albérlet választása

Albérlet választása

655 0

Az ingatlanpiacon, különösen a bérleti szektorban, nyáron, az egyetemi határidők kihirdetésekor intenzív a versengés. Nem csak a gólyák keresnek lakást; a felsőbb éveseknek, az Erasmus-hallgatóknak, a pályakezdő fiatal szakembereknek, a saját lakásukat eladni kényszerült devizaadósoknak és az új városban szerencsét próbáló egyéb munkavállalóknak is szükségük van valahol otthonra. Kevés a kiadó lakás, és még ritkábbak azok, amelyek azonnal beköltözhetőek. Mégis, függetlenül a kért ártól, minden lakást és szobát gyorsan elkapkodnak az új lakók. Ha albérletet keres, tisztában van azokkal a tényezőkkel, amelyeket figyelembe kell vennie?

–  Ne habozzon, vegye igénybe barátai segítségét. Egy közeli barát vagy ismerős remek tulajdonos lenne. Nem fognak eltűnni a készpénzzel, vagy bejelentés nélkül megjelenni.
– Szerezz egy kis előnyt a konkurenciával szemben. A lakáskeresési fázisban lehet, hogy némi változtatást kell tennie a rutinjában, például a szokásosnál korábban kell felkelnie, hogy átnézze a hirdetéseket, és munkába menet telefonáljon. Igaz a közmondás: aki előbb kapja el a férget, az van előnyben.
– Nézzen körül az interneten! Ha van internet-hozzáférése, szinte azonnal tudni fogja, ha egy albérlet lehetőség kínálkozik. Ha ma megteheti, tegye meg most! Vedd fel velük a kapcsolatot, ha kedvet kaptál hozzá. Egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy tovább halogassa a dolgot.
– Ajánlott személyesen beszélni a tulajdonossal. Még ha ingatlanügynökkel beszélsz is, ne félj sok kérdést feltenni.
– Ha tetszik a lakás, az ár megfelelő, és a bérbeadó megértő, azonnal kérjen időpontot a lakás megtekintésére.
– Figyeljen a bérleti szerződésre és a kaucióra vonatkozó feltételekre! Ismerje meg a jogi helyzetét!

 

Tippek:
– Mielőtt bármit aláírnál, szerezz be egy írásos szerződésmintát. Lesz idő és hely a kiigazításokra. Kerülje el, hogy bármit aláírjon, ami nem pontosan az, amit szeretne, és nem tartalmazza az összes szükséges rendelkezést.
– Javasoljuk, hogy foglalja el a bérbeadó egységét.
– Ha a lakás teljesen berendezve érkezett, dokumentálja a bútorok és a készülékek állapotát.
– Ha kétségei vannak az ingatlan tulajdonjogával kapcsolatban, a helyi földhivatalban beszerezheti a tulajdoni lapokat. A 30 napnál régebbi tulajdoni lapot jogában áll kérni a bérbeadótól. Akár kauciót, akár az első havi bérleti díjat helyezi letétbe, ez elengedhetetlen.
– Követelje az összes közüzemi számla nyugtáját.

Továbbá érdeklődjön a következőkről:
– Nézze meg, hogy mennyi lesz a havi bérleti díj, a közüzemi díjak és egyéb költségek.
– Kérjen konkrétumokat arról, ami iránt érdeklődik! Mennyi a számla tipikus felhasználáson alapuló része? Mennyibe kerülnek jellemzően a közös költségeitek egyes összetevői?
– Mikor kell befizetned a bérleti díjat?
– A kaució összege hány havi bérleti díjnak felel meg?
– Lehet-e alacsonyabb kaucióról tárgyalni?
– Ha bármilyen javításra van szükség, kinek a pénze fedezi ezeket a költségeket?
– Lakás: Teljesen bútorozott vagy bútorozatlan?
– Érdeklődnék, hogy kapott-e valaha számlát valamiről?
– Amikor minden hónapban fizet a tulajdonosnak, kapnak nyugtát?

 

Érdekelhet még

kankalin gondozása

Kankalin gondozása

Publikálta - 2022-11-11 0
A primrózák, a szivárvány színeiben pompázó apró virágok az egyik legkorábbi és legmegbízhatóbb jelzője annak, hogy a virágüzletekben és a…
Skype letöltés

Skype Letöltés

Publikálta - 2022-07-22 0
A Skype használatának részletes bemutatása A Skype lehetővé teszi, hogy kapcsolatot tartson fenn a távol élő szeretteivel. Rendszeresen beszél telefonon…
pióca eltávolítása

Pióca eltávolítása

Publikálta - 2022-12-27 0
A pióca a gyűrűsgyíkok családjába tartozó élősködő vagy ragadozó, amely édesvízi szervezetekkel táplálkozik, bár a szárazföldi piócák Dél- és Délkelet-Ázsia…
steaket sütni

Steaket sütni

Publikálta - 2023-06-07 0
A kiváló minőségű hús kiválasztása és a tökéletesre időzített sütés elengedhetetlen az ízletes steakhez. A hús beszerzése és elkészítése nem…