vérnyomás mérés

Vérnyomás mérés

405 0

A vérnyomás mérése kulcsfontosságú a jó egészség szempontjából, mivel a magas vérnyomás számos betegség kockázatát növeli. Mivel a legtöbb ember, aki otthon ellenőrzi a vérnyomását, digitális mérőműszert használ, átnézünk néhány tippet a pontos méréshez.

  • Lazítsd el magad! Ülj le, és pihenj 5-10 percig mielőtt elkezdenéd a mérést. Kerüld a fizikai megterhelést és a stresszt.
  • Ülj le egy székbe és támaszd a lábadat a földhöz. Ellenőrizd a vérnyomásodat úgy, hogy a karodat szívmagasságban egy asztalra vagy egy szék karfájára támasztod.

Vérnyomásmérés digitális vérnyomásmérővel:

  • Helyezd a vérnyomásmérő mandzsettáját a karodra. A mandzsetta legyen körülbelül 2-3 cm-re a könyöktől felfelé, és a cső a belső karod felé nézzen.
  • A monitor bekapcsolásával kezdd el a vérnyomás rögzítését. A mandzsetta felfúvódik, és a mérőműszer automatikusan felveszi a mérési értéket.
  • Olvasd le az eredményt. Az első szám a szisztolés (magasabb érték) és a második a diasztolés (alacsonyabb érték) vérnyomást jelenti. Az egészséges vérnyomás általában 120/80 mmHg körül van.

Hagyományos (mechanikus) vérnyomásmérés:

  • Kapcsold be a készüléket, és azonnal kezdd el a vérnyomás rögzítését. Használd a pumpát a mandzsetta felfújásához. Ahhoz, hogy ne érezd a saját pulzusodat, fújd fel a mandzsettát 20-30 mmHg-re. Szánj időt arra, hogy a levegőt kiengedd a mandzsettából. A szisztolés (felső) és diasztolés (alsó) értékek a mérőműszeren a kilégzéskor megváltoznak. A szisztolés érték az első szívhang, amit hallasz, a diasztolés érték pedig az utolsó. A mechanikus vérnyomásmérőknek különböző félautomata változatai léteznek. Ezek a szívverés érzékelésekor sípoló hangot adnak ki, vagy a szívveréssel egyidejűleg sípoló hangot adnak ki. Ebben az esetben a hang jelenléte magas értéket, míg hiánya alacsony értéket jelent. A leolvasásokat a mandzsetta levétele közben végezd el.

 

Érdekelhet még

tojás frissesége

Tojás frissesége

Publikálta - 2023-01-23 0
Sokféle módszer létezik annak megállapítására, hogy a tojás még friss-e vagy sem. Ha a tojások már egy ideje a kamrában…
torokfájás

Torokfájás elmulasztása

Publikálta - 2022-12-21 0
A legjobb, ha mézet használsz, ha fáj a torkod. A méz a végső gyógyír. Régisége ellenére gyógyító ereje nem csökkent.…
a bokaízületet erősíteni

A bokaízületet erősíteni

Publikálta - 2023-10-02 0
Továbbra is növekszik a hosszútávfutás, a rendszeres edzőterem-látogatás és a súlyemelés népszerűsége. Mindannyian egyedi fitneszterveket választunk egyéni szükségleteink alapján. Az…
füldugulás kezelése

Füldugulás megszüntetése

Publikálta - 2023-01-31 0
A füldugulás bármely életkorú embert érinthet, az év bármely szakában. A kiváltó októl függően ez a zavaró és kellemetlen tünet…
Zöldség párolás

Zöldség párolás

Publikálta - 2022-07-16 0
Hogyan kell a zöldségeket párolni? Az ételek, különösen a zöldségek párolóedényben történő főzése a legegészségesebb módja az ételek elkészítésének. A…