málna gondozása

Málna gondozása

468 0
 • A málna napos, részben árnyékos helyen érzi jól magát, mivel éréskor bőséges fényt és meleg környezetet igényel, de a vegetatív növekedési szakaszban hidegebb környezetet.
 • A rendkívül napos, csapadékszegény vagy csapadékmentes helyen a gyümölcs megperzselődhet. Az is döntő fontosságú, hogy szélvédett helyet találjunk, mivel télen fagykárokat okozhat, nyáron pedig letörheti a hajtásokat.
 • A májustól júliusig tartó hónapok, amikor a málnahajtások fejlődnek és a gyümölcsök érnek, az év legszárazabb hónapjai. Nagyon fontos, hogy a megfelelő talajban termesszük, mert állandó, bőséges öntözést igényel, de nem tűri az állóvizet
 • Ha a kerti talaj nem tápanyagban gazdag, mély, jó vízelvezetésű, lazább szerkezetű és savanyú, akkor a málna ültetése előtt érdemes elvégezni a szükséges módosításokat.
 • Mivel a málna hajlamos a gyomosodásra, ezért a málnával kapcsolatos teendők között a gyomeltávolítás is kiemelt helyen szerepel. Erre mindenképpen figyeljünk oda, mert a gyomok elvonják a növénytől a vizet.
 • A málnát érintő gyakori kártevők és betegségek közé tartozik a málnamozaik, a botritisz, a didymo, a málnahervadás és a málnaszárfúró.
 • Ha a „nehézségek” ellenére mégis kedvet kapott a málna ültetéséhez, akkor választhat az egyszikű nyári málna és az őszi kétszikű málna, más néven folytontermő málna között.

A málna ültetése:

 • Ha málnát szeretne termeszteni, az ősz és a kora tavasz a legjobb választás. Az első teendő a kertben a málnacsemeték helyének kiválasztása, szem előtt tartva mind a saját, mind a tartószerkezet igényeit.
 • Két vagy három sor, két erős oszlop közé fűzött drótot használhat a málnarudak alátámasztására.
 • Ültetés előtt lazítsa meg a talajt 40-50 cm mélységig, és adjon hozzá komposztot vagy trágyát. A málnarudakat egymástól 45-60 cm távolságra ültesse a frissen ásott gödrökbe, amelyek nem túl mélyek és nem is túl sekélyek.
 • A konténerben termesztett málna sikeres ültetéséhez ásson egy olyan gödröt, amely kétszer olyan mély és széles, mint a konténer. A sorok között legalább 1,2 m távolságot tartson.
 • Töltsük fel a gödröket földdel, ez lehet savanyú virágföld is, majd pedig alaposan öntözzük be a málna töveket és később se feledkezzünk el az öntözésről.

Érdekelhet még

Skype letöltés

Skype Letöltés

Publikálta - 2022-07-22 0
A Skype használatának részletes bemutatása A Skype lehetővé teszi, hogy kapcsolatot tartson fenn a távol élő szeretteivel. Rendszeresen beszél telefonon…
tulipán gondozása

Tulipán Gondozása

Publikálta - 2022-08-13 0
A tulipán (Tulipa sp. ) a számos hagymás virág közül kiemelkedik sokféleségével és széles körű vonzerejével. Könnyedén lehet egész tavasszal…
füvesítés

Füvesíteni

Publikálta - 2023-04-03 0
Igaz az, hogy mindenki másnak mindig jobban megy a füvesítés? Ez nem feltétlenül van így. A megfelelő módszer egyszerű; ez…
a ház hőszigetelését ellenőrizni

A ház hőszigetelését ellenőrizni

Publikálta - 2023-07-20 0
Különösen a régebbi otthonok hajlamosak a nem megfelelő vagy egyáltalán a szigetelésre. A rossz szigetelés számos problémához vezethet, amelyek közül…