a ház körüli felesleges vizet elvezetni

A ház körüli felesleges vizet elvezetni

Publikálva: at 11:31
700 0

Otthonunk vízelvezető rendszere döntő fontosságú az átnedvesedésének,  s az azt követő szerkezeti károk megelőzésében. Manapság, amikor az éghajlatváltozás gyakoribbá teszi a szélsőséges időjárási eseményeket, például az árvizeket, ez fontosabb, mint valaha. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan kell megfelelően elvezetni a felesleges vizet még szélsőséges időjárás esetén is.

 • Vizsgáld meg a problémás területeket. Figyeld meg az olyan helyeket, ahol a víz a leggyakrabban összegyűlik,  ahol a ház és a kert a leginkább ki van téve az esőzésnek vagy a belvíznek. Ezek tipikusan azok a mélyebben fekvő helyek, ahol például egy nagyobb eső után tócsa áll, vagyis ahol a pocsolya alakul ki.
 • Ellenőrizd a szintezést. Győződj meg róla, hogy a talaj a háztól távolodva lejt, hogy a víz ne halmozódhasson fel a ház alapja körül. A megfelelő lejtés kb. 2-3%.
 • Használj töltőanyagot. Töltsd fel a mélyedéseket és a réseket, hogy megakadályozd a víz felgyülemlését.
 • Telepítsd vagy ha meghibásodott akkor javítsd ki az ereszcsatornákat. Az ereszcsatornák gyűjtik és vezetik el a tetőről a vizet, hogy az ne okozzon kárt a ház szerkezetében.
 • Hosszabbítsd meg az ereszcsatorna lefolyócsöveit! A lefolyócsövek meghosszabbítása segít abban, hogy a víz minél messzebb kerüljön a háztól.
 • Használj esővíz gyűjtő rendszert: Ezek a tárolók segítenek a víz tárolásában. Praktikusak lehetnek a kerti öntözéshez, és csökkentik a talajba jutó víz mennyiségét is.Érdemes minél nagyobb tartályt választani, illetve gondoskodni a fokozatos, illetve rendszeres ürítéséről.
 • Telepíts víz elvezetést biztosító, úgynevezett ’dréncső’ rendszert: Az ilyen rendszerek abban segítenek, hogy összegyűjtsék és elvezessék a talajba szivárgó vizet, legyen szó esőzés vagy belvíz okozta problémáról. A dréncsőrendszer kiépítése során az alábbiakra mindenképpen érdemes odafigyelni:
  1. A rendszert az egész épület köré – a teherhordó falaktól nagyjából 1 méterre – célszerű telepíteni, egyfajta körkörös vízvédvonalat kialakítva.
  2. A dréncsövet tartalmazó csatornajáratoknak mélyebben kell lenniük az alapnál. A fektetés során a dréncső lejtése 0,5 és 1% között kell, hogy legyen!
  3. A még jobb hatásfok érdekében érdemes a dréncsövet geotextíliával is bevonni, így jelentősen nőhet a nedvszívóképessége.
 • Növényzettel borított és és a növények növelése a kertben: A növények segítenek megkötni a talajt, a gyökerek pedig a víz elvezetésében. Természetesen ez alapvetően csak kisebb mennyiségű talajvíz elvezetésére vonatkozik, áradások esetén a növényzet nem tud megbirkózni a hatalmas víz mennyiséggel.
 • Karbantartás: Tisztítsd és ellenőrizd rendszeresen az ereszcsatornákat, csatornákat valamint a vízelvezető rendszereket, hogy hatékonyan működjenek.

Érdekelhet még

halloween tök tartósítása

Halloween tök tartósítása

Publikálta - 2022-07-26 0
7 hasznos javaslat a tök megőrzéséhez Halloweenre A tök lebomlásának folyamata már akkor elkezdődik, amikor felvesszük a tököt a kertből.…
füvesítés

Füvesíteni

Publikálta - 2023-04-03 0
Igaz az, hogy mindenki másnak mindig jobban megy a füvesítés? Ez nem feltétlenül van így. A megfelelő módszer egyszerű; ez…
jácint

Jácint gondozása

Publikálta - 2022-09-14 0
A kerti jácint (Hyacinthus orientalis), az egyik legkedveltebb évelő hagymás növény, valójában Délnyugat-Ázsiában, Libanonban, sőt Törökország és Szíria egyes régióiban…
az esővizet hasznosítani

Az esővizet hasznosítani

Publikálta - 2024-04-29 0
A mindennapi élet során rengeteg vizet használunk el, és olyan dolgokra is a drága ivóvizet pazaroljuk, mint például a wc…