tulajdoni lap lekérése

A tulajdoni lapokat ingyenesen is letöltheti : útmutató az elektronikusan hitelesített és a nem hitelesített tulajdoni lapok letöltéséhez. Egy ingatlan eladásakor vagy vásárlásakor az egyik első és legfontosabb teendőnk az ingatlan tulajdoni lapjának lekérdezése. Ezt bárki megteheti az Ügyfélportálon keresztül, valamint más módon is, a megfelelő információkért. De hogyan lehetséges a földhivatali tulajdoni lapok ingyenes lekérdezése, és mit kell tudnunk a folyamatról?

Ez a cikk elmagyarázza, mi az a tulajdoni lap, mire szolgál, és miért olyan fontos a tulajdoni lap beszerzése, akár eladja ingatlanát, akár vásárolni szeretne. Ez az információ releváns, akár eladja ingatlanát, akár vásárolni szeretne egyet. Tudja meg, mennyi ideig tart a tulajdoni lap megszerzése, valamint azt, hogy mennyi ideig tart a tulajdoni lap igénylése, és tudja meg, hogyan juthat hozzá a tulajdoni lap ingyenes, nem hitelesített másolatának letöltéséhez! Mikor kerülnek fel a legfrissebb információk a tulajdoni lapra? Mennyi időbe telik a tulajdoni lap földhivatali nyilvántartásba vétele? Mennyi időbe telik a tulajdoni lap módosítása?

Mit jelent a tulajdoni lap?

Bárki is legyen egy magyarországi ingatlan tulajdonosa, azt az ingatlant be kell jegyeztetni a Földhivatal földhivatali nyilvántartásába. Ide tartozik minden lakás, ház, telek, kert, erdő vagy mezőgazdasági terület (magánszemély mellett egy ingatlan lehet például az állam vagy egy cég tulajdonában is). A tulajdoni lap az elsődleges hivatalos dokumentum, amely az ingatlanügyletekre vonatkozik (úgy is elképzelhető, mint az ingatlan “személyi igazolványa”). Tartalmazza az ingatlanra vonatkozó összes alapvető információt, így többek között a címet, a parcellaszámot, az építés évét, a települést, valamint azt, hogy az ingatlan külterületen vagy belterületen található.

A tulajdoni lap számos más fontos adatot is tartalmaz, például az ingatlanra bejegyzett összes fontos jogot, például haszonélvezeti jogot, tulajdonjogot, elidegenítési jogot vagy jelzálogjogot, és még az ingatlan történetét is meg tudja mondani (egyes házaknak igen “viharos múltjuk” van), de ahhoz, hogy ezekhez a részletekhez hozzáférjen, szüksége van a tulajdoni lap “teljes másolatára”. Ennek oka, hogy a tulajdoni lap tartalmazza az összes fontos jogot, amely a A tulajdoni lapokon szereplő információk mind törvényesek (ügyvédi aláírással, földmérő munkájával stb. alátámasztva). A rendszerből lekérhető tulajdoni lapok garantáltan valódiak és megbízhatóak, az adatok (a mindenkori) pontossággal szerepelnek. Ha csak az ingatlanra vonatkozó legfrissebb információkra van szüksége, akkor nem kell beszereznie a tulajdoni lapok teljes másolatát, hanem egyszerűen “megnézheti” azokat.

Mikor van feltétlenül szükség a tulajdoni lap bekérésére?

Az ingatlan tulajdoni lapjának másolatát mindig be kell nyújtani minden ingatlanügylet (adásvétel, bérbeadás stb.) során, mivel ez garanciaként szolgál arra, hogy a szóban forgó ingatlan az, amelyikre a keresett ingatlan. Vegye figyelembe, hogy soha ne kössön olyan üzletet, amely akár csak távolról is hasonlít egy hivatalos ingatlanügyletre, anélkül, hogy előzetesen ne szerezné be legalább a nem hitelesített tulajdoni lap másolatát. Ha nem kapott ilyen dokumentumot a bérbeadótól, eladótól, ingatlanügynöktől stb. akkor a tulajdoni lapot saját maga is ellenőrizheti a cím vagy a parcellaszám alapján. Ezt azért ajánlott megtennie, mert előfordulhat, hogy a hirdetés hibás adatokat tartalmaz, annak ellenére, hogy nem az Ön hibájából hibásak az adatok.

Mi a különbség a hiteles és a nem hiteles tulajdoni lap között?

Különbség van a nem hiteles tulajdoni lap másolata között, amely csak tájékoztatásul szolgál, és nincs hiteles igazoló értéke, és a hiteles tulajdoni lap másolata között, amely az ingatlan tulajdonjogának igazolására használható (amely hiteles igazoló értékkel bír, minden hivatalos ingatlanügylethez szükséges). A tulajdoni lapnak csak az I. része kérhető le a földhivatalból. A tulajdoni lap egyéb részei, mint például a nem hiteles tulajdoni lap és a tulajdoni lap hitelesített másolata (e-hiteles tulajdoni lap), nem kérhetők le a földhivatalból (ez havonta 20 alkalommal ingyenes). Az e-hiteles tulajdoni lap elektronikus dokumentumként történő lekérdezésének költsége ingatlanonként (teljes és betekintés) 3.600 Ft, a térkép elektronikus másolatának lekérdezésének költsége ingatlanonként 2.400 Ft. Mindkét ár magyar forintban értendő.

A tulajdoni lap ingyenes letöltése az Ügyfélkapun keresztül érhető el

A nem hiteles tulajdoni lapokat (mind a teljes, mind a felmérési változatot) bármely természetes személy elektronikusan letöltheti, évente legfeljebb kétszer, bármely ingatlanra vonatkozóan; ehhez azonban rendelkeznie kell az ingatlan pontos címével és/vagy parcellaszámával. Amennyiben többször is le szeretnénk tölteni a tulajdoni lapokat, minden további letöltésért ezer forintos díj jár. Ezt a díjat az Ügyfélkapun keresztül bankkártyával kell megfizetni.

Tulajdonlap iránti kérelem benyújtása az Ügyfélkapu használata nélkül

Nemcsak online van lehetőség tulajdoni lap iránti kérelem benyújtására (ezt az Ügyfélkapun kívül a Földhivatal Online oldalon keresztül is megteheti), hanem személyesen is megteheti papíralapú nyomtatványok segítségével, ehhez azonban fel kell keresnie a Földhivatalt. Ha személyesen megy el a Földhivatalba, akkor a tulajdoni lap papír alapú hiteles másolatának (teljes és betekintő) ára ingatlanonként 6.250 Ft, a nem hiteles térképmásolat ára 2.400 Ft, a hiteles térképmásolat ára pedig ingatlanonként 3.600 Ft. A földhivatal személyes felkeresése szintén a térkép hitelesített másolatának árát növeli ingatlanonként 2.400 Ft-ról 3.600 Ft-ra. A térképbe való betekintés költsége 800 Ft, és ugyanennyibe kerül a földhasználati térkép másolatának megvásárlása is. Mindezt telefonon és a KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) segítségével is elintézheted.

Érdekelhet még

halloween tök tartósítása

Halloween tök tartósítása

Publikálta - 2022-07-26 0
7 hasznos javaslat a tök megőrzéséhez Halloweenre A tök lebomlásának folyamata már akkor elkezdődik, amikor felvesszük a tököt a kertből.…
Youtube videó letöltés

Youtube videó letöltés

Publikálta - 2022-07-18 0
Hogyan tölthetsz le zenéket  a YouTube-ról, könnyen követhető lépésekre bontva. Készítsen másolatot a letölteni kívánt YouTube-videó weboldalcíméről (URL). Kattintson a…
pinterest fotófeltöltés

Pinterest Fotófeltöltés

Publikálta - 2022-08-08 0
A Pinterest nagyszerű hely a képek megosztására. Öt perc időddel leírom, mit értek a “bátorság” szó alatt. Fotófeltöltés okostelefonról és…
billentyűzet tisztítása

Billentyűzet tisztítása

Publikálta - 2022-07-23 0
  Hogyan tartsd tisztán a számítógép billentyűzetét? Ezek a mutatók segítenek megszabadulni a billentyűzeten felgyülemlett szennyeződésektől. Ezek a váz gyors…
böngészési előzmények törlése

Böngészési előzmények törlése

Publikálta - 2022-09-20 0
Törölje a böngésző előzményeit, ha nem szeretné, hogy a számítógépét használó többi felhasználó lássa az Ön által meglátogatott webhelyeket. Jelentkezzen…