vakolni

Vakolni

Publikálva: at 15:48
213 0

Az emberek gyakran döntenek úgy, hogy saját maguk végzik el a barkácsolási és lakásfelújítási projekteket, mert úgy gondolják, hogy ezzel pénzt takarítanak meg a szakemberek felbérléséhez képest. Az egyik leggyakoribb indok erre a döntésre az, hogy költséghatékonyabb. Másrészt sok olyan feladat van, amelyet csak elegendő gyakorlással lehet elsajátítani ahhoz, hogy már az első alkalommal sikerrel járjunk. Ez a cikk hasznos lehet, akár magabiztos a képességeiben, akár egyszerűen csak szeretné jobban megérteni a vakolás művészetét.

Lépések:

 • Nézd meg, milyen állapotban van a falad! A vakolás akkor megy zökkenőmentesen, ha a folyamatot teljesen kész és száraz falazaton kezded el.
 • Meg kell vizsgálni, hogy milyen típusú falat kell bevakolni! Erre a megfelelő stratégia kiválasztásához lehet szükség. A vályogtéglából épített falak esetében például elengedhetetlen, hogy a fal felületén vakolatmerevítő hálót helyezzenek el.
 • Fóliázd le a lakásban lévő villanydobozokat, konnektorokat és meglévő szerelvényeket! Ezáltal megvéded őket a fröccsenő habarcstól és vakolattól, valamint a végső takarítás során kevesebb teendőd lesz.
 • Kezd a vakolást előfröcsköléssel! Az elővakolás követelménye műszakilag hasznos, mert a fal poros felületeit összeköti, és a falazatot egyenletesebben nedvszívóvá teszi. Az előfröcskölés ezért követelmény.
 • Az előfröcskölés menete:
  Az előfröcskölés „gúzólóanyagot” elkészítheti saját maga cement, homok és víz 1:3 arányú hígított keverékével, vagy vásárolhat a boltokban már készen kapható anyagot.
  Használj egy kőműves edényt, hogy kis mennyiségű habarcsot csapkodj fel, miközben a csuklódat lazán tartod! A rétegeknek egyenletesen kellene fedniük egymást.
  Adj az anyagnak egy kis időt a megszilárdulásra. Az anyag típusától függően ez 24-72 órát vehet igénybe.
 • Készülj fel a vezetősínek felszerelésére! Állíts fel függőleges habarcscsíkokat 2 méterenként, és az alumíniumcső segítségével egyenletes habarcsréteget vigyél fel a csíkok közötti résekbe.
 • Használd az alumíniumcsíkot a csíkok közé szorított anyag kisimítására, alulról felfelé haladva.
 • Javítsd ki a hézagokat és egyenletlenségeket kőműves kanállal felkent habarccsal!
 • Tegyük fel az utolsó réteget, a vakolatot, ami kisimítja a dolgokat! Lehetőség van arra is, hogy már elkészítve vásároljuk meg, amellett, hogy magunk is elkészíthetjük. Négy lapát homok, egy fél lapát cement és egy lapát mész a megfelelő mennyiség. Ehhez képest ez egy nagyon vizes változata az alapozó vakolatnak. Javasoljuk, hogy polisztirol simítóval, körkörös mozdulatokkal, 2-4 milliméter vastagságban vigyük fel a befejező vakolatot, amikor felhordjuk!
 • Törekedj az egyenletességre, hogy  sima falfelületet kapj!

 

 

Tippek:

 • A vakolás némileg egyszerűbbé tehető a boltokban kapható fém vezetősínek használatával, amelyekből a vezetősíneket meg lehet építeni.
 • Ellenőrizd magad munka közben vízmértékkel, hogy sima és egyenes vakolatot tudj készíteni!

 

 

Érdekelhet még

madáretető

Madáretető készítése házilag

Publikálta - 2023-01-13 0
A hidegebb hónapokban, amikor a madarak maguktól nem találnak elegendő táplálékot, egyre többen döntenek úgy, hogy madáretetőt helyeznek ki az…
adventi koszorú készítése

Adventi koszorú készítése

Publikálta - 2022-07-24 0
  Végig vezetünk az adventi koszorú készítésének folyamatán, hogy elkészíthesd a saját egyszerű és gyors adventi dekorációdat. Jó helyre érkeztél,…
Skype letöltés

Skype Letöltés

Publikálta - 2022-07-22 0
A Skype használatának részletes bemutatása A Skype lehetővé teszi, hogy kapcsolatot tartson fenn a távol élő szeretteivel. Rendszeresen beszél telefonon…
rizsfőző használata

Rizsfőző használata

Publikálta - 2023-01-10 0
Bár mindenkinek megvan a saját módszere, amire esküszik a tökéletesen főtt rizs elkészítéséhez, egy rizsfőző sokkal egyszerűbbé teheti a folyamatot,…
bazsarózsa nevelése

Bazsarózsa Nevelése

Publikálta - 2022-08-31 0
Hogyan kell termeszteni és ápolni a bazsarózsát, a profik szerint: A bazsarózsa (Paeonia) édes illatával és élénk virágaival gyorsan meghódította…

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük