredeti színüket.
 • A műanyag darabok fagyérzékenyek, ezért télen jól szigetelt, fedett helyet kell nekik biztosítani.
 • Ha alumínium bútort vásárolsz,  akkor figyelj rá, hogy ne hagyd őket kint erős szélben. Kis súlyuk miatt könnyen feldőlnek, viharosabb időben arrébb is viheti őket a szél.
 • Kovácsoltvas esetében figyelj rá, hogy a bútoron legyen védőbevonat: ha nincs, tetess rá, mert ez védi meg az időjárás szeszélyeitől.

 

Érdekelhet még

mikulásvirág

Mikulásvirág gondozása

Publikálta - 2022-11-04 0
Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan ápolhatod és szaporíthatod a tél kedvencét, a mikulásvirágot. Az egyik legnépszerűbb téli szobanövény a mikulásvirág.…
elektromos vízforraló tisztítása

Elektromos vízforraló tiszítása

Publikálta - 2022-08-30 0
Feltétlenül súrolja át alaposan a vízforralót, hogy megszabaduljon a lerakódásoktól és a vízkőktől. A vízforraló, mint a legtöbb más kisgép,…
mosószoda

Mosószóda használata

Publikálta - 2022-12-08 0
A mosószódát többféleképpen lehet használni a mosás hatékonyságának javítására: kombinálható mosószerrel, hogy növelje az előbbi hatékonyságát, vagy önmagában is használható…
megszabadulni a molyoktól

Megszabadulni a molyoktól

Publikálta - 2023-06-26 0
A molyok bárhol problémát jelenthetnek, ahol élelmiszert tárolunk, beleértve a hűtőt és a kamrát, valamint a szekrényt, ahol apró lyukakat…
jácint

Jácint gondozása

Publikálta - 2022-09-14 0
A kerti jácint (Hyacinthus orientalis), az egyik legkedveltebb évelő hagymás növény, valójában Délnyugat-Ázsiában, Libanonban, sőt Törökország és Szíria egyes régióiban…