füldugulás kezelése

Füldugulás megszüntetése

568 0

A füldugulás bármely életkorú embert érinthet, az év bármely szakában. A kiváltó októl függően ez a zavaró és kellemetlen tünet otthon is kezelhető. Itt áttekintjük a füldugulás néhány leggyakoribb okát és kezelésüket.

  • A fülben lévő genny a felesleges fülzsír miatt. Bár a fülzsír természetes módon ki tud ürülni a hallójáratból, a túl sok fülzsír felhalmozódása károsíthatja a hallást. A drogériákban és bioboltokban kapható fülgyertyák biztonságos és hatékony alternatívát jelentenek. Ha úgy tűnik, semmi sem használ, érdemes audiológussal átöblíttetnie a fülét.
  • Folyadék a dobüregben. Megfázás vagy középfülgyulladás esetén folyadék gyűlhet fel a füledben. Ha baktériumok vagy vírusok okozzák, a folyadék savas vagy gennyes lehet. Fordulj szakértőhöz, ha a fenti tényezők bármelyike magyarázatot ad a fülzúgásra. A folyadék felgyülemlése a fülben egy másik kockázatot jelent, ha strandra megy, különösen, ha sok időt tervezel a víz alatt tölteni. Ha a fül eldugul, egyszerű házi gyógymód, ha meleg sót alkalmazunk egy nyomócsöves palackban az érintett fülre.
  • Nyomásváltozás okozta füldugulás. Ha rövid időn belül drasztikusan megváltozik a magasság, ez előfordulhat. Hosszú felvonózás, hegyi túrák, lejtőn való lefelé vezetés, valamint repülőgép fel- és leszállások mind-mind példák erre. A rágás, nyelés és ásítás segíthet megelőzni vagy enyhíteni a nyomás súlyosbodását, amíg végül magától kiegyenlítődik.
  • Gyulladással összefüggő füldugulás. A fülgyulladásnak számos lehetséges oka van; például a huzatnak való tartós kitettség irritálhatja a középfület. Ezenkívül a felső légúti fertőzések gyakran okoznak füldugulást. Amikor ilyesmi felmerül, a legjobb, ha szakember segítségét kéred.
  • Valami beszorult a füledbe. Gyakori eset, amikor egy gyermek játék vagy más tárgy kerül a füledbe, vagy amikor homok vagy bogár kerül egy felnőtt fülébe. Ha ez előfordul, a következő lépés a fül-orr-gégész felkeresése.

Érdekelhet még

bárányhimlő kezelése

Bárányhimlő Kezelése

Publikálta - 2022-08-22 0
A bárányhimlő jelei és kezelése: Ősszel és télen a bárányhimlő (varicella) az egyik legelterjedtebb betegség. Az elszigetelt falvakban élő 3…
legyőzni a falpenészt

Legyőzni a falpenészt

Publikálta - 2023-06-14 0
Ahogy az ősz télbe fordul, felmerül az örök kérdés, hogy mi a teendő a falakon lévő penész ellen. A penész…
gombát szedni

Gombát szedni

Publikálta - 2023-09-11 0
Természetes ehető gombák bővelkednek, és a kiegyensúlyozott étrend létfontosságú részét képezik. Az erdei gombák gyűjtése során a legfontosabb, hogy mindig…
trombózis

Trombózis tünetei és kezelése

Publikálta - 2022-10-31 0
Soha ne próbálja meg egyedül kezelni a trombózist, ehelyett forduljon orvoshoz, aki erre az állapotra specializálódott. Ha kétségei vannak afelől,…