bodzavirágot szárítani

Bodzavirágot szárítani

Publikálva: at 09:54
280 0

A bodzavirág különleges aromájú, amely májusban áthatja a levegőt. Virágzatát általában lekvárok és szörpök készítésére használják, de szárítva is teát készíthetnek belőle. A szárítással tartósított bodzavirág sokáig eláll, így egész évben élvezheti a bodza ízét.

 1. Szerezd be a bodzát.

  Honnan: Magyaroroszágon a fekete bodza eléggé elterjedt növény, így sok helyen fogsz találni. Nem csak erdőben, de útszélen, városban, akár udvarokon is felelhető. De vigyázz, hogy autóforgalomtól mentes helyen szüretelj, illetve az is fontos, hogy ne legyen permetes.
  Mikor: Sajnos a bodzavirágzás csak pár hétig tart, ezért májusban főként járj nyitott szemmel.
  Hogyan: azokat a virágernyőket válaszd ki, amelyben szinte már az összes virág ki van nyílva, azaz nem zöld bogyó van rajta. A virágernyők alatt közvetlen vágd le, majd tedd jól szellőző tárolóedénybe, kosárba.
 2. Készítsd elő szárításra a bodzavirágot: 
  Nézd át egyesével a virágernyőket, hogy nem-e véletlen lapul benne valamilyen picike rovar. Óvatosan meg is rázhatod
  Ha észreveszel még ki nem nyílt, zöld bogyókat, akkor ilyenkor is eltávolíthatod őket.
 3. Szárítsd le a bodzát:
  A virágernyőket úgy is száríthatod, hogy egy zsinórra egymás mellé felfűzve vagy tálcán/abroszon szárukkal felfelé, szellősen szétterítve is. A helyiség száraz legyen. Napfényen közvetlenül ne szárítsd.
  Várj néhány napot, amíg teljesen el nem száradnak. Akkor jó, ha a szár-rész is roppanósan, könnyen eltörik.
  A virágernyőkről egyesével szedegesd le, vagy rázogasd le a virágokat egy tálba, hogy nem maradt-e köztük szárrész vagy ki nem nyílt, még zöld bogyós virágrész. Azokat távolítsd el a virágok közül.
 4. Fontos a megfelelő tárolás: A kiszárított virágokat adagold ki zacskókba, papírzacskókba vagy zárható üvegekbe, dobozba felhasználásig.

Érdekelhet még

diós kifli

Diós kifli

Publikálta - 2023-02-02 0
Hozzávalók A tésztához: 50 dkg finomliszt 2 teáskanál sütőpor 1 csomag vaníliás cukor 20 dkg vaj 2 db tojás 6…
korhelyleves

Eredeti korhelyleves recept

Publikálta - 2022-09-10 0
Hozzávalók: 30 dkg sertéstarja (füstölt) 20 dkg füstölt szalonna (csemege) 25 dkg csípős kolbász 2 nagy fej vöröshagyma 2 gerezd…
eperdzsem

Egyszerű eperdzsem recept

Publikálta - 2022-10-15 0
HOZZÁVALÓK: 1kg eper 0.5kg cukor Elkészítése: Az epret alaposan meg kell mosni, és egy tiszta edénybe kell tenni. Folyamatosan kevergetve…
pezsgősörbet

Pezsgősörbet készítése

Publikálta - 2023-03-22 0
Úgy tartják, hogy a sörbet (vagy sorbet) először Kínában készült a 13. században, és hogy ez a gyümölcs- vagy pezsgőízű…