csincsilla gondozása

Csincsilla Gondozása

549 0

A csincsillák fajai:
Léteznek rövid- és hosszúfarkú csincsillák is. A rövid farkú csincsilla számos sikertelen háziasítási kísérlet tárgya volt. Így a hosszúfarkú csincsilla a háziasított háziállataink ősanyja. Amíg Európában nem tenyésztették ki őket, a csincsillák csak a dél-amerikai Andok száraz vidékein fordultak elő. A rövidfarkú fajok általában magasabb fekvésű (3500-4500 m) területeken élnek, mint hosszúfarkú társaik (1500-2500 m).

Természeti környezet:
Az Andokban kevés a csapadék és alacsony a páratartalom, így éghajlata a sivatagéhoz hasonló. Az ott élő állatok szélsőséges hőmérséklet-ingadozásoknak vannak kitéve. A zsákmányállatok a napot sziklahasadékokban, barlangokban, földbe vájt üregekben vagy a bokrokban megbújva szunyókálva töltik. Éjszakai dögevők.

Természetes táplálékuk magas rosttartalmú, de alacsony tápanyagtartalmú, mivel így kell élniük. A kis szőrgombócok bizonyos cserjék és virágok magvait, valamint bizonyos kaktuszok gyökereit és lehullott terméseit fogyasztják. A kaktuszokon minden reggel képződő harmatot isszák. Ahhoz, hogy ezek a rendkívül ügyes ugrók és mászók a legjobb formájukat hozzák, napi homokfürdőre van szükségük.

A csincsilla háziállatként való tartása:
A csincsilla tartását fontolgató tulajdonosoknak meg kell győződniük arról, hogy van-e otthonukban hely egy méretes ketrec számára, mivel az állatoknak nagy mozgástérre van szükségük. Ráadásul ezek az állatok szociális természetűek, ezért nem bölcs dolog elszigetelten tartani egyet sem.

A csincsillákat napközben jobb egyedül hagyni, mivel éjszakai aktivitásuk és félénkségük miatt nem biztonságosak a kisgyermekek számára. A vadonban az élettartamuk mindössze tíz-tizenöt év, de láttunk már háziasított állatokat tizennyolc és huszonkét év között élni.

A húsevő csincsilla étrendje:
Az egészséges táplálkozás előfeltétele annak, hogy megfelelő környezetet biztosítsunk csincsillánk számára.

Széna:
A csincsilláknak folyamatosan szénához kell jutniuk, mivel ez az ajánlott fő táplálékelem. A csincsillának szüksége van erre a megfelelő fogkopáshoz, és a táplálékban lévő nyers rostok segítik a megfelelő emésztést. Mivel a széna ilyen fontos része ennek az állatnak az étrendjének, a minősége különös figyelmet érdemel. A legjobb, ha nem tároljuk túl sokáig, és azonnal adjuk kedvencünknek.

Növények, fű és virágok:
Az olyan zöld táplálékokat, mint a virágok, gyógynövények és fű szárított vagy friss formában ajánlott, hogy a természetes táplálékhoz hasonló étrendet biztosítson otthonában élő rágcsálójának. A csincsillákat érzékeny emésztőrendszerük miatt fokozatosan kell bevezetni a zöld eledelbe. Először csak egy keveset tegyen ki, és fokozatosan haladjon a nagyobb mennyiség felé. Gondosan figyelemmel kell kísérnie kedvence egészségi állapotát, miközben az új környezetéhez alkalmazkodik.

Teljes értékű ételek, például zöldségek és gyümölcsök:
Annak érdekében, hogy rágcsálójánál ne alakuljon ki cukorbetegség vagy hasmenés, korlátozza a cukor és a savak mennyiségét, amivel eteti. A csincsilla természetes tápláléka andoki élőhelye miatt főként fűfélékből és gyógynövényekből áll. A világnak ezen a részén a gyümölcsfák szokatlanok. Ha azonban szeretne neki valami finomságot adni, és attól nem kap háziállat hasmenést, egy kis darab gyümölcs vagy zöldség is megteszi.

Nem nedves, hanem száraz:
Lényeges, hogy jó minőségű szárazeledelt és pelletet biztosítson csincsillájának, mivel a rossz minőségű változatok gyakran tartalmaznak az egészségükre káros adalékanyagokat. A cukor, a gabonapehely és a melasz mind jó példa erre. Ha száraztáppal eteti kedvencét, a mértékletesség a legfontosabb.

Víz:
Soha ne tagadja meg csincsillájától a vízhez való hozzáférést, mert az elengedhetetlen az egészségéhez. Az is javasolt, hogy minden nap kapjon újat.

 

Érdekelhet még

tengerimalac tartása

Tengerimalac Tartása

Publikálta - 2022-08-29 0
Tengerimalac tartása: Íme néhány dolog, amire figyelni kell, ha tengerimalacot tartunk: – Ha tengerimalacod van, elengedhetetlen, hogy alaposan megfigyeld a…
Tyúk tartása

Tyúk tartása

Publikálta - 2022-11-22 0
A tyúk tartása napi elfoglaltságot jelent, cserébe azonban mindig lesz friss és jó minőségű tojásunk, valamint igazán ízes tyúk sütni,…
kaméleon tartása

Kaméleon tartása

Publikálta - 2023-03-02 0
Akár sisakos, akár párduckaméleonról van szó, mindenképpen megbízható helyről, lehetőleg tenyésztőtől szerezd be a kisállatot. Egy szabadon álló terrárium elengedhetetlen…
madáretető

Madáretető készítése házilag

Publikálta - 2023-01-13 0
A hidegebb hónapokban, amikor a madarak maguktól nem találnak elegendő táplálékot, egyre többen döntenek úgy, hogy madáretetőt helyeznek ki az…
kutya tartása

Kutya tartása

Publikálta - 2023-03-13 0
A kutyatartás nem a kiskutya megvásárlásával kezdődik Mindent előre el kell készítened, hogy az új jövevény ne jelentsen rögtön terhet,…