füvesítés

Füvesíteni

214 0

Igaz az, hogy mindenki másnak mindig jobban megy a füvesítés? Ez nem feltétlenül van így. A megfelelő módszer egyszerű; ez a cikk megtanítja, hogyan kell csinálni. Tanácsokat adunk a már kialakult gyep gondozásához is.

Gyomirtás: Mielőtt elkezdenéd a füvesítést, érdemes elvégezni a gyomirtást. Az olyan gyomirtó szereket, mint a glifozát, a gyomok a leveleiken és a szárukon keresztül veszik fel. A gyomirtó szereknek 10-14 napra van szükségük ahhoz, hogy kifejtsék hatásukat.

Tisztítsd meg a területet! Annak érdekében, hogy a fű egyenletesen nőhessen,  szedd össze a megmaradt gyomokat és az esetlegesen felhalmozódott kavicsokat vagy köveket. A földet egy lapáttal törd fel. A gyomokat azonban nem lehet csak úgy „kiásni”, hanem teljesen ki kell gyomlálni őket.

Nagyjából egyengesd el a földet.  Erre azért van szükség, hogy a füvesítés után ne legyen egyenletlen a talaj. Ehhez a munkához használj lapátot, széles gereblyét és talicskát.

Trágyázás: Gyeptrágyával vagy műtrágyával alaposan mindenhol szórd be a talajt, és ezután a földet forgasd bele.

Végső simítás: A műtrágyázás után hengerrel menj át a területen. A kisebb egyenletlenségeket gereblyével igazítsd ki.

A megérdemelt pihenés: A földet a fűmag elvetése előtt körülbelül 1 hétig pihentetni kell. Ezalatt a trágya is oldódni fog, és a tápanyagok egyenletes elfognak oszlani a földben.

Újabb gazolás: Amikor lejárt az 1 hetes pihenő idő, ami eddig keletkezett gaz/gyom azokat újra ki kell szedned.

A felső réteg eltávolítása: A talaj felső, 1-2 cm-es rétegét húzd félre, a füvesítés után ez kell visszateríteni a fűmagra. (Ezt a lépést esetleg kihagyhatjuk, helyette a fűmagot a gereblye fejével ütögessük a talajba. Arra viszont ügyelj, hogy ne a talaj felszínén legyen a mag: ezt egyrészt összegyűjtik a madarak, másrészt könnyen kiszárad.)

Alapos locsolás: A fűmag elvetése előtt alaposan locsold be a területet.

Fűmag vetése: Egyenletesen szórd ki a fűmagot. Általában kb. 30-50 grammot szánj egy négyzetméterre. Bokrok tövébe, a jobban igénybevett felületekre (pl. átjáró rész) és a szélekre érdemes több fűmagot szórni.

Visszatemetés: Amit félre húztál földet azt hord vissza, amit gereblyével egyengess ki. Érdemes lenne hengert is használni, hogy jobban be tudjon tömörödni a föld. Vigyázz, hogy a fűmag ne kerüljön nagyon mélyre mert akkor nem kap napfényt és oxigént.

Gondozás: Amikor növekszik a fűmag akkor eleinte érdemes naponta 3-4 alkalommal is belocsolni. Körülbelül 2-3 hétig tart ez az időszak, ekkora megerősödik a fű gyökere, valamint megnő annyira, hogy a föld beárnyékolásával csökkentse annak párolgását.

Első fűnyírás:  Ha már olyan 8-10 centisre megnőtt a fű, akkor már megteheted az első fűnyírást. Tarts egy locsolás mentes  napot, majd ezt követően 4-5 cm hosszúra vágd le a füvet!

Karbantartás: A szép gyep titka a folyamatos ápolás, így ha már kinőtt a fű, akkor se feledkezz meg a rendszeres öntözésről és fűnyírásáról.

 

  • A füvesítésre a legalkalmasabb időszak tavasz (április-május) vagy ősz (szeptember). Megfelelő locsolás mellett nyáron is füvesíthetsz.
  • A fűmag elvetése előtt nézz utána az időjárásnak, ugyanis fontos, hogy az esti hőmérséklet ne essen 4-5ºC alá!
  • Ha a talaj agyagos vagy homokos, füvesítés előtt érdemes kb. 10 cm vastagságban termőföldet teríteni a leendő gyep alá. Ezt forgassd össze a meglévő talajjal kb. 15 cm vastagságban!
  • A füvet mindennap érdemes alaposan meglocsolni!

Érdekelhet még

kankalin gondozása

Kankalin gondozása

Publikálta - 2022-11-11 0
A primrózák, a szivárvány színeiben pompázó apró virágok az egyik legkorábbi és legmegbízhatóbb jelzője annak, hogy a virágüzletekben és a…
halloween tök tartósítása

Halloween tök tartósítása

Publikálta - 2022-07-26 0
7 hasznos javaslat a tök megőrzéséhez Halloweenre A tök lebomlásának folyamata már akkor elkezdődik, amikor felvesszük a tököt a kertből.…
blansírozás

Blansírozás

Publikálta - 2022-12-18 0
A gyümölcsök és zöldségek fagyasztóba helyezése a legbiztosabb módszer a frissesség megőrzésére. Sajnos sok zöldség és néhány gyümölcs gyorsan elveszíti…
mikulásvirág

Mikulásvirág gondozása

Publikálta - 2022-11-04 0
Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan ápolhatod és szaporíthatod a tél kedvencét, a mikulásvirágot. Az egyik legnépszerűbb téli szobanövény a mikulásvirág.…
csomag feladás

Csomag feladás belföldön

Publikálta - 2022-10-10 0
A Magyar Posta az a szolgáltatás, amelyet akkor kell igénybe vennie, ha Magyarországon belül szeretne csomagot feladni. Lépések: Csomagold be…

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük