kutya tartása

Kutya tartása

627 0

A kutyatartás nem a kiskutya megvásárlásával kezdődik

Mindent előre el kell készítened, hogy az új jövevény ne jelentsen rögtön terhet, hanem inkább izgalom forrása legyen. Milyen kiskutyát szeretnénk, és mekkora legyen? Egy vizsla és egy házőrző aktivitás- és mozgásigénye alapvetően különbözik. Egy otthonülő ember például ne vizslát vegyen, mert alapvetően különbözni fog az aktivitásuk, a mozgásigényük. Ez a fajta jó választás viszont egy sokat kiránduló, aktív életet élő természetjárónak, vagy egy vadásznak.

A tenyésztő hivatalos megerősítése a fajta törvényességének?

A legjobb, ha fajtatiszta kiskutyát keresel, és olyan tenyésztőt választasz, akinek kis számú, jól gondozott, rendszeresen féregtelenített, kiegyensúlyozottnak tűnő és „boldog” kutyája van. Ennek a tenyésztőnek nem lesz 50-60 kutyája, amelyek idegesen ugatnak, vagy kis, piszkos kennelekben, ketrecek hátsó részében bújkálnak. Kérdezd meg a szülőket, hogy elvégeztették-e náluk a fajtaspecifikus állatorvosi szűrővizsgálatokat, és ne elégedj meg a szóbeli biztosítékokkal; kérj mindent írásban. Ha szükséged van rá, már most kérj segítséget a potenciális állatorvosodtól.

Első napi eljárások

A következő dolgokat kell magával hoznod, amikor elhozod a kölyökkutyát az alomból:

  • Szükséged lesz az oltási kartonjára, amely tartalmazza az összes féreghajtás, oltás és orvosi kezelés részleteit, valamint minden egyéb fontos információt a hátteréről, étrendjéről, kedvenceiről, ellenszenveiről és személyiségéről.
  • Az egyik módja annak, hogy segítsünk a kiskutyának megbirkózni az elválás kezdeti sokkjával, ha olyan rongyot vagy játékot adunk neki, amelyet az anyja és testvérei illatával mostak meg.
  • Végül pedig néhány napra elegendő adagot abból a fajta ételből, amit eddig evett, mivel a hirtelen változás súlyos hasmenést okozhat. Ha erre nincs lehetőség, derítsd ki, milyen ételt vagy tápot evett eddig, és próbáld meg otthon fokozatosan leszoktatni róla a gyomrát, ha változik.
  • Bár nehéz lehet, de amint hazaértek, mindenki tartózkodjon attól, hogy a kölyökkutyával sokat foglalkozzon és bánjon vele. Ehelyett hagyjuk, hogy a saját tempójában fedezze fel új otthonát, etessük és itassuk, és adjunk neki egy kis időt, hogy megnyugodjon és megszokja az új környezetét. Lehet, hogy csak néhány percbe telik, mire összemelegszik, de a félénkebb kutyáknak egy-két órára is szükségük lehet.

A kutyáknak és kölyökkutyáknak fiatal korukban oltásokra, parazitaellenes gyógyszerekre és az első oltásokra van szükségük.

Az új kölyökkutyát már az átvételét követő napon el kell vinnie az állatorvoshoz (próbáljon időpontot kérni, hogy a várakozási időt csökkenteni tudja). Kérdéseket tehet fel, féreghajtót, bolha- és kullancsriasztót kaphat, és alapos fizikális vizsgálaton vehet részt, hogy felismerjék és kezeljék az esetlegesen már meglévő betegségeket (például köldöksérv, rejtett heresérv, szívzörej stb.). (ne feledje, hogy írjon egy listát a kérdésekről, különben valamit kihagy).

A költözéssel járó stressz valószínűleg csökkenti a kutya immunválaszát a vakcinára, ezért várjunk legalább egy hetet, mielőtt először beadnánk neki. Azért nem szerencsés elkezdeni a kölyökkutya oltását, mert az első héten bármilyen lappangó fertőző betegség megnyilvánulhat, és gyakori a hasmenés, ha megváltoztatjuk a kölyökkutya étrendjét.

Az (egyetlen) ajánlott oltási ütemterv
Monovalens (csak egy kórokozót tartalmazó) vakcina a Parvo vírus ellen, 6-7 hetes kor között adva.

A 8. és 9. hét között kombinált vakcina adása (Sopornyica, Parvo, Leptospira, Kennelköhögés, fertőző hepatitis).

A parvovírus elleni oltás 10-11 hetes korban egy második adag egyvalens vakcinát igényel.

