véralkoholszint mérés

Véralkoholszint Mérése

514 0

A becsült véralkoholszint viszonylag pontosan meghatározható az ivó testsúlyának, az elfogyasztott alkoholmennyiségnek és a nemének figyelembevételével. Ennek a célnak az eléréséhez a Widmark-formulát használják, amelynek részletei a következő cikkben találhatók.

Hogyan határozzák meg a vérben lévő alkohol százalékos arányát?

  1. A Widmark szerinti véralkoholszint kiszámításának képlete a következőképpen egyszerűsíthető le: véralkoholszint = [elfogyasztott alkohol mennyisége grammban / (testsúly grammban * r)] * 100 2. Ez annak az általános biológiai ténynek a kifejezése, hogy a férfiaknak jobb az „alkohol felszívóképessége”, míg a nőknek alacsonyabb az „alkohol felszívóképessége”.
  2. Határozza meg, hogy mennyi alkohol van összesen. Bár az előző képletben felsorolt paraméterek bármelyike könnyen helyettesíthető, az alkohol mennyiségének meghatározásához további számításra lesz szükség. Ennek elvégzéséhez meg kell fogalmaznunk a szabványos italméret fogalmát. Magyarországon egy standard ital egy uncia sörből áll, ami fél liter sörnek felel meg 4,5 százalékos alkoholtartalommal. 2. Mivel egy standard ital 17 gramm alkoholt tartalmaz, az imént említett sörmennyiséget megszorozva ezzel a számmal az elfogyasztott alkoholmennyiség 20,4 grammot eredményez.
  3. Határozza meg a vérben lévő alkohol mennyiségét.

A véralkoholszint kiszámításának módját úgy mutatjuk be, hogy először néhány matematikai és kémiai találós kérdést mutatunk be. Jó szórakozást!

Az ember véralkoholkoncentrációjának gondolata:

Az egy liter vérben lévő alkohol mennyisége megegyezik azzal, hogy hány ezrelék etil-alkohol van jelen a vérben, ha ezrelékben mérjük.

1 liter = 1000 ml

Ezer milliliter vérben egy milliliter alkohol van jelen, ha az alkohol egy ezreléknyi része van benne.

Hány gramm alkohol van egy milliliterben?

Az etil-alkohol sűrűsége 0,789 g/cm3 , ami körülbelül 0,8 g/cm3 -nek felel meg. Ez azt jelenti, hogy egy centiméter három alkohol tömege 0,8 grammnak felel meg.

1 cm3 = 1 ml

Egy ezrelék alkoholkoncentráció, más néven egy milliliter alkohol ezer milliliter vérre jutó alkoholkoncentrációja esetén a vérben lévő alkohol teljes mennyisége 0,8 gramm.

Az a folyamat, amelynek során a szervezet lebontja az alkoholt.

A szervezetbe kerülő etil-alkohol körülbelül 90 százalékának lebontásáért a máj felelős, és csak körülbelül 10 százalékát választja ki változatlan formában a tüdőn és a vizelettel. A májban található alkohol-dehidrogenáz enzim önmagában óránként 8-9 gramm alkohol oxidálására képes. Ez az a mennyiség, amit a szervezetünk egy óra alatt le tud bontani, kilenc gramm alkohol óránként:

A számításokat a következőképpen kell elvégezni, ha a lebontási sebességet ezredmolekulákban akarjuk kifejezni:

  • 7-10 ml etil-alkohol óránként
  • 5,6-8 g minden egyes órában
  • Először is számoljunk ki 8 millilitert óránként. Ha 5000 milliliter vérben 8 milliliter alkohol van, akkor az óránkénti 8 milliliter egyenlő 8-szor 100 osztva 5000-zel, ami 0,16 milliliter óránként.
  • 0,16 rész/óra

 

Érdekelhet még

vízhólyag kezelése

Vízhólyag kezelése

Publikálta - 2023-02-19 0
Amikor a bőrt többször dörzsölik, amíg a rétegek szétválnak, és a testnedvek, például a nyirok vagy a plazma felgyülemlik közöttük,…
pióca eltávolítása

Pióca eltávolítása

Publikálta - 2022-12-27 0
A pióca a gyűrűsgyíkok családjába tartozó élősködő vagy ragadozó, amely édesvízi szervezetekkel táplálkozik, bár a szárazföldi piócák Dél- és Délkelet-Ázsia…
torokfájás

Torokfájás elmulasztása

Publikálta - 2022-12-21 0
A legjobb, ha mézet használsz, ha fáj a torkod. A méz a végső gyógyír. Régisége ellenére gyógyító ereje nem csökkent.…
fahéj felhasználása

Fahéj felhasználása – 5 tipp

Publikálta - 2022-12-13 0
A világ egyik legegészségesebb fűszere a fahéj, ezért az egyik legnépszerűbb választás. Mivel húsételek, almakompótok, és természetesen sütemények és édességek…