Hogyan kell megszüntetni a füldugulást? - Gyakori kérdések
füldugulás kezelése

Füldugulás megszüntetése

Publikálva: at 13:24
78 0

A füldugulás bármely életkorú embert érinthet, az év bármely szakában. A kiváltó októl függően ez a zavaró és kellemetlen tünet otthon is kezelhető. Itt áttekintjük a füldugulás néhány leggyakoribb okát és kezelésüket.

  • A fülben lévő genny a felesleges fülzsír miatt. Bár a fülzsír természetes módon ki tud ürülni a hallójáratból, a túl sok fülzsír felhalmozódása károsíthatja a hallást. A drogériákban és bioboltokban kapható fülgyertyák biztonságos és hatékony alternatívát jelentenek. Ha úgy tűnik, semmi sem használ, érdemes audiológussal átöblíttetnie a fülét.
  • Folyadék a dobüregben. Megfázás vagy középfülgyulladás esetén folyadék gyűlhet fel a füledben. Ha baktériumok vagy vírusok okozzák, a folyadék savas vagy gennyes lehet. Fordulj szakértőhöz, ha a fenti tényezők bármelyike magyarázatot ad a fülzúgásra. A folyadék felgyülemlése a fülben egy másik kockázatot jelent, ha strandra megy, különösen, ha sok időt tervezel a víz alatt tölteni. Ha a fül eldugul, egyszerű házi gyógymód, ha meleg sót alkalmazunk egy nyomócsöves palackban az érintett fülre.
  • Nyomásváltozás okozta füldugulás. Ha rövid időn belül drasztikusan megváltozik a magasság, ez előfordulhat. Hosszú felvonózás, hegyi túrák, lejtőn való lefelé vezetés, valamint repülőgép fel- és leszállások mind-mind példák erre. A rágás, nyelés és ásítás segíthet megelőzni vagy enyhíteni a nyomás súlyosbodását, amíg végül magától kiegyenlítődik.
  • Gyulladással összefüggő füldugulás. A fülgyulladásnak számos lehetséges oka van; például a huzatnak való tartós kitettség irritálhatja a középfület. Ezenkívül a felső légúti fertőzések gyakran okoznak füldugulást. Amikor ilyesmi felmerül, a legjobb, ha szakember segítségét kéred.
  • Valami beszorult a füledbe. Gyakori eset, amikor egy gyermek játék vagy más tárgy kerül a füledbe, vagy amikor homok vagy bogár kerül egy felnőtt fülébe. Ha ez előfordul, a következő lépés a fül-orr-gégész felkeresése.

Érdekelhet még

torokfájás

Torokfájás elmulasztása

Publikálta - 2022-12-21 0
A legjobb, ha mézet használsz, ha fáj a torkod. A méz a végső gyógyír. Régisége ellenére gyógyító ereje nem csökkent.…
tojás frissesége

Tojás frissesége

Publikálta - 2023-01-23 0
Sokféle módszer létezik annak megállapítására, hogy a tojás még friss-e vagy sem. Ha a tojások már egy ideje a kamrában…
vörösáfonya felhasználása

Vörösáfonya felhasználása

Publikálta - 2023-02-17 0
Az antioxidánsok, a flavonoidok és a vitaminok bőségesen megtalálhatóak az áfonyában, így kiváló élelmiszer-választás. A szívbetegségek, a cukorbetegség, az öregedés,…
fahéj felhasználása

Fahéj felhasználása – 5 tipp

Publikálta - 2022-12-13 0
A világ egyik legegészségesebb fűszere a fahéj, ezért az egyik legnépszerűbb választás. Mivel húsételek, almakompótok, és természetesen sütemények és édességek…
gyomorfájás megszüntetése

Gyomorfájás megszüntetése

Publikálta - 2023-01-09 0
Ha gyomorfájás jelentkezik, mit tehetsz otthon, hogy enyhítsd? Számos lehetőség van a gyomorfájás otthoni kezelésére, ha nincs gyomor-bélrendszeri problémád. Először…

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük