Tyúk tartása

Tyúk tartása

Publikálva: at 14:12
328 0

A tyúk tartása napi elfoglaltságot jelent, cserébe azonban mindig lesz friss és jó minőségű tojásunk, valamint igazán ízes tyúk sütni, főzni.

Lépések:

Építs egy tyúkólat a csirkéknek, tippem! Minden 10 tyúkhoz körülbelül 3 négyzetméterre van szükség. Ideális, ha napos helyen van, de ügyeljünk arra, hogy legyen a közelben némi árnyék. A falat meszeld be, így tudni fogod, ha a tyúkjaid elkezdik csipegetni, hogy több mészre van szükségük.

 • A tyúkólban nem szabad huzatnak lennie, hanem inkább kellemes szellőnek. Egy ajtó szükséges, de ablakok nem szükségesek. Az ajtót biztonságosan zárjuk be, ügyelve arra, hogy ne legyenek olyan rések, amelyeken a tyúk át tudna préselődni.
 • Készíts egy 20-30 cm hosszú kotorékrudakat minden egyes állat számára. Ha a rudak nem egyforma magasak, a dominanciáért folytatott harcban a rudakért fognak küzdeni.
 • Győződj meg róla, hogy van-e ott fészek. Tíz csirkénként egy fadobozt, szalmával kibélelve, a tyúkól félhomályos sarkában kell elhelyezni.
 • Annak érdekében, hogy a csirkék ne tegyenek kárt a ketrecben, keríts el egy kis területet a ketrecen kívül dróthálóval. 10 csirke befogadásához 10-20 négyzetméternyi helyre lesz szüksége. A dróthálót a földbe is be kell ásni, hogy a ragadozók ne tudjanak alá kerülni.
 • Egy itató vagy öntetető, amibe érdemes beruházni. Használhatsz egy régi edényt is, rögzítsd egy kővel, hogy ne boruljon fel, és öntsd bele a folyadékot vagy az ételt.

Szerezzünk be tyúkokat! Háztáji tartásra az ún. kettős hasznosítású fajták és ezek keverékei az ideálisak.

 • Mivel az előnevelt csibéknek speciális táplálkozási igényeik vannak, jó ötlet már egyéves tojótyúkokkal kezdeni.
 • A különlegesebb tyúkok általában kevésbé ellenállóak a betegségekkel szemben.
 • Ha szeretnénk kiscsibéket, kotlásra hajlamos fajtát is válasszunk. A japán vagy kettőshasznú fajták egyes tyúkjai is ebbe a kategóriába tartoznak.

Gondoskodjunk az etetésről!

 • A takarmány- és terményboltokban az életkornak megfelelő takarmányok és magkeverékek széles választéka áll rendelkezésre.
 • Adj neki kenyér- és zöldségmaradékot.
 • Gondoskodjunk a mészpótlásról szárított, apróra tört tojáshéj etetésével.
 • A burgonyabogarak, cserebogarak és más apró rovarok csemegeként használhatók.

Védjük a tyúkokat a betegségektől!

 • Használj JOLOVIT nevű vitamint, megelőzi a tyúkok között előforduló kannibalizmust. Szintén jó erre a Zoolit nevű táplálékkiegészítő.
 • Gondoskodj arról, hogy a nyári hónapokban sok friss vizet igyanak.
 • Folyamatosan tartsd tisztán az ólt és változatosan takarmányozzuk a tyúkokat.

Érdekelhet még

tulipán gondozása

Tulipán Gondozása

Publikálta - 2022-08-13 0
A tulipán (Tulipa sp. ) a számos hagymás virág közül kiemelkedik sokféleségével és széles körű vonzerejével. Könnyedén lehet egész tavasszal…
elektromos vízforraló tisztítása

Elektromos vízforraló tiszítása

Publikálta - 2022-08-30 0
Feltétlenül súrolja át alaposan a vízforralót, hogy megszabaduljon a lerakódásoktól és a vízkőktől. A vízforraló, mint a legtöbb más kisgép,…
füvesítés

Füvesíteni

Publikálta - 2023-04-03 0
Igaz az, hogy mindenki másnak mindig jobban megy a füvesítés? Ez nem feltétlenül van így. A megfelelő módszer egyszerű; ez…
fa kerítés felújítása

Fa kerítés felújítása

Publikálta - 2023-02-13 0
A kerítések és egyéb fadíszek (asztalok, székek, hinták stb.) gyakran korhadásnak indulnak a tél folyamán, és tavasszal ki kell őket…
blansírozás

Blansírozás

Publikálta - 2022-12-18 0
A gyümölcsök és zöldségek fagyasztóba helyezése a legbiztosabb módszer a frissesség megőrzésére. Sajnos sok zöldség és néhány gyümölcs gyorsan elveszíti…

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük