vízhólyag kezelése

Vízhólyag kezelése

881 0

Amikor a bőrt többször dörzsölik, amíg a rétegek szétválnak, és a testnedvek, például a nyirok vagy a plazma felgyülemlik közöttük, ezt nevezzük hólyagnak. Ez a csúnya elváltozás jellemzően a lábon jelenik meg a szűk, rosszul illeszkedő cipő okozta állandó dörzsölődés miatt. A hólyagok a kezeken is kialakulhatnak, ha a bőrt kertészkedés vagy súlyemelés közben egy szerszám vagy egy súlyzó felsérti.

A legjobb, ha előzetesen óvintézkedéseket teszel.
Más kellemetlen bőrfoltokhoz hasonlóan a hólyagok is elővigyázatossággal kerülhetők el. A hólyagok elkerülése érdekében fontos, hogy a cipő alatt mindig zoknit és harisnyát viselj. A nedves, vastag zokni viselése segíthet a vadonatúj cipő betörésében, mielőtt hosszabb ideig viselnéd. Ha nehéz súlyokat fogsz emelni, vagy komoly kertészkedést fogsz végezni, érdemes felszerelkezned néhány erős kesztyűvel.

Vegyél ki néhány nap szabadságot, és hagyd magadat természetes módon gyógyulni.
A legtöbb esetben a hólyagok néhány nap múlva maguktól begyógyulnak, a kellemetlen megjelenésük ellenére. Ha nem fáj vagy nem akadályozod a mozgásában, valószínűleg nem érdemes vele foglalkozni. Számos oka van annak, hogy miért nem érdemes eltávolítani. Az egyik ok, amiért annyira fájdalmas, az az, hogy a hólyag alatti bőr még elég érzékeny. Ez azonban egy fertőzött nyílt sebet eredményez a hólyag helyén.

Ne pattintsd ki a hólyagot, helyette fedd le valami puhával, és ne engedd, hogy még durvább legyen. Ezenkívül léteznek hólyagtapaszok, amelyek gyengéd, gélszerű hidrokolloid anyagot használnak az érintett terület védelmére.

Ha a hólyag különösen fájdalmas, ha rossz helyen található, vagy ha a körülötte lévő bőr vörös és gyulladt, akkor más a helyzet. Orvos felkeresése ajánlott, hogy a hólyag steril környezetben megnyílhasson, a folyadékot le lehessen üríteni, és a sebet el lehessen látni.

Ha mégis felrobban, milyen lépéseket kell tenned?
A hólyag kipukkadásához vezető dörzsölés és irritáció másik gyakori következménye a fájdalmas, akár vérző seb, mire hazaérsz. Használ sebfertőtlenítőszert és sebtapaszt vagy hólyagtapaszt, hogy a sebet tisztán tartsd és védd, amíg gyógyul. A sebtapaszokat és a sebeket rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni kell, ezért érdemes ezt olyan gyakran megtenni, amilyen gyakran az adott módszerre vonatkozó utasításban szerepel.

 

kép forrása: https://sportorvos.hu/wp-content/uploads/Vizholyag_sport_003_x850.jpg

Érdekelhet még

égési sérülés

Égési sérülés kezelése

Publikálta - 2022-11-19 0
Az égések és égések kezelése attól függ, hogy az égetés milyen mély. 1. fokú égéskezelés: Az égési sérülés hideg vízzel…
megszabadulni a molyoktól

Megszabadulni a molyoktól

Publikálta - 2023-06-26 0
A molyok bárhol problémát jelenthetnek, ahol élelmiszert tárolunk, beleértve a hűtőt és a kamrát, valamint a szekrényt, ahol apró lyukakat…
A száraz bőrt kezelni

A száraz bőrt kezelni

Publikálta - 2023-07-16 0
Különböző felmérések szerint a magyar lakosság húsz százalékát vagy annál is többet érintheti a száraz bőr. A bőr állapotának meghatározásában…
trombózis

Trombózis tünetei és kezelése

Publikálta - 2022-10-31 0
Soha ne próbálja meg egyedül kezelni a trombózist, ehelyett forduljon orvoshoz, aki erre az állapotra specializálódott. Ha kétségei vannak afelől,…