ezüst ékszer tisztítása

Ezüst ékszerek tisztítása

356 0

Az ezüst ékszer egy másik olyan tárgy, amely az idő hatásait mutatja. Megfelelő ápolással azonban az ezüst ékszerek olyan jól nézhetnek ki, mintha újak lennének.

Az aranyhoz hasonlóan az ezüstnek is ritkasága és ritkasága miatt van értéke. Nem véletlen, hogy egyesek csak ezt a fémet viselhetik a fülükben. 2022-ben az ezüst ékszerek is nagyon divatosak.

Különösen az ezüst ékszerek veszíthetnek fényükből idővel, mivel a levegőben lévő hidrogén-szulfidnak vannak kitéve, amely ezüst-szulfidot képez a felületén. Az eredmény egy jellegzetes, antik megjelenésű, „nemes rozsda” néven ismert felület, amelyet nem mindig értékelnek esztétikai értéke miatt.

Az ezüst ékszerek otthoni tisztításának módszerei

 • Úgy döntesz, hogy új fényt adsz az ékszerednek, de lehet, hogy  eddig rossz eszközt használtál. Bizonyos tisztítási eljárások valójában többet ártanak, mint használnak. Végleg búcsút inthetsz ékszerednek, ha alkohollal, vazelinnel vagy acetonnal próbálkozol. A jó hír az, hogy vannak olyan technikák, amelyekkel nemcsak a maszatos rétegtől szabadulhatsz meg, hanem az ezüst ékszereid is új fényben ragyoghatnak!
 • Akkor is van mód az ezüst tisztítására, ha nincs kéznél ezüsttisztító kendő vagy folyadék. Ez a lehetőség kevésbé kényelmes, mint a többi, de összességében kevesebbe kerül. Az alábbi recept több különböző online forráson is megjelenik. Mi nem próbáltuk ki, de mások sikerről számoltak be, és megerősítették, hogy az elv megalapozott.

A szükséges berendezésekre vonatkozó követelmények:

Hozzávalók:

 • üvegtál,
 • alufólia,
 • szódabikarbóna,
 • és forró víz.

  Az ezüst tisztításával jár:

 • Az üvegtálat először tekerd be alufóliába. Tedd a tisztítani kívánt ezüstdarabokat a tálba, majd add hozzá a szódabikarbónát, a sót és egy-két csipet borsot.
 • Ezután öntsd bele a gőzölgő vizet. Az ékszereknek el kell merülniük a vízben, de nem túl mélyen. Az oldat keverése közben ügyelj arra, hogy ne karcold meg az ékszert a kanállal vagy más eszközzel, amit használsz, és válaszd szét a darabokat, ha egyszerre több darabot tisztítasz.
 • Hagyd az ékszereket annyi ideig áztatni az oldatban, ameddig a kívánt tisztaság eléréséhez szükséges. Nyilvánvalóan most azonnal mosd ki őket tiszta vízben, és szárítsd meg őket egy puha ruhával. Az eredmény hasonló lesz, mintha a boltban kapható vegyszert használnál.

Íme három módszer az ezüst ékszerek fényének megőrzésére:

 • Az ezüst ékszereket nem szabad termálfürdőbe vinni, mert a víz kéntartalma gyorsan elszínezi az ezüstöt. Sajnos ezt nagyon kevesen tartják be, pedig a legtöbben tisztában vannak vele.
 • Az ezüst gyűrűk veszélyesek az ujjadra és a többi ékszerre. Az ékszer apró rései tökéletes rejtekhelyet biztosítanak a zsíros krémnek, de az gyorsan elszíneződik és csúnyán néz ki.
 • Ha teheted, próbáld meg elkerülni, hogy parfüm is kerüljön az ékszereidre; nem fog sokáig tartani.

 

 

Érdekelhet még

nyakkendő kötése

Nyakkendő Kötése

Publikálta - 2022-08-04 0
A nyakkendőkötés művészetének titkai Mások inkább kiegészítőként használják a munkában vagy a mindennapokban, szemben azokkal, akik csak hivatalos eseményekre vagy…
dartsozni

Dartsozni

Publikálta - 2023-08-23 0
A darts a 15. század óta létezik, de csak a 19. század végén nyerte el modern formáját. Leggyakrabban bárokban és…
betűtípus választása

Betűtípus Választása

Publikálta - 2022-08-28 0
Gondolja újra, ha eddig azt feltételezte, hogy csak a grafikai szakemberek tudják értékelni a különböző betűtípusokat. Akár egy ajándékba szánt…
Göndör Haj Kezelése És Ápolása

Göndör haj kezelése és ápolása

Publikálta - 2022-11-30 0
Az emberek többsége jellemzően hajvasalóval, kémiai hajegyenesítőkkel, vagy fonással, illetve hajfonattal egyenesíti ki a haját. Ezek a nők egyáltalán nem…
párhuzamos parkolás

Párhuzamosan parkolni

Publikálta - 2023-04-27 0
A párhuzamos parkolás kihívást jelent az új vezetők számára. Nem jó ötlet hosszabb ideig feltartani a forgalmat, és tolatás közben…