A kombinált oltási rendet 12-13 hetesen meg kell ismételni.

14-15 hetes veszettség elleni oltási ütemterv (kötelező)

Ezt követően további oltások, például Lyme-kór elleni oltások adhatók be. Az oltások között legalább két hétnek kell eltelnie, hogy az immunrendszer „feldolgozhassa” a vakcinát.

A féreghajtást eleinte 10-14 naponta, majd háromhavonta kell elvégezni.

Rendszeresen, a készítmény használati utasításában megadott időközönként, a kullancsok és bolhák megelőzése érdekében.

Kölyökkutyák étrendje, Hogyan etessük a kölyköket?

Amikor először hozod haza a kiskutyát, nagyon fontos, hogy ugyanazt a kölyökeledelt etesd vele, amellyel a tenyésztő etette a kutyát. Nem ideális, ha a kölyköt az új étrendhez való alkalmazkodással járó plusz stressznek tesszük ki, miközben az anyjától és testvéreitől való elszakadás traumájával is meg kell küzdenie.

Néhány nap múlva fokozatosan (egyszerre legfeljebb 20%-ig) bevezetheti a kutya végleges étrendjét. A következő négy-öt nap során lassan növeljük a táplálék mennyiségét, amíg el nem éred a kedvenc étrendjüket. Javasoljuk, hogy a kutyát a méretének és korának megfelelően összeállított, kiváló minőségű szárazeledellel etessük, mivel ez biztosítja számára az összes szükséges tápanyagot és vitamint.

A kifejezetten a növekvő kölyökkutyák számára kifejlesztett (nagytestű) eledelbe való befektetés kulcsfontosságú, mert ez biztosítja a lassabb, kiegyensúlyozottabb növekedést, ami fontos az egészséges ízületek kialakulásához. A kalcium-kiegészítők, még kutyák esetében is, nagyon rossz ötlet. Három hónapos koráig naponta négyszer, onnantól hat hónapos koráig naponta háromszor, utána pedig naponta kétszer etessük!

Hogyan kell helyesen etetni a nagytestű fajtákat?

Ne lépd túl a gyártó által ajánlott adagolási méretet. Ha kutyád 20-30 perce nem evett, ne hagyja egész napra kint az ételét. Soha ne adj neki ételmaradékot, és a déli nassolást csak a jutalomfalatokra tartogassa.

A csont etetését a kölyköknél mellőzzük!

Séta

  • A fenti oltási ütemtervvel a kölyökkutya négyhetes korára teljesen védett lesz a legfontosabb fertőző betegségekkel szemben (körülbelül 14 hetes korára). Ekkor még káros lenne az egészségére nézve, ha olyan kutyáknak tennénk ki, amelyekkel még nem találkozott.
  • Arra a kérdésre, hogy ezekben a hetekben sétáltassuk-e, nem lehet minden szempontból választ adni, hiszen nem jó, ha sokáig bent tartjuk a lakásban, vagy ha nem találkozik idegen kutyákkal (szobatisztaságra nevelés, szocializáció). A legjobb, ha biztonságos helyre visszük, ahol szimatolhat, és találkozhat más kutyákkal és emberekkel, amíg barátságos hangulatban van.
  • Egy zárt kert (kóbor vagy ismeretlen kutyáktól mentes) ideális lenne, hiszen akkor találkozhatna barátságos, oltott kutyával anélkül, hogy attól kellene tartania, hogy fertőző betegségeket kaphat.

Érdekelhet még

a kutyaházat téliesíteni

A kutyaházat téliesíteni

Publikálta - 2023-10-25 0
Egyes kutyafajták jobban bírják a hidegebb időjárást, de ha nincs szánhúzó kutyád, gondoskodnod kell udvaron tartott kedvenced helyének átalakításáról. Ez…
eltávolítani az állatszőrt

Eltávolítani az állatszőrt

Publikálta - 2024-05-23 0
Bármennyire is szeretjük a mi kis szőrcsomó háziállatunkat, amikor a szőnyegtől a ruhánkig mindent beborít a szőr, az nem túl…
csincsilla gondozása

Csincsilla Gondozása

Publikálta - 2022-08-14 0
A csincsillák fajai: Léteznek rövid- és hosszúfarkú csincsillák is. A rövid farkú csincsilla számos sikertelen háziasítási kísérlet tárgya volt. Így…
madáretető

Madáretető készítése házilag

Publikálta - 2023-01-13 0
A hidegebb hónapokban, amikor a madarak maguktól nem találnak elegendő táplálékot, egyre többen döntenek úgy, hogy madáretetőt helyeznek ki az…