tyúkszem kezelése

Tyúkszem Kezelése

1000 0

A részletekről itt tájékozódhat.

Hogyan jön létre pontosan a tyúkszem?
A test felszíne több rétegből áll. A hám, a bőr legkülső rétege, a dermisz, azaz a mélyebb és érzékenyebb réteg számára védelmi gátként szolgál.

A bőrkeményedések akkor alakulnak ki, amikor a bőr hosszan tartó nyomásnak és súrlódásnak van kitéve, például a nem megfelelő lábbeli miatt. A bőr ilyenkor a külső réteg megerősítésével reagál, ami a bőrkeményedés kialakulásához vezet (lásd még: Gyors segítség a száraz és bőrkeményedéses bőrre). Ha a nyomás tartósan fennmarad, különösen egy helyen, a bőrkeményedés végül tyúkszemmé alakulhat. A tyúkszem kemény közepe végül behatolhat a mélyebb, érzékenyebb bőrszerkezetbe, ami fájdalmat okoz. Ezt a legbelső részt gyakran a kukorica „gyökerének” nevezik.

A kukorica színe a kékes-szürkétől a sárgás-barnás árnyalatig terjedhet, de ezt a bőr típusa határozza meg. A tyúkszemek számos tünetet okozhatnak, többek között fájdalmat és duzzanatot a környező területen, valamint a járás okozta nyomás okozta kellemetlenséget.

A tyúkszemek leginkább a lábujj felső részén és a kislábujj külső oldalán alakulnak ki, mivel ezek a lábfej azon területei, amelyekre a cipő a legnagyobb nyomást gyakorolja. A tyúkszemnek az a formája, amely akkor alakul ki, amikor a tyúkszem a bőridegekbe gabalyodik, ez a legkínzóbb, fájdalmasabb fajta.

A tyúkszemek a talpon is kialakulhatnak, és a lágy tyúkszemek a lábujjak között is megjelenhetnek, ha a bőr ezen a területen a nem megfelelő száradás miatt hosszabb ideig nedves marad.

 

Kezelés:
Az első lépés: a fájdalom enyhítésére a további nyomás megszüntetésével mindig a kényelmes cipő viselése vagy egy másik cipő kipróbálása javasolt. A tyúkszemek speciális tyúkszemtapasszal védhetők, amely nemcsak a fájdalmat enyhíti azáltal, hogy megszünteti a további nyomást az érintett területről, hanem a tapasz szalicilsav összetevőjének köszönhetően segít eltávolítani magát a tyúkszemet is.
A tyúkszem egyszerű és problémamentes eltávolításához nincs másra szüksége, mint a speciális tyúkszemtapaszra. Azonnal enyhíti a nyomást, miközben hatóanyagának, a szalicilsavnak köszönhetően a tyúkszem eltávolításában is segítséget nyújt.

Az érintett terület alapos megtisztítása és szárítása után a kukoricagipsz felhelyezésének következő lépése, hogy a habgyűrű közepét úgy helyezze el, hogy az közvetlenül a tyúkszem tetején legyen. Tartsa rajta, és néhány nap múlva cserélje ki!

Négy nap elteltével a tyúkszemek könnyen eltávolíthatók a bőrről egy sót vagy szappanos vizet tartalmazó meleg fürdővel.

Ne használjon éles tárgyakat a tyúkszem eltávolítására (pl. pengét).

 

kép forrása: webbeteg.hu/uploads/tyúkszem.jpg

 

Érdekelhet még

gyomorfájás megszüntetése

Gyomorfájás megszüntetése

Publikálta - 2023-01-09 0
Ha gyomorfájás jelentkezik, mit tehetsz otthon, hogy enyhítsd? Számos lehetőség van a gyomorfájás otthoni kezelésére, ha nincs gyomor-bélrendszeri problémád. Először…
gyógyszer szedése

Tensiomin tabletta

Publikálta - 2023-04-01 0
Először is, mi az a Tensiomin , milyen betegségek esetén alkalmazható? A Tensiomin tabletta hatóanyaga a kaptopril, egy angiotenzin konvertáló…
A száraz bőrt kezelni

A száraz bőrt kezelni

Publikálta - 2023-07-16 0
Különböző felmérések szerint a magyar lakosság húsz százalékát vagy annál is többet érintheti a száraz bőr. A bőr állapotának meghatározásában…
darázscsípés

Darázscsípés kezelése

Publikálta - 2022-11-13 0
A rovarcsípések, például a darazsak és méhek csípései otthon is kezelhetők. A kérdés az, hogyan lehet enyhíteni az olyan tüneteket,…
vörösáfonya felhasználása

Vörösáfonya felhasználása

Publikálta - 2023-02-17 0
Az antioxidánsok, a flavonoidok és a vitaminok bőségesen megtalálhatóak az áfonyában, így kiváló élelmiszer-választás. A szívbetegségek, a cukorbetegség, az öregedés,…