tulipán gondozása

A tulipán (Tulipa sp. ) a számos hagymás virág közül kiemelkedik sokféleségével és széles körű vonzerejével. Könnyedén lehet egész tavasszal tulipán a kertben, mert végtelen számú egyvirágú, telt virágú és hibrid fajta közül választhatunk. Bár a tulipánvirág Perzsiából származik, ma már vadon élő európai fajták is ismertek.
A török hódítás idején gyorsan népszerűvé vált Európa-szerte, és azóta sem veszített vonzerejéből. A Németalföldön a tulipántermesztés külön gazdasági tevékenységet jelent. A tulipánokat többféleképpen is kategorizálhatjuk, többek között aszerint, hogy mikor virágoznak és honnan származnak.

A virágzó tulipán szükséges összetevői
Élőhely: részben árnyékos, de többnyire napos hely.
Mérsékelt öntözésre van szükség; két-háromnaponta egyszeri öntözés elegendő. A nem megfelelő öntözés mellett termesztett virágok általában rövidebb szárúak és kevesebb, kisebb virágot hoznak.
A virágzás után megkezdődik a hagymák növekedése, ezért a legjobb, ha ősszel, közvetlenül az ültetés után vagy néhány héttel később trágyázunk.
A tulipánokat, a szobanövényekkel ellentétben, nem szabad hosszabb ideig bent tartani. Az újonnan vásárolt tulipánhagymákat azonnal tegye az állandó kültéri ültetőedényükbe.
Bár a kertben is jól érzik magukat, az első évben tarthatja őket konténerben is.

Kertészkedés tulipánokkal: karbantartás és ápolás
A tulipánok a kertben sok éven át különösebb odafigyelés és karbantartás nélkül magukra hagyhatók. Valójában kedveli a magányt.

Hagymaültetés
Ha azt szeretné, hogy a tulipánok időben virágozzanak az iskolakezdésre, akkor szeptember végén ültesse el őket, és júniusban szedje le őket. Akár novemberben is ültethető, egészen az első fagyokig. Az ősszel ültetett növényeken 10 centiméteres mélységben és 10 centiméteres sortávolságban fognak megjelenni a virágok. Tegyük őket ültetőkosárba, hogy távol tartsuk a kártevőket és könnyebb legyen a betakarítás.
Amint tavasszal már nem fagyos a talaj, a cserepes tulipánokat kiültetheti a szabadba, hogy jövő tavasszal ismét növekedjenek és virágozzanak.

Gondozás
A megfelelő mennyiségű víz. Amikor a virágzás elhalványult, vágja félbe a szárat. Ne szedje le a leveleket, amíg azok teljesen ki nem száradtak.

A tulipánhagymák gyűjtése
Ha a hagymákat a kertbe ültetjük, akkor sok éven át ott maradhatnak. Célszerű azonban 3-4 évente leszedni őket, mivel nagyon mélyen ültethetőek. Tartsa őket száraz, hűvös, sötét helyen a júniusi betakarítástól a szeptemberi átültetésig.

Ha ősszel elülteti a tulipánhagymákat a kertbe, az biztosítja, hogy túléljék a telet, és ha eljön ez az idő, nem kell azon aggódnia, hogy mit kezdjen velük.

További tulipánok ültetése és termesztése
A kis hagymák tovább fognak nőni rajta, és a hagymák eltávolításával és újraültetésével szaporíthatod. Dugványról, magról vagy fiatal növényről nem nevelhető.

A tulipán a vázában
Egyetlen szár is megteszi, de igazán ragyognak, ha csokorba rendezzük őket. Nem száríthatóak. Elég, ha a vázát csak negyedrészig töltjük meg, hogy a szükséges nedvességet biztosítsuk anélkül, hogy a tulipán puha szára elrohadna.

A tulipán sokkal tovább marad szép, ha széles aljú vázába tesszük, szereti, ha békén hagyjuk. Egyszerűen csak adjon hozzá még vizet, ha már kicsit hervad ahelyett, hogy kicserélné a vizet. Ha egy csokor tulipánt néhány percre lámpa alá teszel, a szárai kiegyenesednek.

Egy kis trükkel már februárban is virágba borulhatnak a tulipánok. De ne tévesszen meg senkit a mikrohullámú sütőben virágzó tulipán.

Érdekelhet még

Skype letöltés

Skype Letöltés

Publikálta - 2022-07-22 0
A Skype használatának részletes bemutatása A Skype lehetővé teszi, hogy kapcsolatot tartson fenn a távol élő szeretteivel. Rendszeresen beszél telefonon…
mosószóda

Mosószóda használata

Publikálta - 2022-12-08 0
A mosószódát többféleképpen lehet használni a mosás hatékonyságának javítására: kombinálható mosószerrel, hogy növelje az előbbi hatékonyságát, vagy önmagában is használható…
málna gondozása

Málna gondozása

Publikálta - 2022-10-27 0
A málna napos, részben árnyékos helyen érzi jól magát, mivel éréskor bőséges fényt és meleg környezetet igényel, de a vegetatív…
jácint

Jácint gondozása

Publikálta - 2022-09-14 0
A kerti jácint (Hyacinthus orientalis), az egyik legkedveltebb évelő hagymás növény, valójában Délnyugat-Ázsiában, Libanonban, sőt Törökország és Szíria egyes régióiban…
pióca

Pióca eltávolítása

Publikálta - 2022-12-27 0
A pióca a gyűrűsgyíkok családjába tartozó élősködő vagy ragadozó, amely édesvízi szervezetekkel táplálkozik, bár a szárazföldi piócák Dél- és Délkelet-Ázsia…