mosószoda

Mosószóda használata

675 0

A mosószódát többféleképpen lehet használni a mosás hatékonyságának javítására: kombinálható mosószerrel, hogy növelje az előbbi hatékonyságát, vagy önmagában is használható áztatásra. A mosószódát használható edények, serpenyők és egyéb konyhai eszközök tisztítására is. Nézd meg, mennyi mindent készíthetsz mosószódával!

MOSÁS MOSÓSZÓDÁVAL
1.) Az 5 kilogrammos mosás hatékonyságának javítása érdekében a következőket kell tenni:
Tegyél egy evőkanál (10 g) mosószódát a mosógép mosószeradagolónak kijelölt részébe. Tedd bele a mosószert a szokásos módon. Ezt a terméket nem szabad gyapjú vagy selyem mosásához használni.

  • A mosópor egy részét mosószódával helyettesítve puhább és tisztább ruhákat kapunk.
  •  A mosószódával való mosás ajánlott hőfoka 40-60°C.

2) A ruhaneműk áztatásához adj egy-két evőkanál mosószódát öt liter forró vízhez, majd áztassuk őket egy-két órán át. Alternatív megoldásként feloldhatod a mosószódát hideg vízben, majd egy-két óra elteltével (meleg víz esetén hamarabb) hozzáadhatod a beáztatandó ruhadarabokat, és ha lehet, legalább egy éjszakán át hagyja ázni őket. Ezt követően a szokásos módon, előzetes áztatás nélkül mossuk ki a ruhákat.

Mikor kell áztatni? Az erősen foltos, szennyezett vagy olajos ruhák mosása előtt érdemes először beáztatni őket. Ügyelj azonban arra, hogy csak jó minőségű szöveteket használj, mivel a gyengébb minőségű szövetek áztatása a színek kifolyását okozhatja!
A mosószódával való mosásnál a 40-60 Celsius-fokos hőmérséklet-tartomány javasolt.

Vízlágyítóként helyezd a mosószódát a mosószeradagoló számára fenntartott rekeszbe a közepesen kemény vagy kemény víz kezelésére.

MOSOGATÁS MOSÓSZÓDÁVAL
Mosogatáskor keverj két-három evőkanál (20-30 gramm) mosószódát öt liter forró vízbe. Ha szükséges, növeld az adagot.

A mosószódával az edényekről az égett foltokat és a zsírt is eltávolíthatod.
Ha üvegből készült edényeket mosogatsz, ügyelj arra, hogy azokat ecettel hígított vízben öblítsd, különben az edények száradás után elszíneződnek.
Nem ajánlott mosószódát használni, ha alumínium edényeket próbálsz tisztítani.

ÁLTALÁNOS TISZTÍTÓSZER
Egyetlen evőkanál mosószóda feloldása egy liter vízben elegendő ahhoz, hogy a mosószódát általános tisztítószerként használj. Ezzel az oldattal még a legmocskosabb csempe és linóleum is újjá varázsolható.

Miután mosószódával tisztítottál, győződj meg róla, hogy az imént megtisztított területet alaposan öblítsd le vízzel.
A mosószódát tartalmazó meleg, szappanos vízben a szennyezett tárgyak, például ecsetek, konyharuhák és rongyok megtisztíthatók és szagtalaníthatók.

 

Érdekelhet még

vízmérő óra leolvasása

Vízmérő óra leolvasása

Publikálta - 2023-03-29 0
HOGYAN KELL LEOLVASNI A VÍZÓRÁT A vállalkozás 2017. január 1-jétől kezdte meg a háztartások és kisvállalkozások vízfogyasztásának éves ellenőrzését. Ezért…
ollót élezni

Ollót élezni

Publikálta - 2023-09-20 0
Az olló hatékonyabb és tovább tart, ha élesen tartják. Gyorsan élesítheted az ollót otthon az alábbi módszerek egyikével; csak válaszd…
az autót télen ápolni

Az autót télen ápolni

Publikálta - 2024-02-13 0
A téli hideg ugyanis nem csak az emberi szervezetet terheli meg. A zord időjárás bizony az autónkon is nyomot hagy.…
boríték címzése

Boríték Címzése

Publikálta - 2022-08-16 0
Ha időt szán a boríték gondos megcímzésére, biztos lehet benne, hogy levele eljut a címzetthez. A címzés helye ugyanolyan fontos,…