jácint

Jácint gondozása

882 0

A kerti jácint (Hyacinthus orientalis), az egyik legkedveltebb évelő hagymás növény, valójában Délnyugat-Ázsiában, Libanonban, sőt Törökország és Szíria egyes régióiban is honos. Illatos, látványos virágai miatt aztán Európa-szerte nemesítették és termesztették.

Az ebből eredő jácint színek és fajták gyakorlatilag korlátlanok, és a pasztell rózsaszíntől és lilától az élénk sárgáig, sőt a kékekig bármit tartalmaznak. A jácintok azonban nem csak szezonális kedvencek.

Egy új trend szerint a jácintokat és más tavaszi hagymákat konténerekben helyezik el. Akár a saját terét szeretné feldobni, akár egy szerettének terét szeretné feldobni a sötét téli napokon, ezek az illatos és színes virágok a megfelelőek.

A jácint egy apró növény, hosszúkás, húsos levelekkel és harang alakú, kellemes illatú virágokkal, amelyek szárakon jelennek meg. A jácinthagymák meglehetősen mérgezőek, ezért óvatosan bánjon velük, ha úgy dönt, hogy elültet néhányat.

A jácintok (Hyacinthus orientalis) gondozása és ültetése:

A jácintok a részleges vagy teljes napsütést kedvelik, de más fényviszonyok között is fejlődnek. A legjobban nedves, de jó vízelvezetésű humuszban fejlődik.

Soha ne öntözze túl a virágágyást, mert így a hagymák elrohadhatnak a nedves talajtól.

Várja meg, amíg a jácint zöld részei teljesen kiszáradnak és sárgává válnak a virágzás elhalványulása után, mielőtt levágja. A jácint más összefüggésben használhatatlan.

Jácint ültetés:

Mivel októberben a talajkártevők kevésbé aktívak, és a talaj még elég meleg az ültetéshez, ez a legjobb időpont az ültetéshez.

A jácinthagymák mérgezőek, ezért ültetésükkor legyünk óvatosak és használjunk védőfelszerelést. Az egyes növények között körülbelül 15 centiméteres távolságnak kell lennie. Az ágyást készítsük elő úgy, hogy teljesen kigyomláljuk, majd ültetés előtt felássuk.

Ezt követően ássunk lyukakat, amelyekbe a hagymákat ültetjük, ügyelve arra, hogy a hegyes végek felfelé mutassanak. Az utolsó lépés a hagymák beásása. Öntözésre nincs szükség.

Hogyan gondozzuk a jácintokat cserépben?
A cserepes jácintok ajándékozása örök kedvenc, legyen szó Valentin-napról, nőnapról vagy anyák napjáról. És nem véletlenül; könnyed illata autentikus tavaszi környezetet teremt otthonunkban.

A cserepes jácintok nem maradnak meg olyan sokáig, mint más virágok, de van rá mód, hogy hosszabb ideig szépek maradjanak.

Tegye a jácintot napos ablakpárkányra. A szélsőséges hőmérséklet, a közvetlen napfény, a huzat és az áthelyezés mind megölhetik a növényt. Ügyeljen arra, hogy a fűtési szezonban kapott jácintokat a radiátoroktól távol tartsa.

A talajt mindig kissé nedvesen kell tartani, ezért a rendszeres öntözés elengedhetetlen. A cserépben lévő föld képes felvenni a vizet az alatta lévő tálcából, így ez egy életképes lehetőség a növények öntözésére. A vízszint nem lehet túl magas, és nem kell túlöntözni.

A virág, a virágszár és a levelek előbb-utóbb kiszáradnak és megsárgulnak, függetlenül attól, hogy milyen jól ápolja őket. Hagyja, hogy a növény ezen területei teljesen kiszáradjanak, mielőtt levágja őket; a folyamat csúnya ugyan, de természetes.

Mikor a legjobb idő a hagymák ültetésére?
Szeptember, október és november hónapok ideálisak a jácint hagymák ültetésére. Vegye figyelembe, hogy a hagymáknak az ültetés után legalább 2-3 hónap hidegre van szükségük ahhoz, hogy elkezdjenek kihajtani, ha azt szeretné, hogy a növények karácsonyra virágozzanak. A hajtatáshoz csak friss, egészséges hagymákat használjon.

 

Érdekelhet még

napkollektort választani

Napkollektort választani

Publikálta - 2023-07-29 0
A nap ingyenes hőjének összegyűjtése és otthoni felhasználása a napkollektorokat kiváló és környezetbarát készülékké teszi. Ezt a hőt leggyakrabban melegvíz…
blansírozás

Blansírozás

Publikálta - 2022-12-18 0
A gyümölcsök és zöldségek fagyasztóba helyezése a legbiztosabb módszer a frissesség megőrzésére. Sajnos sok zöldség és néhány gyümölcs gyorsan elveszíti…
klímaberendezést tisztítani

Tisztítani a klímaberendezést

Publikálta - 2024-02-20 0
A klímaberendezések megfelelő működéséhez és élettartamának meghosszabbításához rendszeres tisztításra és karbantartásra van szükség. A jól karbantartott klímaberendezések nem csak tovább…
a ház hőszigetelését ellenőrizni

A ház hőszigetelését ellenőrizni

Publikálta - 2023-07-20 0
Különösen a régebbi otthonok hajlamosak a nem megfelelő vagy egyáltalán a szigetelésre. A rossz szigetelés számos problémához vezethet, amelyek közül…
albérlet választása

Albérlet választása

Publikálta - 2022-09-03 0
Az ingatlanpiacon, különösen a bérleti szektorban, nyáron, az egyetemi határidők kihirdetésekor intenzív a versengés. Nem csak a gólyák keresnek lakást;…