pióca

A pióca a gyűrűsgyíkok családjába tartozó élősködő vagy ragadozó, amely édesvízi szervezetekkel táplálkozik, bár a szárazföldi piócák Dél- és Délkelet-Ázsia esőerdeiben is megtalálhatók. A piócák lehetnek akár néhány milliméteresek, de akár 30 centiméter hosszúak is. Általában nem ártalmas, és az ókori és a modern gyógyászatban is használták már, de nem is szép, ezért íme, hogyan szabadulhatsz meg tőle.

  • Készülj fel! Az ember számos intézkedést tehet annak érdekében, hogy csökkentse annak valószínűségét, hogy piócák kötődnek hozzá. Ha erdőbe vagy mocsaras területre merészkedünk, ügyeljünk arra, hogy vízálló és zárt lábujjú cipőt viseljünk. A nadrágszárakat dugja be néhány hosszú, vastag zokniba. Ha olyan vízben kell gázolnia, ahol köztudottan piócák vannak, kenje be a lábát vazelinnel.
  • Vess egy pillantást a testedre. A piócák érzéstelenítőt fecskendeznek be, amikor átszúrják a bőrét, hogy vért vegyen, így semmit sem fog érezni. (Egyes piócák hirudin nevű véralvadásgátlót fecskendeznek a sebbe, hogy könnyebben vérezzen.) Ha olyan területen jártál, ahol ezek a paraziták gyakoriak, meg kell nézned, hogy van-e nálad ilyen.
  • Visszavonuljunk vagy indítsunk támadást? Két lehetőségünk van, ha piócát fedezünk fel a testünkön. Aki erősebb idegrendszerrel rendelkezik, az egyszerűen elsétálhat; a pióca általában leesik, miután kiszívott mindent, amit tud. Ha még mindig nem tudod elfogadni a tényt, hogy ez az undorító élősködő rajtad lakmározik, próbáld meg ecettel, citromlével, sóval vagy rovarriasztóval bekenni; össze kell göndörödnie és le kell esnie.
  • Fertőtleníts! Joddal vagy szappanos vízzel mosd le a sebet, hogy a fertőtlenítést el tud kerülni! Ha a seb tovább vérzik akkor tegyél rá nyomókötést.
  • Időnként vizsgáld meg a sebet, hogy biztosan nem fertőzött-e! Ellenőrizd, hogy nincs- e pirosság vagy duzzanat, érzékenység.

 

kép forrása: https://harmoniapalota.hu/wp-content/uploads/2020/07/leech-1055446_1280.jpg

Érdekelhet még

torokfájás

Torokfájás elmulasztása

Publikálta - 2022-12-21 0
A legjobb, ha mézet használsz, ha fáj a torkod. A méz a végső gyógyír. Régisége ellenére gyógyító ereje nem csökkent.…
Skype letöltés

Skype Letöltés

Publikálta - 2022-07-22 0
A Skype használatának részletes bemutatása A Skype lehetővé teszi, hogy kapcsolatot tartson fenn a távol élő szeretteivel. Rendszeresen beszél telefonon…
darázscsípés

Darázscsípés kezelése

Publikálta - 2022-11-13 0
A rovarcsípések, például a darazsak és méhek csípései otthon is kezelhetők. A kérdés az, hogyan lehet enyhíteni az olyan tüneteket,…
gyilkos galóca

Gyilkos galóca

Publikálta - 2022-12-09 0
Bár Magyarországon számos más mérgező gombafaj is terem, a gyilkos galóca az egyik legveszélyesebbnek számít, mivel gyakran halálos mérgezést okoz.…
albérlet választása

Albérlet választása

Publikálta - 2022-09-03 0
Az ingatlanpiacon, különösen a bérleti szektorban, nyáron, az egyetemi határidők kihirdetésekor intenzív a versengés. Nem csak a gólyák keresnek lakást;…

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük