bazsarózsa nevelése

Bazsarózsa Nevelése

588 0

Hogyan kell termeszteni és ápolni a bazsarózsát, a profik szerint:

A bazsarózsa (Paeonia) édes illatával és élénk virágaival gyorsan meghódította a magyar kertbarátokat. A tavasszal virágzó bazsarózsa a magyar kertekben leggyakrabban látható pünkösdi rózsafajta. A bazsarózsát október és november hónapban érdemes a földbe ültetni. A bazsarózsa ültetésével és gondozásával kapcsolatos további tudnivalókért egy profi termesztővel konzultáltam.

Bazsarózsa elhelyezése:
– A bazsarózsák mindenféle speciális tudás nélkül is könnyen gondozhatók. A növénynek napfényre van szüksége a virágzáshoz. Nincsenek szigorú talajkövetelmények; mindössze jó vízelvezetésű területre van szükség. Bár a teljes megvilágítás az ideális, még a napi néhány órás részleges árnyék sem akadályozza a növény növekedését.
– Kiváló szárazságtűrő fajta. A heti egy öntözés az ideális, de a ritkább öntözés sem fogja túlságosan visszavetni a növény növekedését.
– Tulajdonképpen nincs túl sok káros mikroorganizmus vele kapcsolatban.
– Nincs különösebb karbantartás, amit el kell végezni rajta. Ősszel távolítsa el az elhasznált virágokat és az elhalt szárakat.
– Mivel élettartama akár 70-80 év is lehet, igazi túlélő.
– Ideális ősszel ültetni, hogy a gyökereknek legyen idejük megtelepedni, mielőtt a téli hideg beköszönt. Nincs is jobb időpont az ültetésre, mint az ősz!
– A fajtától függően előfordulhat, hogy az ültetést követő első évben nem virágzik, de a következő évben áprilisban vagy májusban hozhat néhány virágot. Három év alatt a bazsarózsa eléri teljes méretét.
– Az ágyások, csoportok, szegélyek, út menti ültetvények, városi kertek és vidéki parcellák mind nagy hasznát veszik ennek a növénynek.

Bazsarózsa ültetés:
– Az ültetéshez három-öt olyan rizómát (hajtást) érdemes ültetni, amelyek már virágzásnak indultak.
– Keressünk egy szép, napos helyet, majd vegyünk egy ásónyi földet. Dobd bele a gödörbe, és máris kész lesz a cserepezésre.
– Ezután dobja a bazsarózsa gyökerét a gödörbe úgy, hogy a felső virág körülbelül 3-4 centiméterrel a felszín alatt legyen.
– Ezután töltse vissza a lyukat a kiásott földdel, és ha nem túl nedves, óvatosan lépjen rá a tetejére.
– Még ha ősszel el is ültetsz valamit, az csak tavasszal fog kibújni. Ha biztos akarsz lenni abban, hogy véletlenül sem vágod le a virágot, amikor a gyepet az első tavaszi nyíráskor lekaszálod, akkor jó ötlet egy kis karót a földbe szúrni a gyep mellé.
– A következő években ősszel metszd vissza a bazsarózsát a földig, és hagyd, hogy teleljen át.

Érdekelhet még

megszabadulni a molyoktól

Megszabadulni a molyoktól

Publikálta - 2023-06-26 0
A molyok bárhol problémát jelenthetnek, ahol élelmiszert tárolunk, beleértve a hűtőt és a kamrát, valamint a szekrényt, ahol apró lyukakat…
gázszámla csökkentése

gázszámla csökkentés

Publikálta - 2022-07-20 0
Hogyan tudom csökkenteni a gázszámlámat? A gázfelhasználás és természetesen a gáz ára is drámaian megnő télen. Bizonyos megvalósítható lehetőségek kihasználásával…
mikulásvirág

Mikulásvirág gondozása

Publikálta - 2022-11-04 0
Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan ápolhatod és szaporíthatod a tél kedvencét, a mikulásvirágot. Az egyik legnépszerűbb téli szobanövény a mikulásvirág.…
csomag feladás

Csomag feladás belföldön

Publikálta - 2022-10-10 0
A Magyar Posta az a szolgáltatás, amelyet akkor kell igénybe vennie, ha Magyarországon belül szeretne csomagot feladni. Lépések: Csomagold be…
napkollektort választani

Napkollektort választani

Publikálta - 2023-07-29 0
A nap ingyenes hőjének összegyűjtése és otthoni felhasználása a napkollektorokat kiváló és környezetbarát készülékké teszi. Ezt a hőt leggyakrabban melegvíz…