tyúkszem kezelése

Tyúkszem Kezelése

1236 0

A részletekről itt tájékozódhat.

Hogyan jön létre pontosan a tyúkszem?
A test felszíne több rétegből áll. A hám, a bőr legkülső rétege, a dermisz, azaz a mélyebb és érzékenyebb réteg számára védelmi gátként szolgál.

A bőrkeményedések akkor alakulnak ki, amikor a bőr hosszan tartó nyomásnak és súrlódásnak van kitéve, például a nem megfelelő lábbeli miatt. A bőr ilyenkor a külső réteg megerősítésével reagál, ami a bőrkeményedés kialakulásához vezet (lásd még: Gyors segítség a száraz és bőrkeményedéses bőrre). Ha a nyomás tartósan fennmarad, különösen egy helyen, a bőrkeményedés végül tyúkszemmé alakulhat. A tyúkszem kemény közepe végül behatolhat a mélyebb, érzékenyebb bőrszerkezetbe, ami fájdalmat okoz. Ezt a legbelső részt gyakran a kukorica „gyökerének” nevezik.

A kukorica színe a kékes-szürkétől a sárgás-barnás árnyalatig terjedhet, de ezt a bőr típusa határozza meg. A tyúkszemek számos tünetet okozhatnak, többek között fájdalmat és duzzanatot a környező területen, valamint a járás okozta nyomás okozta kellemetlenséget.

A tyúkszemek leginkább a lábujj felső részén és a kislábujj külső oldalán alakulnak ki, mivel ezek a lábfej azon területei, amelyekre a cipő a legnagyobb nyomást gyakorolja. A tyúkszemnek az a formája, amely akkor alakul ki, amikor a tyúkszem a bőridegekbe gabalyodik, ez a legkínzóbb, fájdalmasabb fajta.

A tyúkszemek a talpon is kialakulhatnak, és a lágy tyúkszemek a lábujjak között is megjelenhetnek, ha a bőr ezen a területen a nem megfelelő száradás miatt hosszabb ideig nedves marad.

 

Kezelés:
Az első lépés: a fájdalom enyhítésére a további nyomás megszüntetésével mindig a kényelmes cipő viselése vagy egy másik cipő kipróbálása javasolt. A tyúkszemek speciális tyúkszemtapasszal védhetők, amely nemcsak a fájdalmat enyhíti azáltal, hogy megszünteti a további nyomást az érintett területről, hanem a tapasz szalicilsav összetevőjének köszönhetően segít eltávolítani magát a tyúkszemet is.
A tyúkszem egyszerű és problémamentes eltávolításához nincs másra szüksége, mint a speciális tyúkszemtapaszra. Azonnal enyhíti a nyomást, miközben hatóanyagának, a szalicilsavnak köszönhetően a tyúkszem eltávolításában is segítséget nyújt.

Az érintett terület alapos megtisztítása és szárítása után a kukoricagipsz felhelyezésének következő lépése, hogy a habgyűrű közepét úgy helyezze el, hogy az közvetlenül a tyúkszem tetején legyen. Tartsa rajta, és néhány nap múlva cserélje ki!

Négy nap elteltével a tyúkszemek könnyen eltávolíthatók a bőrről egy sót vagy szappanos vizet tartalmazó meleg fürdővel.

Ne használjon éles tárgyakat a tyúkszem eltávolítására (pl. pengét).

 

kép forrása: webbeteg.hu/uploads/tyúkszem.jpg

 

Érdekelhet még

eltüntetni a hagymaszagot

Eltüntetni a hagymaszagot

Publikálta - 2023-11-02 0
A nyers hagyma finom, és a főtt vagy sült hagyma is (a szalonnasütésről ne is beszéljünk). Sajnos a bűz jelentős…
legyőzni a falpenészt

Legyőzni a falpenészt

Publikálta - 2023-06-14 0
Ahogy az ősz télbe fordul, felmerül az örök kérdés, hogy mi a teendő a falakon lévő penész ellen. A penész…
a nyári barnaságot megőrizni

A nyári barnaságot megőrizni

Publikálta - 2023-08-24 0
Köztudott, hogy a barnaság ősszel gyorsan elhalványul. Vannak azonban módszerek, amelyekkel meghosszabbítható a barna bőrtónus. A bőrt ne csak kívülről,…
felkészülni a lézeres szemműtétre

Felkészülni a lézeres szemműtétre

Publikálta - 2024-01-02 0
Manapság elterjedt gyakorlat a látás javítása lézeres szemműtéttel. Folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik úgy döntenek, hogy felhagynak a korrekciós…