adó 1%

Adó 1%

557 0

Fontos információ:

Az 1% mindenkire vonatkozik, még azokra is, akiknek idén a családi adókedvezmény miatt nincs adófizetési kötelezettségük. A NAV alapján azok a családi adózók, akik a befizetett tb-járulék összegének teljes visszatérítésében részesültek, az adó 1+1%-ára az adó visszatérítés figyelembevétele nélkül megállapított adó összegére is képezhetnek céltartalékot.

Emellett idén bárki választhatja, hogy a teljes adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1%-át egy bejegyzett civil szervezetnek, további 1%-át pedig egy szakmai vagy egyházi csoportnak, illetve a kiemelt költségvetési előirányzatnak, azaz idén a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlja fel.

A nyilatkozat online benyújtásának legegyszerűbb módja a következő

az e-SZJA webportálon keresztül, elektronikusan, személyesen az SZJA-bevallással együtt, annak A SZEKCIÓS nyomtatványának egyidejű kitöltése mellett, vagy önállóan, a 21ENTER nyomtatvány kitöltésével.
A NAV ügyfélszolgálatain zárt borítékban, papír alapon, postai úton, személyesen vagy meghatalmazott útján is benyújtható.

A személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA nyomtatványát is kitöltve, az e-SZJA felület kitöltő programmal készített nyomtatott nyilatkozaton, a 21EGYSZA nyomtatványon, vagy a nyilatkozaton szereplő adatokkal megegyezően, 2022. május 10-ig zárt borítékban a munkáltatónak, ha a munkáltató hozzájárul a nyilatkozatok átvételéhez. A borítékon a feladó aláírása szükséges.

Ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott nyújtja be, csatolni kell a meghatalmazást is.

A 2022. május 20-ai határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha valaki május 20. után rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezés érvénytelen, és a késedelem igazolási kérelemmel sem menthető ki.

Újdonság, hogy 2022. január 1-jétől már nemcsak a vallási közösségnek, hanem a kiemelt költségvetési előirányzatnak (jelenleg a Nemzeti Tehetség Programnak) tett felajánlások is érvényben maradnak. Ez azt jelenti, hogy a 2021-ben technikai számra tett, formailag megfelelő nyilatkozatokat a NAV 2022-ben és utána is figyelembe veszi, mindaddig, amíg a rendelkező nem ad be újabb nyilatkozatot vagy korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza.

A civil kedvezményezettek javára ugyanakkor továbbra is évenként kell rendelkezni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.

Az szja 1+1%-áról rendelkező dönthet úgy, hogy a NAV közölje nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel. Ezeknek az adatoknak a megadása és az adatkezelési hozzájárulás önkéntes, tehát nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

Jövő év januárjától a rendelkező a NAV honlapján azt is megtekintheti, hogy az idén megjelölt kedvezményezett részesült-e a felajánlott összegből. Ha elektronikus tárhelye is van, a NAV elektronikusan is tájékoztatja a felajánlott összeg kiutalásáról.

 

kép forrása: https://ado-egy-szazalek.hu/wp-content/uploads/2021/01/ado1felajanlas.jpg 

Érdekelhet még

gázszámla csökkentése

gázszámla csökkentés

Publikálta - 2022-07-20 0
Hogyan tudom csökkenteni a gázszámlámat? A gázfelhasználás és természetesen a gáz ára is drámaian megnő télen. Bizonyos megvalósítható lehetőségek kihasználásával…
hitel felvétel

Hitel Felvétel

Publikálta - 2022-08-15 0
Mivel vannak olyan helyzetek, amikor nem rendelkezünk elegendő pénzügyi forrással céljaink eléréséhez, kidolgoztuk a kölcsönök koncepcióját. Az elmúlt években maga…
tippmix fogadás

Tippmix Fogadás

Publikálta - 2022-07-30 0
A fogadások egyik típusa a Tippmix. A hetente kétszer kiadott egyetlen szelvény lehetővé teszi, hogy több eseményre fogadjon. Az alábbi…
felismerni a hamis pénzt

Felismerni a hamis pénzt

Publikálta - 2023-09-25 0
Egyes hamisítók egyre bonyolultabb technológiákat alkalmaznak, miközben a bankjegyeket egyre fejlettebb eljárásokkal készítik a hamisítás elkerülése érdekében. Összeállítottunk egy listát…