Tyúk tartása

A tyúk tartása napi elfoglaltságot jelent, cserébe azonban mindig lesz friss és jó minőségű tojásunk, valamint igazán ízes tyúk sütni, főzni.

Lépések:

Építs egy tyúkólat a csirkéknek, tippem! Minden 10 tyúkhoz körülbelül 3 négyzetméterre van szükség. Ideális, ha napos helyen van, de ügyeljünk arra, hogy legyen a közelben némi árnyék. A falat meszeld be, így tudni fogod, ha a tyúkjaid elkezdik csipegetni, hogy több mészre van szükségük.

 • A tyúkólban nem szabad huzatnak lennie, hanem inkább kellemes szellőnek. Egy ajtó szükséges, de ablakok nem szükségesek. Az ajtót biztonságosan zárjuk be, ügyelve arra, hogy ne legyenek olyan rések, amelyeken a tyúk át tudna préselődni.
 • Készíts egy 20-30 cm hosszú kotorékrudakat minden egyes állat számára. Ha a rudak nem egyforma magasak, a dominanciáért folytatott harcban a rudakért fognak küzdeni.
 • Győződj meg róla, hogy van-e ott fészek. Tíz csirkénként egy fadobozt, szalmával kibélelve, a tyúkól félhomályos sarkában kell elhelyezni.
 • Annak érdekében, hogy a csirkék ne tegyenek kárt a ketrecben, keríts el egy kis területet a ketrecen kívül dróthálóval. 10 csirke befogadásához 10-20 négyzetméternyi helyre lesz szüksége. A dróthálót a földbe is be kell ásni, hogy a ragadozók ne tudjanak alá kerülni.
 • Egy itató vagy öntetető, amibe érdemes beruházni. Használhatsz egy régi edényt is, rögzítsd egy kővel, hogy ne boruljon fel, és öntsd bele a folyadékot vagy az ételt.

Szerezzünk be tyúkokat! Háztáji tartásra az ún. kettős hasznosítású fajták és ezek keverékei az ideálisak.

 • Mivel az előnevelt csibéknek speciális táplálkozási igényeik vannak, jó ötlet már egyéves tojótyúkokkal kezdeni.
 • A különlegesebb tyúkok általában kevésbé ellenállóak a betegségekkel szemben.
 • Ha szeretnénk kiscsibéket, kotlásra hajlamos fajtát is válasszunk. A japán vagy kettőshasznú fajták egyes tyúkjai is ebbe a kategóriába tartoznak.

Gondoskodjunk az etetésről!

 • A takarmány- és terményboltokban az életkornak megfelelő takarmányok és magkeverékek széles választéka áll rendelkezésre.
 • Adj neki kenyér- és zöldségmaradékot.
 • Gondoskodjunk a mészpótlásról szárított, apróra tört tojáshéj etetésével.
 • A burgonyabogarak, cserebogarak és más apró rovarok csemegeként használhatók.

Védjük a tyúkokat a betegségektől!

 • Használj JOLOVIT nevű vitamint, megelőzi a tyúkok között előforduló kannibalizmust. Szintén jó erre a Zoolit nevű táplálékkiegészítő.
 • Gondoskodj arról, hogy a nyári hónapokban sok friss vizet igyanak.
 • Folyamatosan tartsd tisztán az ólt és változatosan takarmányozzuk a tyúkokat.

Érdekelhet még

csincsilla gondozása

Csincsilla Gondozása

Publikálta - 2022-08-14 0
A csincsillák fajai: Léteznek rövid- és hosszúfarkú csincsillák is. A rövid farkú csincsilla számos sikertelen háziasítási kísérlet tárgya volt. Így…
albérlet választása

Albérlet választása

Publikálta - 2022-09-03 0
Az ingatlanpiacon, különösen a bérleti szektorban, nyáron, az egyetemi határidők kihirdetésekor intenzív a versengés. Nem csak a gólyák keresnek lakást;…
kotyogós kávéfőző

Kotyogós Kávéfőző használata

Publikálta - 2022-09-21 0
Az olaszok túlnyomó többsége minden nap kotyogót használ a reggeli feketekávé elkészítéséhez. Tudja meg, honnan származik és hogyan működik a…
Skype letöltés

Skype Letöltés

Publikálta - 2022-07-22 0
A Skype használatának részletes bemutatása A Skype lehetővé teszi, hogy kapcsolatot tartson fenn a távol élő szeretteivel. Rendszeresen beszél telefonon…
halloween tök tartósítása

Halloween tök tartósítása

Publikálta - 2022-07-26 0
7 hasznos javaslat a tök megőrzéséhez Halloweenre A tök lebomlásának folyamata már akkor elkezdődik, amikor felvesszük a tököt a kertből.…

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük