krumplit főzni

Krumplit főzni

Publikálva: at 08:52
92 0

A burgonya leggyakrabban használt főzési módja egyben az egyik legegyszerűbb is. A burgonya sokoldalúan felhasználható köretként, de más ételek, például saláták és rakott ételek alapját is képezheti. A burgonya népszerű köret, mivel könnyen elkészíthető. A burgonya sokoldalú, és köretként is használható, de más ételek, például saláták és rakott ételek alapja is lehet. Hogyan készítsd el a burgonyát, kellene?

Krumplifőzés alaplépései

  1. Alaposan moss meg annyi krumplit amennyire szükséged lesz. A krumpli héján gyakran található föld, ezért fontos, hogy alaposan mosd meg.  Egy krumplikefével dörzsöld le a héját, így viszonylag könnyedén el tudod távolítani a makacsabb szennyeződéseket is.
  2. Döntsd el, hogy hogyan szeretnéd megfőzni a krumplit: hámozottan vagy héjastól. Mindkét módszernek van előnye: a héjastul főzött krumpli tápanyagtartalma magasabb, míg a hámozott krumpli puhább és finomabb lesz.
  3. Ha szükséges akkor vágd fel kisebb darabokra a krumplit. Ha gyorsabban szeretnéd főzni, vagy ha a krumplit salátába vagy pürébe készíted, akkor érdemes kisebb darabokra vágni. Ha pedig a krumplit egészben főzöd, akkor hosszabb főzési idővel számíts.
  4. Töltsd fel egy edényt annyi vízzel, hogy ellepje a krumplit. Sózd meg a vizet ízlés szerint. A só segít megtartani a krumpli ízét a főzés során.
  5.  Közepes lángon főzd a krumplit. A főzési idő függ a krumpli méretétől és attól, hogy héjastul vagy hámozva főzöd-e. Általában 15-20 percig tart a főzés, de a nagyobb darabok esetében akár 25-30 perc is lehet.
  6. Ellenőrizd, hogy megfőtt -e a krumpli. Egy villa segítségével szúrd meg a krumplit. Ha a villa könnyedén beléhatol, akkor a krumpli már kellően puha, így biztosan kész.

 

Érdekelhet még

melange kávé készítése

melange kávé

Publikálta - 2022-07-17 0
Hogyan hozzunk létre melange-ot? A kávét először Németországban főzték, és melange néven ismerték. Az eredeti kifejezés egy számunkra ismeretlen nyelvből…
mályvacukor grillezése

Mályvacukor grillezése

Publikálta - 2023-03-27 0
Az Egyesült Államokban a mályvacukor a grillezési szezon egyik alapdarabja, a sült húsok és zöldségek széles választékával együtt. Ez egy…
pillecukor házilag

Pillecukor házilag

Publikálta - 2023-02-06 0
Hozzávalók A pillecukorhoz: 15 dkg cukor 1 ek méz 8 g zselatin 80 ml víz 1 csipet só 2 csepp…
aperol spritz

Aperol Spritz

Publikálta - 2022-09-17 0
Hozzávalók 1 főre: jégkocka 90 ml aperol 120 ml  Prosecco 60 ml szódavíz 2-3 szelet narancs   Elkészítése: Egy 500…