bazsarózsa nevelése

Bazsarózsa Nevelése

834 0

Hogyan kell termeszteni és ápolni a bazsarózsát, a profik szerint:

A bazsarózsa (Paeonia) édes illatával és élénk virágaival gyorsan meghódította a magyar kertbarátokat. A tavasszal virágzó bazsarózsa a magyar kertekben leggyakrabban látható pünkösdi rózsafajta. A bazsarózsát október és november hónapban érdemes a földbe ültetni. A bazsarózsa ültetésével és gondozásával kapcsolatos további tudnivalókért egy profi termesztővel konzultáltam.

Bazsarózsa elhelyezése:
– A bazsarózsák mindenféle speciális tudás nélkül is könnyen gondozhatók. A növénynek napfényre van szüksége a virágzáshoz. Nincsenek szigorú talajkövetelmények; mindössze jó vízelvezetésű területre van szükség. Bár a teljes megvilágítás az ideális, még a napi néhány órás részleges árnyék sem akadályozza a növény növekedését.
– Kiváló szárazságtűrő fajta. A heti egy öntözés az ideális, de a ritkább öntözés sem fogja túlságosan visszavetni a növény növekedését.
– Tulajdonképpen nincs túl sok káros mikroorganizmus vele kapcsolatban.
– Nincs különösebb karbantartás, amit el kell végezni rajta. Ősszel távolítsa el az elhasznált virágokat és az elhalt szárakat.
– Mivel élettartama akár 70-80 év is lehet, igazi túlélő.
– Ideális ősszel ültetni, hogy a gyökereknek legyen idejük megtelepedni, mielőtt a téli hideg beköszönt. Nincs is jobb időpont az ültetésre, mint az ősz!
– A fajtától függően előfordulhat, hogy az ültetést követő első évben nem virágzik, de a következő évben áprilisban vagy májusban hozhat néhány virágot. Három év alatt a bazsarózsa eléri teljes méretét.
– Az ágyások, csoportok, szegélyek, út menti ültetvények, városi kertek és vidéki parcellák mind nagy hasznát veszik ennek a növénynek.

Bazsarózsa ültetés:
– Az ültetéshez három-öt olyan rizómát (hajtást) érdemes ültetni, amelyek már virágzásnak indultak.
– Keressünk egy szép, napos helyet, majd vegyünk egy ásónyi földet. Dobd bele a gödörbe, és máris kész lesz a cserepezésre.
– Ezután dobja a bazsarózsa gyökerét a gödörbe úgy, hogy a felső virág körülbelül 3-4 centiméterrel a felszín alatt legyen.
– Ezután töltse vissza a lyukat a kiásott földdel, és ha nem túl nedves, óvatosan lépjen rá a tetejére.
– Még ha ősszel el is ültetsz valamit, az csak tavasszal fog kibújni. Ha biztos akarsz lenni abban, hogy véletlenül sem vágod le a virágot, amikor a gyepet az első tavaszi nyíráskor lekaszálod, akkor jó ötlet egy kis karót a földbe szúrni a gyep mellé.
– A következő években ősszel metszd vissza a bazsarózsát a földig, és hagyd, hogy teleljen át.

Érdekelhet még

dugulást elhárítani

Dugulást megszüntetni

Publikálta - 2024-05-06 0
A dugulás sosem jókor történik, és a legrosszabb benne, hogy azonnal el kell hárítani, így sokszor arra sincs idő, hogy…
csomag feladás

Csomag feladás belföldön

Publikálta - 2022-10-10 0
A Magyar Posta az a szolgáltatás, amelyet akkor kell igénybe vennie, ha Magyarországon belül szeretne csomagot feladni. Lépések: Csomagold be…
törölközőt mosni

Törölközőt mosni

Publikálta - 2023-07-06 0
A törölközőápolás fontos számunkra, és mi itt vagyunk, hogy segítsünk neked. A nem megfelelően kimosott törölközők könnyen megtarthatják a szagokat,…
füvesítés

Füvesíteni

Publikálta - 2023-04-03 0
Igaz az, hogy mindenki másnak mindig jobban megy a füvesítés? Ez nem feltétlenül van így. A megfelelő módszer egyszerű; ez…
a ház hőszigetelését ellenőrizni

A ház hőszigetelését ellenőrizni

Publikálta - 2023-07-20 0
Különösen a régebbi otthonok hajlamosak a nem megfelelő vagy egyáltalán a szigetelésre. A rossz szigetelés számos problémához vezethet, amelyek közül…