megtanítani a kutyát arra, hogy pacsit adjon

400 0

Bár a pacsi kiosztása nem éppen praktikus, szórakoztató játékot jelent. Bármely kutya megtanulhatja ezt a könnyű készséget, bár egyesek sokkal gyorsabban sajátítják el, mint mások. Ha a gazdi és a kutya élvezetesnek találja a képzést, sokkal nagyobb valószínűséggel sikerül.

 • Készíts egy övtáskába, vagy a kezedbe jutalomfalatot, majd játssz egy kicsit a kutyusoddal, hogy egy kicsit ki tudja magát mozogni, így jobban tud majd koncentrálni.
 • Lehetőség szerint ezután, ültesd a kutyust magaddal szemben.
 • A bal kezedbe vegyél egy jutalomfalatot úgy, hogy ő is lássa, esetleg azt is hagyhatod, hogy megszagolja, de még ne add neki oda.
 • Guggolj le a kutya elé, és a jobb kezedet tartsd a lába elé, hogy bele tudja tenni a mancsát.
 • A kutyád a jutalomfalat után fog jobban érdeklődni, de mivel egyenlőre nem kapja meg, előbb – utóbb megfogja mozdítani a lábát is, hogy megpróbálja elvenni.
 • Ekkor fogd meg és egy kicsit tartsd a mancsát (mintha kezet ráznál vele), és ezzel egy időben, azonnal add oda a jutalomfalatot is!
 • Ismételd meg egy párszor a fentieket. A kutyád egyre hamarabb fogja emelni a lábát.
 • Ekkor már társíthatod a mozdulathoz a parancsszót is: amikor kinyújtod a kezed, mondd, hogy „Pacsit!” vagy „Mancsot!”
 • Ha a kutyád már minden esetben megemeli a lábát, akkor nehezítsd meg a feladatot  már csak akkor add oda a jutalomfalatot, ha szépen a tenyeredbe teszi a mancsát (egy apró lábemeléssel már ne elégedj meg).
 • Ha már jól tudja a kutyád, hogy mit vársz el tőle, akkor elhagyhatod a jutalomfalatot. A lényeg a fokozatosság: először csak nagyon dicsérd meg, majd játsszatok, de a következő alkalommal még adj jutalomfalatot.   Ezeket az alkalmakat azonban fokozatosan ritkítsd a játék javára. Végül már legyen „elvárás” a parancs teljesítése, hiszen a kutyád már tudja, mit kell tennie – de természetesen néha így is járjon a dicséret.
 • Ha a kutyusod az első pár alkalommal nem mozdítja magától a lábát, és kezd lankadni a figyelme, picit megérintheted a mancsát vagy esetleg fel is emelheted helyette. A jutalom természetesen ilyenkor is jár. Ezt azonban tényleg csak pár alkalommal tedd meg, utána megint várj, hogy a kutya magától lépjen.

Érdekelhet még

teknős tartása

Teknős tartása

Publikálta - 2023-02-15 0
Mire kell figyelni teknősök vásárlásakor és tartásakor? A teknősök növekvő népszerűsége az Egyesült Államokban annak köszönhető, hogy ezek a hüllők…
átíratni egy kutya chipjét

Átíratni egy kutya chipjét

Publikálta - 2023-07-30 0
Ha örökbefogadással vagy vásárlással új kutyát kapunk, az egyik első dolgunk, hogy a mikrochipet a nevünkre cseréljük. Ez elengedhetetlen, mivel…
tengerimalac tartása

Tengerimalac Tartása

Publikálta - 2022-08-29 0
Tengerimalac tartása: Íme néhány dolog, amire figyelni kell, ha tengerimalacot tartunk: – Ha tengerimalacod van, elengedhetetlen, hogy alaposan megfigyeld a…
a kutyát megfürdetni

A kutyát megfürdetni

Publikálta - 2023-07-18 0
Hogy a kellemetlen szagokat elkerüld, ezért néha nem árt megfürdetni a kutyát. Az alábbi cikkben segítünk neked, hogy mire is…
madáretető

Madáretető készítése házilag

Publikálta - 2023-01-13 0
A hidegebb hónapokban, amikor a madarak maguktól nem találnak elegendő táplálékot, egyre többen döntenek úgy, hogy madáretetőt helyeznek ki az…