füvesítés

Füvesíteni

817 0

Igaz az, hogy mindenki másnak mindig jobban megy a füvesítés? Ez nem feltétlenül van így. A megfelelő módszer egyszerű; ez a cikk megtanítja, hogyan kell csinálni. Tanácsokat adunk a már kialakult gyep gondozásához is.

Gyomirtás: Mielőtt elkezdenéd a füvesítést, érdemes elvégezni a gyomirtást. Az olyan gyomirtó szereket, mint a glifozát, a gyomok a leveleiken és a szárukon keresztül veszik fel. A gyomirtó szereknek 10-14 napra van szükségük ahhoz, hogy kifejtsék hatásukat.

Tisztítsd meg a területet! Annak érdekében, hogy a fű egyenletesen nőhessen,  szedd össze a megmaradt gyomokat és az esetlegesen felhalmozódott kavicsokat vagy köveket. A földet egy lapáttal törd fel. A gyomokat azonban nem lehet csak úgy „kiásni”, hanem teljesen ki kell gyomlálni őket.

Nagyjából egyengesd el a földet.  Erre azért van szükség, hogy a füvesítés után ne legyen egyenletlen a talaj. Ehhez a munkához használj lapátot, széles gereblyét és talicskát.

Trágyázás: Gyeptrágyával vagy műtrágyával alaposan mindenhol szórd be a talajt, és ezután a földet forgasd bele.

Végső simítás: A műtrágyázás után hengerrel menj át a területen. A kisebb egyenletlenségeket gereblyével igazítsd ki.

A megérdemelt pihenés: A földet a fűmag elvetése előtt körülbelül 1 hétig pihentetni kell. Ezalatt a trágya is oldódni fog, és a tápanyagok egyenletes elfognak oszlani a földben.

Újabb gazolás: Amikor lejárt az 1 hetes pihenő idő, ami eddig keletkezett gaz/gyom azokat újra ki kell szedned.

A felső réteg eltávolítása: A talaj felső, 1-2 cm-es rétegét húzd félre, a füvesítés után ez kell visszateríteni a fűmagra. (Ezt a lépést esetleg kihagyhatjuk, helyette a fűmagot a gereblye fejével ütögessük a talajba. Arra viszont ügyelj, hogy ne a talaj felszínén legyen a mag: ezt egyrészt összegyűjtik a madarak, másrészt könnyen kiszárad.)

Alapos locsolás: A fűmag elvetése előtt alaposan locsold be a területet.

Fűmag vetése: Egyenletesen szórd ki a fűmagot. Általában kb. 30-50 grammot szánj egy négyzetméterre. Bokrok tövébe, a jobban igénybevett felületekre (pl. átjáró rész) és a szélekre érdemes több fűmagot szórni.

Visszatemetés: Amit félre húztál földet azt hord vissza, amit gereblyével egyengess ki. Érdemes lenne hengert is használni, hogy jobban be tudjon tömörödni a föld. Vigyázz, hogy a fűmag ne kerüljön nagyon mélyre mert akkor nem kap napfényt és oxigént.

Gondozás: Amikor növekszik a fűmag akkor eleinte érdemes naponta 3-4 alkalommal is belocsolni. Körülbelül 2-3 hétig tart ez az időszak, ekkora megerősödik a fű gyökere, valamint megnő annyira, hogy a föld beárnyékolásával csökkentse annak párolgását.

Első fűnyírás:  Ha már olyan 8-10 centisre megnőtt a fű, akkor már megteheted az első fűnyírást. Tarts egy locsolás mentes  napot, majd ezt követően 4-5 cm hosszúra vágd le a füvet!

Karbantartás: A szép gyep titka a folyamatos ápolás, így ha már kinőtt a fű, akkor se feledkezz meg a rendszeres öntözésről és fűnyírásáról.

 

  • A füvesítésre a legalkalmasabb időszak tavasz (április-május) vagy ősz (szeptember). Megfelelő locsolás mellett nyáron is füvesíthetsz.
  • A fűmag elvetése előtt nézz utána az időjárásnak, ugyanis fontos, hogy az esti hőmérséklet ne essen 4-5ºC alá!
  • Ha a talaj agyagos vagy homokos, füvesítés előtt érdemes kb. 10 cm vastagságban termőföldet teríteni a leendő gyep alá. Ezt forgassd össze a meglévő talajjal kb. 15 cm vastagságban!
  • A füvet mindennap érdemes alaposan meglocsolni!

Érdekelhet még

mosószoda

Mosószóda használata

Publikálta - 2022-12-08 0
A mosószódát többféleképpen lehet használni a mosás hatékonyságának javítására: kombinálható mosószerrel, hogy növelje az előbbi hatékonyságát, vagy önmagában is használható…
madáretető

Madáretető készítése házilag

Publikálta - 2023-01-13 0
A hidegebb hónapokban, amikor a madarak maguktól nem találnak elegendő táplálékot, egyre többen döntenek úgy, hogy madáretetőt helyeznek ki az…
kotyogós kávéfőző

Kotyogós Kávéfőző használata

Publikálta - 2022-09-21 0
Az olaszok túlnyomó többsége minden nap kotyogót használ a reggeli feketekávé elkészítéséhez. Tudja meg, honnan származik és hogyan működik a…
elektromos vízforraló tisztítása

Elektromos vízforraló tiszítása

Publikálta - 2022-08-30 0
Feltétlenül súrolja át alaposan a vízforralót, hogy megszabaduljon a lerakódásoktól és a vízkőktől. A vízforraló, mint a legtöbb más kisgép,…
tulajdoni lap lekérése

Tulajdoni Lap Lekérése

Publikálta - 2022-07-25 0
A tulajdoni lapokat ingyenesen is letöltheti : útmutató az elektronikusan hitelesített és a nem hitelesített tulajdoni lapok letöltéséhez. Egy ingatlan…