kaméleon tartása

Kaméleon tartása

530 0

Akár sisakos, akár párduckaméleonról van szó, mindenképpen megbízható helyről, lehetőleg tenyésztőtől szerezd be a kisállatot.

Egy szabadon álló terrárium elengedhetetlen az újoncok számára. Egy körülbelül 30x30x50 cm, vagy akár 32x32x46 cm méretű terrárium kiválóan alkalmas a nagyon kicsi állatok számára. Egy új kaméleon számára a terrárium mérete két okból sem lehet túl nagy: egyrészt a kaméleon elkóborolhat és eltévedhet, másrészt a terrárium túl sötét lenne ahhoz, hogy a kaméleon lássa a táplálékát.

Ahogy a kaméleonod növekszik, nagyobb terráriumba, úgynevezett „végleges terráriumba” kell helyezned a lakhelyét.

Ennek legkésőbb hathavonta meg kell történnie. Egy 50 x 40 x 90 centiméteres (vagy akár 45 x 45 x 80 centiméteres) terrárium az ideális egy felnőtt kaméleon számára (ez a minimum számukra). Egy ilyen terrárium vonzó növényekkel, szilárd hátfallal és kaméleonnal kiegészítve bármelyik szoba ízléses kiegészítője lehet.

Fontos, hogy mind az eredeti, mind a végleges terráriumban megfelelő szellőzést biztosítsunk, ezért a tetejére és legalább az egyik oldalára rácsot vagy hálót kell tenni.

A hátfallal ellátott terrárium két célt szolgál azon kívül, hogy jobban néz ki, mint a nyitott tetejű terrárium:
A kaméleon például ritkán látogatja a földet. Egy hátsó fal nélküli terráriumban a kaméleon zsákmánya (tücskök) az alján kúsznak végig, de egy hátsó fallal rendelkező terráriumban a falon felmásznak a tartási hely tetejére, és a hüllő előtt táplálkoznak.

Így kaméleonunk folyamatosan szemmel tarthatja őket, és egyenként követheti őket.
A kaméleonok érzékeny lények, amelyek inkább a biztonságot részesítik előnyben. A stresszfaktor, ami étvágytalansághoz vezethet, megnő, ha a terráriumnak nincs szilárd fala a négy oldalának egyikén sem.

Kúszó ágak: a közeli kertekből, erdőkből és parkokból gyűjts megfelelő vastagságú és hosszúságú kúszó ágakat háziállata terráriumába.  Előnyös, ha legalább néhány vízszintes vagy majdnem vízszintes ág van. Győződj meg róla, hogy legalább egy vízszintes ág közvetlenül a fűtőtest és az UVB-izzó alatt van. Az ágak egy része vízszintesen vagy közel vízszintesen álljon. Az ágak elhelyezésénél ügyeljünk még arra, hogy legalább egy vízszintes ág legyen közvetlenül a melegítő és az UVB égő alatt. Ezen az ágon fog valószínűleg a legtöbbet időzni, ezen fog éjszaka pihenni, aludni, illetve napközben napozni. Nagyon figyeljünk arra, hogy állatunk semmiképpen ne érhessen a melegítő izzóhoz, súlyos égési sérüléseket szerezhet.

Felszerelés

1) UVB izzó: Az állat jólétéhez egy jó minőségű, 13 vagy 26 watt teljesítményű UVB izzóra van szükség. Egy jó izzó itt kapható. Ennek az izzónak legalább napi 10-12 órán át kell világítania. Ez az izzó helyettesíti a napot, és ugyanannyi D-vitamint és kalciumban gazdag fényt biztosít kedvencünknek, mint korábban. Ehhez az alkalmazáshoz azonban egy fénycső működik a legjobban.

A kaméleonnak sok vízre van szüksége a túléléshez. Ha segíteni akarsz neki, tudnod kell, hogy a víz tálba helyezése nem megoldás, mert 95%-uk nem találja meg. A terrárium falán vagy levelein lévő vízcseppeket gyorsan kiszúrják és felnyalják fogyasztásra. A kis állatka az élet első három-négy hónapja alatt általában elegendő vizet tud magába szívni a naponta kétszer permetezett levelekről vagy a terrárium faláról. Négy-öt hónap elteltével érdemes megfontolni egy kifolyócső vagy csepegtető beszerzését (mint ez az EZ).

Ami a táplálékot illeti, a kaméleonok válogatósak, és csak élő zsákmányt képesek fogyasztani. Amíg megfelelően gondoskodsz a táplálékállatról, addig kaméleonod a családod tagja marad.

Vitamin: A kaméleonoknak jó minőségű vitaminokra van szükségük a boldoguláshoz. Az állatot minden etetés előtt „vitaminozni”, vagyis vitaminba mártani kell.

 

Érdekelhet még

tengerimalac tartása

Tengerimalac Tartása

Publikálta - 2022-08-29 0
Tengerimalac tartása: Íme néhány dolog, amire figyelni kell, ha tengerimalacot tartunk: – Ha tengerimalacod van, elengedhetetlen, hogy alaposan megfigyeld a…
átíratni egy kutya chipjét

Átíratni egy kutya chipjét

Publikálta - 2023-07-30 0
Ha örökbefogadással vagy vásárlással új kutyát kapunk, az egyik első dolgunk, hogy a mikrochipet a nevünkre cseréljük. Ez elengedhetetlen, mivel…
kutya tartása

Kutya tartása

Publikálta - 2023-03-13 0
A kutyatartás nem a kiskutya megvásárlásával kezdődik Mindent előre el kell készítened, hogy az új jövevény ne jelentsen rögtön terhet,…
teknős tartása

Teknős tartása

Publikálta - 2023-02-15 0
Mire kell figyelni teknősök vásárlásakor és tartásakor? A teknősök növekvő népszerűsége az Egyesült Államokban annak köszönhető, hogy ezek a hüllők…
a kutyaházat téliesíteni

A kutyaházat téliesíteni

Publikálta - 2023-10-25 0
Egyes kutyafajták jobban bírják a hidegebb időjárást, de ha nincs szánhúzó kutyád, gondoskodnod kell udvaron tartott kedvenced helyének átalakításáról. Ez…