vérnyomás mérés

Vérnyomás mérés

281 0

A vérnyomás mérése kulcsfontosságú a jó egészség szempontjából, mivel a magas vérnyomás számos betegség kockázatát növeli. Mivel a legtöbb ember, aki otthon ellenőrzi a vérnyomását, digitális mérőműszert használ, átnézünk néhány tippet a pontos méréshez.

  • Lazítsd el magad! Ülj le, és pihenj 5-10 percig mielőtt elkezdenéd a mérést. Kerüld a fizikai megterhelést és a stresszt.
  • Ülj le egy székbe és támaszd a lábadat a földhöz. Ellenőrizd a vérnyomásodat úgy, hogy a karodat szívmagasságban egy asztalra vagy egy szék karfájára támasztod.

Vérnyomásmérés digitális vérnyomásmérővel:

  • Helyezd a vérnyomásmérő mandzsettáját a karodra. A mandzsetta legyen körülbelül 2-3 cm-re a könyöktől felfelé, és a cső a belső karod felé nézzen.
  • A monitor bekapcsolásával kezdd el a vérnyomás rögzítését. A mandzsetta felfúvódik, és a mérőműszer automatikusan felveszi a mérési értéket.
  • Olvasd le az eredményt. Az első szám a szisztolés (magasabb érték) és a második a diasztolés (alacsonyabb érték) vérnyomást jelenti. Az egészséges vérnyomás általában 120/80 mmHg körül van.

Hagyományos (mechanikus) vérnyomásmérés:

  • Kapcsold be a készüléket, és azonnal kezdd el a vérnyomás rögzítését. Használd a pumpát a mandzsetta felfújásához. Ahhoz, hogy ne érezd a saját pulzusodat, fújd fel a mandzsettát 20-30 mmHg-re. Szánj időt arra, hogy a levegőt kiengedd a mandzsettából. A szisztolés (felső) és diasztolés (alsó) értékek a mérőműszeren a kilégzéskor megváltoznak. A szisztolés érték az első szívhang, amit hallasz, a diasztolés érték pedig az utolsó. A mechanikus vérnyomásmérőknek különböző félautomata változatai léteznek. Ezek a szívverés érzékelésekor sípoló hangot adnak ki, vagy a szívveréssel egyidejűleg sípoló hangot adnak ki. Ebben az esetben a hang jelenléte magas értéket, míg hiánya alacsony értéket jelent. A leolvasásokat a mandzsetta levétele közben végezd el.

 

Érdekelhet még

törölközőt mosni

Törölközőt mosni

Publikálta - 2023-07-06 0
A törölközőápolás fontos számunkra, és mi itt vagyunk, hogy segítsünk neked. A nem megfelelően kimosott törölközők könnyen megtarthatják a szagokat,…
eltüntetni a hagymaszagot

Eltüntetni a hagymaszagot

Publikálta - 2023-11-02 0
A nyers hagyma finom, és a főtt vagy sült hagyma is (a szalonnasütésről ne is beszéljünk). Sajnos a bűz jelentős…
labgomba

Lábgomba kezelése otthon

Publikálta - 2023-03-01 0
Tünetek A Tinea pedis, vagy lábgombásodás, viszkető, égő, szúró, vörös, pikkelyes, hámló, hámló és hólyagos bőrrel jár. Jellemzően mindkét láb…
fermentálni

Fermentálni

Publikálta - 2024-01-22 0
Fermentálás egyszerűen, otthon: Erjesztett ételek fogyasztásával javíthatod egészségedet és közérzetedet. Így fermentálhatsz egyszerűen. Micsoda is az a fermentálás? Az erjesztés…