madáretető

Madáretető készítése házilag

Publikálva: at 12:56
379 0

A hidegebb hónapokban, amikor a madarak maguktól nem találnak elegendő táplálékot, egyre többen döntenek úgy, hogy madáretetőt helyeznek ki az udvarukra vagy akár az utcájukra. A madáretető-gyűjteményünk a legegyszerűbbtől a legbonyolultabbakig terjed, válasz, és készítsd el otthon!

Madarak elhelyezésére szolgáló, fából készült szerkezet

Fa, deszka vagy rétegelt lemez felhasználható egy eredeti madárház kialakításához. Ezeket a tető négy sarkához, valamint a tető fa szarufáihoz és a falakhoz rögzítik. A fantáziájának köszönhetően az építésben a határ a csillagos ég. Miért ne változtathatná háztáji etetőjét egy műalkotássá, ha már egyszer elviseli?

A helyzet azonban robusztusabb anyagokat kíván, például OSB-lapot, amely vízhatlan, és elég sokáig kitart. A lyukaknak ideális esetben elég nagynak kell lenniük ahhoz, hogy a harkályok és más nagytestű madarak is elférjenek benne. Szükség lesz néhány apró, az alapba fúrt vízelvezető lyukra.

Ha októberben kezded el etetni a madarakat, ne hagyd abba április közepéig. Miután hozzászoktak az etetéshez, nagyon nehezen fognak önállóan élelmet találni, ami növeli annak valószínűségét, hogy elpusztulnak, hacsak nem gondoskodunk róluk külön. Április közepére azonban a táj már kezd helyreállni, és nem lesz gondjuk az élelemkereséssel.

Milyen anyagok alkalmasak madáretetőnek?
Minden vagy majdnem minden. A hálótól kezdve a műanyag palackon át a tálcáig bármit használhatsz, de ha több időd van, fából is készíthetsz. Bár egy kidolgozott madáretető szép kiegészítője lehet a kertnek, fontos szem előtt tartani, hogy elsődleges célja a madarak táplálékkal való ellátása.

Mit tegyünk egy madáretetőbe?
Manapság egyre többen vannak tisztában azzal, hogy a téli hónapokban, amikor a madarak gyakran nehezen találnak elegendő táplálékot, fontos a madarak számára kiegészítő táplálékot biztosítani. A köles, a napraforgómag, az olajos magvak, a diófélék, a földimogyoró, az aszalt gyümölcsök, a főtt rizs, a kenyérmorzsa, a maradék gabonafélék (ebből csak keveset, mert hamar megromlik, ha átázik), a mák, a tökmag, a lenmag, a kendermag és a madárborsó mind jó választás.

A legjobb, ha elkerüljük a különösen nagy szemű magvakat, mivel ezek a kisebb madarak számára elérhetetlenek lehetnek. Az állati zsírokat, mint például a vajat, a sertészsírt és a sertészsiradékokat télen is etethetjük a madarakkal. Ízletes, zsíros étel, amely ideális a madarak etetésére az év hidegebb hónapjaiban.

 

 

Érdekelhet még

kutya örökbefogadása

Kutya örökbefogadása

Publikálta - 2023-01-06 0
A legfontosabb teendők, ha örökbe fogadsz egy kutyát: Nem számít, hogy ki vagy, vagy hol tartasz az életben, fel kell…
tengerimalac tartása

Tengerimalac Tartása

Publikálta - 2022-08-29 0
Tengerimalac tartása: Íme néhány dolog, amire figyelni kell, ha tengerimalacot tartunk: – Ha tengerimalacod van, elengedhetetlen, hogy alaposan megfigyeld a…
tulipán gondozása

Tulipán Gondozása

Publikálta - 2022-08-13 0
A tulipán (Tulipa sp. ) a számos hagymás virág közül kiemelkedik sokféleségével és széles körű vonzerejével. Könnyedén lehet egész tavasszal…
elektromos vízforraló tisztítása

Elektromos vízforraló tiszítása

Publikálta - 2022-08-30 0
Feltétlenül súrolja át alaposan a vízforralót, hogy megszabaduljon a lerakódásoktól és a vízkőktől. A vízforraló, mint a legtöbb más kisgép,…
akvárium haltartás

Akvárium haltartás

Publikálta - 2023-01-30 0
Mekkora legyen és hol helyezkedjen el? Az akvárium méretének meghatározásakor gondolj a tartani kívánt halakra. Egyes halak a szűkebb környezetet…

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük