gyilkos galóca

Bár Magyarországon számos más mérgező gombafaj is terem, a gyilkos galóca az egyik legveszélyesebbnek számít, mivel gyakran halálos mérgezést okoz. A következő eljárások segítenek megkülönböztetni a gyilkos galócát a hozzá leginkább hasonló és leggyakrabban fogyasztott gombafajoktól.

  • Nem a kalap színe a fontos! Amikor már kopott, a gyilkos sirály kalapja olyan színeket vehet fel, mint a sárgászöld, az olajzöld és a barnászöld; azonban amikor vadonatúj, szinte fehérnek tűnhet. A kalapon időnként egy apró kagyló nyoma (egy vékony, fehér pehely) található. (Ezzel szemben a szarvaslábgomba kalapján barna pikkelyek vannak, amelyek nem távolíthatók el, és cserepesen kapcsolódnak a kalap bőréhez.)
  • Fehér színű és sűrűn elhelyezkedő lemezek: a gyilkos galóca lemezei fehér színűek és sűrűn elhelyezkedőek mind a fiatal, mind az idősebb példányoknál. Ezzel szemben a fiatal  gyilkos galócát  lemezei világosszürke vagy élénk rózsaszínűek, míg az idősebb gyilkos galóca lemezei sötétbarna színűek.  Ha az óvatosságra int, és nem ismered a gombákat, akkor a legjobb, ha mindenáron elkerülöd a fehér tányérgombák fogyasztását.
  • Nagy, feltűnő gallér: A gyilkos galócának nagy, fehér, lelógó gallérja van. A csiperkéknek és az őzlábnak szintén van gallérja, de ezeknek nem fehér a lemeze; a galambgombának pedig ugyan fehér a lemeze, de egyáltalán nincs gallérja. A gallér a pereszkéknél is hiányzik.
  • Nagy, kiálló bocskor: Ha egyben fordítjuk ki a földből (és nem csak a levágott kalapot látjuk), azonnal feltűnik a gyilkos galóca nagy, kiálló bocskora, amely úgy veszi körül a gombaszárat, mintha egy kis vázába vagy kehelybe helyezték volna. Ha darabokban fordítjuk ki a földből, csak a levágott kalapot látjuk. Az epésgombáknál azonban leginkább a csészeszerű képződmény, az úgynevezett stigma tűnik fel. Egyes csiperkegomba-fajoknál a tönk alja is megvastagodhat, de az epegombát erről a szerkezetről lehet a legkönnyebben felismerni (valamint a ritkábban szedett selyemgombákról, a laskagombákról).
  • A tönk, vagyis a gomba szára fehér, de a gallér alatt gyakran zöldes-barnás márványozás található, amely a kalaphoz hasonló, de világosabb; ezt a mintázatot gyakran a kígyóbőrhöz hasonlítják. A csiperke szárán soha nincs ilyen márványozás, mint a csiperke szárán, de a nagy őzike lábán mindig látható, bár a sötétbarna szín a nagy őzike lábán sokkal hangsúlyosabb.
  • Amikor a gomba nagyon fiatal, tojás alakú, és fehér héjjal van körülvéve. Ez a szakasz csak rövid ideig tart. Még akkor is, ha a “gombatojást” kettévágjuk, a belsejében látható az epésgomba kalapja és tányérszerű szerkezetei. Ebben az állapotában összetéveszthető a kisebb gombákkal, de míg a gombák belseje egységes, sajtszerű anyag, addig a “gombatojás” belsejében az epésgomba struktúrái láthatók. Alakja miatt akár egy puffancsnak is összetéveszthető, azonban a külső héj alatt egy zselatinos anyagból álló réteg található.

 

kép forrása: https://i.ytimg.com/vi/bl0crOp0W1E/hqdefault.jpg

Érdekelhet még

tyúkszem kezelése

Tyúkszem Kezelése

Publikálta - 2022-07-31 0
A részletekről itt tájékozódhat. Hogyan jön létre pontosan a tyúkszem? A test felszíne több rétegből áll. A hám, a bőr…
égési sérülés

Égési sérülés kezelése

Publikálta - 2022-11-19 0
Az égések és égések kezelése attól függ, hogy az égetés milyen mély. 1. fokú égéskezelés: Az égési sérülés hideg vízzel…
Százalék számítás

Százalékszámítás

Publikálta - 2022-07-17 0
Authoritatively enhance premium products rather than economically sound web services. Conveniently reconceptualize cost effective human capital rather than proactive catalysts…
gyomorfájás megszüntetése

Gyomorfájás megszüntetése

Publikálta - 2023-01-09 0
Ha gyomorfájás jelentkezik, mit tehetsz otthon, hogy enyhítsd? Számos lehetőség van a gyomorfájás otthoni kezelésére, ha nincs gyomor-bélrendszeri problémád. Először…
infralámpa használata

Infralámpa használata

Publikálta - 2022-12-04 0
Bizonyított, hogy az infravörös lámpának való kitettség pozitív hatással van a szervezet működésére, segít megőrizni az egészséget, és számos betegség…

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük