Hogyan kell málnát gondozni? - Gyakori kérdések
málna gondozása

Málna gondozása

188 0
 • A málna napos, részben árnyékos helyen érzi jól magát, mivel éréskor bőséges fényt és meleg környezetet igényel, de a vegetatív növekedési szakaszban hidegebb környezetet.
 • A rendkívül napos, csapadékszegény vagy csapadékmentes helyen a gyümölcs megperzselődhet. Az is döntő fontosságú, hogy szélvédett helyet találjunk, mivel télen fagykárokat okozhat, nyáron pedig letörheti a hajtásokat.
 • A májustól júliusig tartó hónapok, amikor a málnahajtások fejlődnek és a gyümölcsök érnek, az év legszárazabb hónapjai. Nagyon fontos, hogy a megfelelő talajban termesszük, mert állandó, bőséges öntözést igényel, de nem tűri az állóvizet
 • Ha a kerti talaj nem tápanyagban gazdag, mély, jó vízelvezetésű, lazább szerkezetű és savanyú, akkor a málna ültetése előtt érdemes elvégezni a szükséges módosításokat.
 • Mivel a málna hajlamos a gyomosodásra, ezért a málnával kapcsolatos teendők között a gyomeltávolítás is kiemelt helyen szerepel. Erre mindenképpen figyeljünk oda, mert a gyomok elvonják a növénytől a vizet.
 • A málnát érintő gyakori kártevők és betegségek közé tartozik a málnamozaik, a botritisz, a didymo, a málnahervadás és a málnaszárfúró.
 • Ha a „nehézségek” ellenére mégis kedvet kapott a málna ültetéséhez, akkor választhat az egyszikű nyári málna és az őszi kétszikű málna, más néven folytontermő málna között.

A málna ültetése:

 • Ha málnát szeretne termeszteni, az ősz és a kora tavasz a legjobb választás. Az első teendő a kertben a málnacsemeték helyének kiválasztása, szem előtt tartva mind a saját, mind a tartószerkezet igényeit.
 • Két vagy három sor, két erős oszlop közé fűzött drótot használhat a málnarudak alátámasztására.
 • Ültetés előtt lazítsa meg a talajt 40-50 cm mélységig, és adjon hozzá komposztot vagy trágyát. A málnarudakat egymástól 45-60 cm távolságra ültesse a frissen ásott gödrökbe, amelyek nem túl mélyek és nem is túl sekélyek.
 • A konténerben termesztett málna sikeres ültetéséhez ásson egy olyan gödröt, amely kétszer olyan mély és széles, mint a konténer. A sorok között legalább 1,2 m távolságot tartson.
 • Töltsük fel a gödröket földdel, ez lehet savanyú virágföld is, majd pedig alaposan öntözzük be a málna töveket és később se feledkezzünk el az öntözésről.

Érdekelhet még

vízmérő óra leolvasása

Vízmérő óra leolvasása

Publikálta - 2023-03-29 0
HOGYAN KELL LEOLVASNI A VÍZÓRÁT A vállalkozás 2017. január 1-jétől kezdte meg a háztartások és kisvállalkozások vízfogyasztásának éves ellenőrzését. Ezért…
pióca eltávolítása

Pióca eltávolítása

Publikálta - 2022-12-27 0
A pióca a gyűrűsgyíkok családjába tartozó élősködő vagy ragadozó, amely édesvízi szervezetekkel táplálkozik, bár a szárazföldi piócák Dél- és Délkelet-Ázsia…
adventi koszorú készítése

Adventi koszorú készítése

Publikálta - 2022-07-24 0
  Végig vezetünk az adventi koszorú készítésének folyamatán, hogy elkészíthesd a saját egyszerű és gyors adventi dekorációdat. Jó helyre érkeztél,…
mikulásvirág

Mikulásvirág gondozása

Publikálta - 2022-11-04 0
Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan ápolhatod és szaporíthatod a tél kedvencét, a mikulásvirágot. Az egyik legnépszerűbb téli szobanövény a mikulásvirág.…
csomag feladás

Csomag feladás belföldön

Publikálta - 2022-10-10 0
A Magyar Posta az a szolgáltatás, amelyet akkor kell igénybe vennie, ha Magyarországon belül szeretne csomagot feladni. Lépések: Csomagold be…

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük