Zöldség párolás

Zöldség párolás

4693 0

Hogyan kell a zöldségeket párolni?

Az ételek, különösen a zöldségek párolóedényben történő főzése a legegészségesebb módja az ételek elkészítésének. A párolt zöldségek elkészítése viszonylag kevés erőfeszítést és időt igényel, ezért kiváló választás a rohanó életmódunkhoz. Ráadásul fantasztikus alternatívája a laktató és egészségtelenebb köreteknek, mint például a sült krumpli, ami helyettesítheti.

 1. A párolásnak két fő megközelítése van, amelyek a következők:
 • Az első módszer többnyire abból áll, hogy a zöldségeket egy egyedi, két részből álló párolóedényben pároljuk meg (ez az igazi párolás).
 • Miután alaposan megmostuk, a zöldségeket ezután tetszőleges formára, leggyakrabban kis kockákra vágjuk.
 • Tegyél egy kis vizet a pároláshoz használt edény aljára.
 • A feldarabolt zöldségeket tegyük a lábasnak abba a részébe, amelynek a fedőhöz közelebb vannak a lyukai.
 • Helyezze a fedelet az edény tetejére.
 • Forralja fel a fazék vizet, majd főzze a zöldségeket a kívánt ideig, amíg megpuhulnak.
 1. A második módszert párolásnak nevezik, és a zöldségeket a saját levükben főzik, miközben egy pici zsiradékot is hozzáadnak.
 • Az előző módszerrel megegyező lépéseket követve a zöldségeket megmossuk, majd apró kockákra vagy szeletekre vágjuk.
 • Egy mély aljú serpenyőben közepes lángon olvasszunk fel egy kis vajat vagy növényi olajat. Az olaj helyett a vaj felhasználása olyan megoldás, amely táplálóbb és sok esetben ízletesebb is. Az olívaolaj, amely sokkal egészségesebb, mint a hagyományos napraforgóolaj, használható az ételkészítés során, ha az elkészítendő ételnek megfelelő.
 • Az apróra vágott zöldségek hozzáadása után azonnal öntsünk rá egy kis mennyiségű, talán egy deciliternyi vizet, hogy a zöldségek ne barnuljanak meg.
 • A fedőt rá kell tenni a lábosra, és a zöldségeket addig kell párolni, amíg ízlés szerint megpuhulnak.

Tippek: 

 • Az éppen gőzölgő folyadékot ne dobja ki, hanem használja fel levesek, és mártások készítéséhez; ha kihűlt, kiváló ital a szervezet megtisztítására.
 • Nem szükséges sót adni a zöldség párolásához használt vízhez, különösen akkor, ha fűszeres ízű mártással vagy öntetekkel párosítjuk.
 • A zöldségek alapos megmosása fontos a párolás előtt, de hámozásukra általában nincs szükség.
 • Egyes zöldségfajták egészben is párolhatók (pl. bébi cukkini, bébirépa stb.).
 • A mikrohullámú sütő egy másik lehetséges főzési mód a vajon pároláshoz. Használjon erre a célra egy olyan jénai üvegből készült tálat, amelynek van fedele. Ezután következik a párolás, amelyet párolásnak is nevezhetünk, és körülbelül húsz percig tart. Ráadásul a mikrohullámú sütőben történő melegítés során a zöldségek belső szerkezetének tönkremenetelét okozza a sugárzás, amely a zöldségek melegítésekor keletkezik.

A párolt  zöldségeket önmagukban, mindenféle mártás vagy öntet nélkül is fogyaszthatjuk, de akár natúrként is tálalhatjuk. A sült burgonyánál vagy rizsnél sokkal egészségesebb megoldás, ha köretként használjuk, akár natúr, akár mélyhűtött húsdarabokkal tálaljuk.

Érdekelhet még

legyőzni a falpenészt

Legyőzni a falpenészt

Publikálta - 2023-06-14 0
Ahogy az ősz télbe fordul, felmerül az örök kérdés, hogy mi a teendő a falakon lévő penész ellen. A penész…
hajpakolás házilag

Hajpakolás házilag

Publikálta - 2023-02-28 0
Íme pár kipróbált és  bevált házi gyógymód hajproblémákra: Észreveszel valamilyen hajproblémát? Nem kell eladósodnod, hogy rendbe hozd a hajadat. Az…
helyesen orrot fújni

Helyesen orrot fújni

Publikálta - 2023-10-16 0
Az orrfújás mindennapos szokás, de a sérülések elkerülése érdekében fontos tudni, hogyan kell helyesen csinálni. A megfelelő orrfújási technika nemcsak…
infralámpa használata

Infralámpa használata

Publikálta - 2022-12-04 0
Bizonyított, hogy az infravörös lámpának való kitettség pozitív hatással van a szervezet működésére, segít megőrizni az egészséget, és számos betegség…
A száraz bőrt kezelni

A száraz bőrt kezelni

Publikálta - 2023-07-16 0
Különböző felmérések szerint a magyar lakosság húsz százalékát vagy annál is többet érintheti a száraz bőr. A bőr állapotának meghatározásában…