marhapörkölt készítése

Tökéletes Marhapörkölt Recept

1434 0

A marhapörkölt hagyományos receptje itt található. Ha vízzel készítjük el, akkor marhapörköltnek nevezzük, ha azonban víz helyett vörösbort használunk, akkor vörösboros marhapörköltnek. Mennyei a maga finomságában!

Hozzávalók:
3 adag elkészítéséhez:

2 közepes fej vöröshagyma
800 g marhalábszár
3 evőkanál sertészsír
3 evőkanál fűszerpaprika
1 csapott teáskanál só
víz
feketebors (őrölt)
1 teáskanál római kömény – egész
1 db paprika – TV
1 db paradicsom (nagyobb)
2 gerezd fokhagyma

Körethez:
nokedli
vagy tészta

 

Hogyan készítsük el: 

1. Készítsd elő az összes hozzávalót. Először a hagymát aprítsd fel, majd vágd a húst körülbelül 2 cm x 2 cm-es kockákra.
2. Amikor a hagyma már áttetsző, add hozzá a húst, és forgasd meg a hagymás zsírban. Ezt addig folytassuk, amíg a hús mindenhol szépen megbarnul.
3. Szórjunk rá kevés törött pirospaprikát, és sózzuk meg. Forgassuk meg az egészet néhány percig.
4. Ekkor öntsünk bele 1-2 dl vizet az összes fűszerrel együtt. Ekkor már csak az van hátra, hogy lassú tűzön főzzük a húst körülbelül három-négy órán át, vagy amíg megpuhul. Főzzük fedő nélkül három-négy órán át, tíz-tizenöt percenként ellenőrizve a vízszintet. Ha kezd elfogyni a víz , bármikor adhat hozzá 1-2 ml-t. Ha borral szeretné elkészíteni a pörköltet, akkor érdemes megfontolni, hogy vörösbort használjon a feltöltéskor. A legfontosabb, hogy ne égjen le, és mindig kis mennyiségű folyadékban tudjon tovább főni.
5. Körülbelül harminc-ötven perccel azelőtt, hogy a hús megfőtt volna, akkor ízlés szerint adjuk hozzá az apróra vágott paprikát és paradicsomot. Keverjük bele a felaprított fokhagymát.
6. Folytassa a főzést, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ezen a ponton különös óvatosságra van szükség, hogy a pörkölt ne égjen meg. Sok vizet kell hozzáadni, és időnként meg kell keverni.
7. Jól illik hozzá tészta, galuska, vagy akár csak friss, saját készítésű kenyér.

Érdekelhet még

pitypangszörp recept

Pitypangszörp recept

Publikálta - 2023-03-20 0
Hozzávalók 2 bögre pitypang 30 dkg méz 2 db citrom 1.5 l víz Előkészítési idő: 15 PERC Elkészítési idő: 1 ÓRA Elkészítése:  A virágokat szedd le a száráról, és jó…
farsangi szalagos fánk

Farsangi Szalagos Fánk

Publikálta - 2022-09-09 0
HOZZÁVALÓK: 50dkg liszt 2dl tej 4dkg porcukor 3dkg élesztő 4db tojássárgája  6dkg vaj  1tk vanília kivonat 1ek rumaroma  1db citrom…
pillecukor házilag

Pillecukor házilag

Publikálta - 2023-02-06 0
Hozzávalók A pillecukorhoz: 15 dkg cukor 1 ek méz 8 g zselatin 80 ml víz 1 csipet só 2 csepp…
képviselőfánk

Képviselőfánk recept

Publikálta - 2022-09-08 0
     A tésztához: 1 dl víz 10 dkg margarin 1 kávéskanál finom szemű só 20 dkg búzafinomliszt 5 db…
bodzalekvár

Bodzalekvár

Publikálta - 2022-12-20 0
HOZZÁVALÓK: 1kg bodzabogyó (érett, teljesen fekete) 80dkg cukor 2dl víz Elkészítése: A bodzabogyókat alaposan mosd meg, csöpögtesd le róla a…