kutya örökbefogadása

Kutya örökbefogadása

525 0

A legfontosabb teendők, ha örökbe fogadsz egy kutyát:

Nem számít, hogy ki vagy, vagy hol tartasz az életben, fel kell ismerned, hogy egy olyan „kutya-élet” kalandba fogsz belevágni, amely teljes figyelmedet és együttműködésedet igényli.

Bár a kutyatartásnak számos előnye van, többek között a jobb egészségi állapot, vannak potenciális hátrányai is. A következő javaslatok segítenek Önnek elérni ezt a méltó célt.

Fontos megjegyezni, hogy gyakran az első kihívások a legnehezebbek.

 • Lehetséges, hogy az új háziállat olyan tulajdonságokat és viselkedési formákat mutat majd, amelyekről nem is tudtál, annak ellenére, hogy a menhely munkatársai mindent elmondtak neked a személyiségéről, pszichológiai terheiről és lehetséges viselkedési problémáiról.
 • Ha a kutya óvatos és félénk az új környezetében, ne próbáld meg rábeszélni, hogy gyorsabban fogadja el az új környezetét, mint amilyen gyorsan készen áll rá.
 • Előre készítsd fel otthonod a kutyára, hogy elkerüld az esetleges károkat.
 • Sokan számolnak be arról, hogy a mentett kutyák az első napokban megpróbálnak megszökni, ezért fontos, hogy ellenőrizd a vezetékeket és a kábeleket, és ha szükséges, erősítsd meg a kerítést.

Szerezz be mindent az új jövevény fogadására!

A menhely munkatársainak tájékoztatást kell adniuk a kiválasztott kutya gondozási igényeiről. Nem véletlen, hogy sok joghatóság második találkozót kér, mielőtt engedélyezné az örökbefogadást, mivel így van ideje mérlegelni a lehetőségeket, és érett döntést hozni.

 • kutyaágy vagy ágynemű, takarók, törölközők, valamint póráz vagy nyakörv.
 • az itató- és etetőtálak
 • Minden, ami a kutya ellátásához szükséges, beleértve az eledelt, kullancsirtót, kanalat és zacskókat a kutyahulladékának,
 • Játékok és rágcsálnivalók

Készíts megtakarítási tervet a jövőbeli költségeire!

 • A menhelyek általában 5000 és 20 000 forint közötti összeget számítanak fel egy örökbefogadott, sterilizált, féregtelenített, oltott és mikrochippel ellátott kutyáért.
 • Ha tudod, hogy ezek a beavatkozások 30 000 és 50 000 forint közötti összegbe kerülhetnek, az sokat segít, hiszen az adományozott pénzt szerény hozzájárulásnak kell tekinteni.
 • A házi állatorvosi ellátás kényelmes neked és kedvencednek, de légy tudatában annak, hogy még az alapos vizsgálat sem biztos, hogy minden rendellenességet észrevesz.

Készülj fel a váratlan eseményekre!

 • Érdemes utánaolvasni a kutyák alapvető viselkedésének, testi-lelki igényeinek, ha pedig adott fajtát fogadsz örökbe, annak személyiségével és szükségleteivel is tisztában kell lenned. Annak is nézz utána, kire tudod bízni a kutyust, ha váratlan teendőd adódna!
 • Csatlakozz a közösségi oldalakon található tematikus csoportokhoz, böngészd a beszámolókat, nyugodtan kérdezz a tapasztaltabb kutyatartóktól, ha kétségeid vannak!

Ne siettesd az új körülményekhez való alkalmazkodást.

 • Sajnos sok menhelyi kutya bántalmazó otthonokból származik, így új társaid a múltjukból származó sebeket hordozhatnak magukban, amikor hazahozod őket. Lehetséges, hogy tétovázik és bizonytalan, hogy meddig tart ez a boldogság. Ne siettesse, hogy jól érezze magát; ehelyett adjon neki időt, hogy a saját idejében alkalmazkodjon.
 • És ne légy szigorú magaddal, ha úgy érzed, örökké tart, amíg teljesen szabadnak érzed magad! Ne féljen tanácsot kérni tapasztaltabb kutyatulajdonosoktól, ha ez az első kutyatársa.

Gondolj csak a járványok megelőzésére szolgáló szabályokra!

 • Jelenleg nem lehet előre látni, hogy a korlátozásokat mikor fogják-e enyhíteni vagy bevezetni.
 • A menhely munkatársai szívesen segítenek neked új kedvence mentális és viselkedési problémáival kapcsolatban, ha egy ideig nem tud vele szocializálódni.
 • Tartsd be a rendszeres sétáltatási rendet, sajátítsd el a pórázon való sétáltatás művészetét, és fedezd fel a környék leglenyűgözőbb zöldterületeit, erdeit és étkezőhelyeit, amelyek szívesen fogadják négylábú barátait.
 • Ezek a beltéri játékok nagyszerűek arra az esetre, ha kutyádnak rossz időjárás vagy karantén miatt bent kell maradnia.

Érdekelhet még

kutya tartása

Kutya tartása

Publikálta - 2023-03-13 0
A kutyatartás nem a kiskutya megvásárlásával kezdődik Mindent előre el kell készítened, hogy az új jövevény ne jelentsen rögtön terhet,…
a kutyát megfürdetni

A kutyát megfürdetni

Publikálta - 2023-07-18 0
Hogy a kellemetlen szagokat elkerüld, ezért néha nem árt megfürdetni a kutyát. Az alábbi cikkben segítünk neked, hogy mire is…
átíratni egy kutya chipjét

Átíratni egy kutya chipjét

Publikálta - 2023-07-30 0
Ha örökbefogadással vagy vásárlással új kutyát kapunk, az egyik első dolgunk, hogy a mikrochipet a nevünkre cseréljük. Ez elengedhetetlen, mivel…
viselkedni ha farkassal találkozol

Viselkedni ha farkassal találkozol

Publikálta - 2023-09-05 0
Az Egyesült Államokban őshonos farkas (Canis lupus) az egyik legszigorúbban védett nagy ragadozó. A múlt században szinte teljesen eltűntek hazánkból,…
kaméleon tartása

Kaméleon tartása

Publikálta - 2023-03-02 0
Akár sisakos, akár párduckaméleonról van szó, mindenképpen megbízható helyről, lehetőleg tenyésztőtől szerezd be a kisállatot. Egy szabadon álló terrárium elengedhetetlen…