megtanítani a kutyát arra, hogy pacsit adjon

197 0

Bár a pacsi kiosztása nem éppen praktikus, szórakoztató játékot jelent. Bármely kutya megtanulhatja ezt a könnyű készséget, bár egyesek sokkal gyorsabban sajátítják el, mint mások. Ha a gazdi és a kutya élvezetesnek találja a képzést, sokkal nagyobb valószínűséggel sikerül.

 • Készíts egy övtáskába, vagy a kezedbe jutalomfalatot, majd játssz egy kicsit a kutyusoddal, hogy egy kicsit ki tudja magát mozogni, így jobban tud majd koncentrálni.
 • Lehetőség szerint ezután, ültesd a kutyust magaddal szemben.
 • A bal kezedbe vegyél egy jutalomfalatot úgy, hogy ő is lássa, esetleg azt is hagyhatod, hogy megszagolja, de még ne add neki oda.
 • Guggolj le a kutya elé, és a jobb kezedet tartsd a lába elé, hogy bele tudja tenni a mancsát.
 • A kutyád a jutalomfalat után fog jobban érdeklődni, de mivel egyenlőre nem kapja meg, előbb – utóbb megfogja mozdítani a lábát is, hogy megpróbálja elvenni.
 • Ekkor fogd meg és egy kicsit tartsd a mancsát (mintha kezet ráznál vele), és ezzel egy időben, azonnal add oda a jutalomfalatot is!
 • Ismételd meg egy párszor a fentieket. A kutyád egyre hamarabb fogja emelni a lábát.
 • Ekkor már társíthatod a mozdulathoz a parancsszót is: amikor kinyújtod a kezed, mondd, hogy „Pacsit!” vagy „Mancsot!”
 • Ha a kutyád már minden esetben megemeli a lábát, akkor nehezítsd meg a feladatot  már csak akkor add oda a jutalomfalatot, ha szépen a tenyeredbe teszi a mancsát (egy apró lábemeléssel már ne elégedj meg).
 • Ha már jól tudja a kutyád, hogy mit vársz el tőle, akkor elhagyhatod a jutalomfalatot. A lényeg a fokozatosság: először csak nagyon dicsérd meg, majd játsszatok, de a következő alkalommal még adj jutalomfalatot.   Ezeket az alkalmakat azonban fokozatosan ritkítsd a játék javára. Végül már legyen „elvárás” a parancs teljesítése, hiszen a kutyád már tudja, mit kell tennie – de természetesen néha így is járjon a dicséret.
 • Ha a kutyusod az első pár alkalommal nem mozdítja magától a lábát, és kezd lankadni a figyelme, picit megérintheted a mancsát vagy esetleg fel is emelheted helyette. A jutalom természetesen ilyenkor is jár. Ezt azonban tényleg csak pár alkalommal tedd meg, utána megint várj, hogy a kutya magától lépjen.

Érdekelhet még

madáretető

Madáretető készítése házilag

Publikálta - 2023-01-13 0
A hidegebb hónapokban, amikor a madarak maguktól nem találnak elegendő táplálékot, egyre többen döntenek úgy, hogy madáretetőt helyeznek ki az…
a kutyaházat téliesíteni

A kutyaházat téliesíteni

Publikálta - 2023-10-25 0
Egyes kutyafajták jobban bírják a hidegebb időjárást, de ha nincs szánhúzó kutyád, gondoskodnod kell udvaron tartott kedvenced helyének átalakításáról. Ez…
kutya tartása

Kutya tartása

Publikálta - 2023-03-13 0
A kutyatartás nem a kiskutya megvásárlásával kezdődik Mindent előre el kell készítened, hogy az új jövevény ne jelentsen rögtön terhet,…
kaméleon tartása

Kaméleon tartása

Publikálta - 2023-03-02 0
Akár sisakos, akár párduckaméleonról van szó, mindenképpen megbízható helyről, lehetőleg tenyésztőtől szerezd be a kisállatot. Egy szabadon álló terrárium elengedhetetlen…
húsvéti nyuszit tartani

Húsvéti nyuszit tartani

Publikálta - 2023-08-08 0
Hasznos tudni, hogy az aranyos húsvéti lény komoly gondot okozhat, ha túl sokáig tartják a lakásban. Akinek tehát nem engedik meg…