pióca eltávolítása

Pióca eltávolítása

1446 0

A pióca a gyűrűsgyíkok családjába tartozó élősködő vagy ragadozó, amely édesvízi szervezetekkel táplálkozik, bár a szárazföldi piócák Dél- és Délkelet-Ázsia esőerdeiben is megtalálhatók. A piócák lehetnek akár néhány milliméteresek, de akár 30 centiméter hosszúak is. Általában nem ártalmas, és az ókori és a modern gyógyászatban is használták már, de nem is szép, ezért íme, hogyan szabadulhatsz meg tőle.

  • Készülj fel! Az ember számos intézkedést tehet annak érdekében, hogy csökkentse annak valószínűségét, hogy piócák kötődnek hozzá. Ha erdőbe vagy mocsaras területre merészkedünk, ügyeljünk arra, hogy vízálló és zárt lábujjú cipőt viseljünk. A nadrágszárakat dugja be néhány hosszú, vastag zokniba. Ha olyan vízben kell gázolnia, ahol köztudottan piócák vannak, kenje be a lábát vazelinnel.
  • Vess egy pillantást a testedre. A piócák érzéstelenítőt fecskendeznek be, amikor átszúrják a bőrét, hogy vért vegyen, így semmit sem fog érezni. (Egyes piócák hirudin nevű véralvadásgátlót fecskendeznek a sebbe, hogy könnyebben vérezzen.) Ha olyan területen jártál, ahol ezek a paraziták gyakoriak, meg kell nézned, hogy van-e nálad ilyen.
  • Visszavonuljunk vagy indítsunk támadást? Két lehetőségünk van, ha piócát fedezünk fel a testünkön. Aki erősebb idegrendszerrel rendelkezik, az egyszerűen elsétálhat; a pióca általában leesik, miután kiszívott mindent, amit tud. Ha még mindig nem tudod elfogadni a tényt, hogy ez az undorító élősködő rajtad lakmározik, próbáld meg ecettel, citromlével, sóval vagy rovarriasztóval bekenni; össze kell göndörödnie és le kell esnie.
  • Fertőtleníts! Joddal vagy szappanos vízzel mosd le a sebet, hogy a fertőtlenítést el tud kerülni! Ha a seb tovább vérzik akkor tegyél rá nyomókötést.
  • Időnként vizsgáld meg a sebet, hogy biztosan nem fertőzött-e! Ellenőrizd, hogy nincs- e pirosság vagy duzzanat, érzékenység.

 

Érdekelhet még

tyúkszem kezelése

Tyúkszem Kezelése

Publikálta - 2022-07-31 0
A részletekről itt tájékozódhat. Hogyan jön létre pontosan a tyúkszem? A test felszíne több rétegből áll. A hám, a bőr…
fa kerítés felújítása

Fa kerítés felújítása

Publikálta - 2023-02-13 0
A kerítések és egyéb fadíszek (asztalok, székek, hinták stb.) gyakran korhadásnak indulnak a tél folyamán, és tavasszal ki kell őket…
halloween tök tartósítása

Halloween tök tartósítása

Publikálta - 2022-07-26 0
7 hasznos javaslat a tök megőrzéséhez Halloweenre A tök lebomlásának folyamata már akkor elkezdődik, amikor felvesszük a tököt a kertből.…
gyomorfájás megszüntetése

Gyomorfájás megszüntetése

Publikálta - 2023-01-09 0
Ha gyomorfájás jelentkezik, mit tehetsz otthon, hogy enyhítsd? Számos lehetőség van a gyomorfájás otthoni kezelésére, ha nincs gyomor-bélrendszeri problémád. Először…
tojás frissesége

Tojás frissesége

Publikálta - 2023-01-23 0
Sokféle módszer létezik annak megállapítására, hogy a tojás még friss-e vagy sem. Ha a tojások már egy ideje a kamrában…