tofu elkészítése

Tofu készítése

646 0

A tofu megfelelő választásnak tűnik a húsmentes napokra, de nem tudod eldönteni, hogy süsd vagy főzd? Amikor először próbáltam tofut, nem alakult ki szoros kapcsolatom vele az ismeretlen textúra, az íztelen íz és az észrevehető személyiség hiánya miatt.

A szója sajt iránti érdeklődésem alábbhagyott, de miután a kínai negyedben sok olyan ételt ettem, amelyekben tofut vagy különböző textúrájú és ízű tofut használtak, ez a vágyam visszatért. A tofu, ellentétben sok más élelmiszerrel, például a hússal, önmagában mindenféle íz nélkül létezik, és ízesíteni, feljavítani vagy más módon módosítani kell ahhoz, hogy bármilyen személyiséggel rendelkezzen. Beszéljünk arról, hogyan lehet emlékezetes élménnyé tenni.

Préselés:

  • Az első lépés az, hogy a tofut felhasználás előtt kinyomkodjuk. A magas víztartalma miatt ez egy nagyon fontos eljárás: a préselés segít eltávolítani a felesleges vizet, és így jobban befogadja a pácot vagy a fűszereket, amelyeket használni fogsz. A módszer egyszerű: fektesd a tofut egy papírtörlőre, fedd le egy másik papírtörlővel, majd nyomd meg egy nehezékkel, például konzervdobozzal vagy egy nehéz serpenyővel. Minél tovább áll így, annál jobb, de már egy óra préselés is hatalmas különbséget jelenthet.

Pác:

  • A tofut a húsokkal ellentétben nem olajban, hanem savas mártásban, például szójában, ecetben vagy citromlében érdemes pácolni. A tofunak önmagában nincs személyisége, ezért élvezd a hozzáadott ízeket és fűszereket.

Pirítás: 

  • A legegyszerűbb módja a serpenyőben való sütés; az optimális eredmény elérése érdekében a serpenyőnek rendkívül forrónak (szinte füstölőnek) kell lennie, és az olajnak hőállónak kell lennie (például étolajnak), hogy megakadályozza a korai megégést.

Olajban sütés:

  • Ahhoz, hogy a tofu a kívánt ropogósra süljön, a sok olajban való sütés nem a legegészségesebb megoldás. A kockára vágott tofut hempergesd meg némi étkezési keményítőben, hogy még ropogósabb legyen, bár a préselés továbbra is elengedhetetlen.

Sütőben sütve:

  • A tofut magas hőfokon fél órán át süsd, félidőben minden darabot megfordítva, miután több órán át préselted és pácoltad.

Érdekelhet még

caffe lattét készííteni

Caffe lattét készíteni

Publikálta - 2023-11-27 0
Tiszta egyszerűség. Lehet vitatkozni amellett, hogy a hangzatos név alig rejt többet egy tejeskávénál, de ez egy részigazság lenne, hiszen…
jegeskávé

Jegeskávé recept

Publikálta - 2023-02-24 0
Hozzávalók:  1 pohárhoz: 2 dl tej egy adag kávé cukor 2 evőkanál tejszín 2 db jégkocka Elkészítése: A hideg tej…
rántott cukkini

Rántott cukkini

Publikálta - 2022-10-30 0
Hozzávalók  3-4 főre: 3-4 darab cukkini só,bors A panírozáshoz és a sütéshez: liszt tojás panírmorzsa bő olaj A mártogatóshoz: 5-6…
bolognai spagettit készíteni

Bolognai spagettit készíteni

Publikálta - 2024-01-15 0
A spaghetti bolognese, másnéven a bolognai spagetti az olasz konyha egyik klasszikus, világszerte kedvelt étele. Ez a gazdag és ízletes…