tojás frissesége

Tojás frissesége

706 0

Sokféle módszer létezik annak megállapítására, hogy a tojás még friss-e vagy sem. Ha a tojások már egy ideje a kamrában pihennek, és nem biztos benne, hogy még fogyaszthatóak, elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket, ha egyesével feltöröd őket.

Megfelelően tárolva egy doboz friss tojás a vásárlást követően legalább egy hónapig eltartható. A biztonság kedvéért mindig jobb kétszer is ellenőrizni és teszteket végezni. Abban az esetben, ha a húsvét előtti napokban túlköltekeztél, vagy ha már előre feltöltötted a kamrát vészhelyzeti készletekkel, az alábbi eljárásokkal megállapíthatod, hogy a tojások még fogyaszthatóak-e.

Feltörés előtt

Vizes módszer:

  • Ez az egyik legismertebb módszer, és csak körülbelül egy percet vesz igénybe. A módszer elsődleges előnye, hogy nem kell feltörni a tojásokat annak megállapításához, hogy azok záptojások-e vagy sem. Mivel a levegő idővel felhalmozódik a tojásban, ezzel a módszerrel meghatározható a tojás kora.
  • Az eljárás során egy tálat meg kell tölteni hideg vízzel, és minden tojást egyenként bele kell dobni. Amelyik a tál aljára süllyed, az a legfrissebb, amelyik középen úszik vagy a tál alján lebeg, az már nem friss, de még ehető, és amelyik a tetején úszik, az a romlott. Ez utóbbit nem szabad nyersen fogyasztani, ezért nem szabad a tiramisuba tenni, de sütés vagy főzés után nyugodtan fogyasztható.

A tojás megrázása:

  • Egyszerűbb megközelítés, mint a nedves módszer, de kisebb a siker valószínűsége. Amikor egy tojás megöregszik, a benne lévő fehérje kiszárad, és a benne lévő levegő mennyisége megnő. Ha megrázod, és az meginog vagy kotyog, akkor valószínűleg nem friss.

Feltörés után

A sárgája és a fehérje összefolyik:
A friss tojás szétválasztása könnyű, mert a sárgája a helyén marad, és maga a tojás kerek, a fehérje pedig kerek. Ami még rosszabb, ha a tojás romlott, a sárgája és a fehérje összeolvad. A zavaros fehérje és a lapos sárgája azt jelzi, hogy a tojás régi, de melegítés után felhasználható.

 

Érdekelhet még

klasszikus nudli

Klasszikus nudli

Publikálta - 2022-10-20 0
Hozzávalók 3-4 főre: A nudlihoz: 500 g főtt burgonya 200 g liszt 1 darab tojás (M-es) 1 csipet só 1…
infralámpa használata

Infralámpa használata

Publikálta - 2022-12-04 0
Bizonyított, hogy az infravörös lámpának való kitettség pozitív hatással van a szervezet működésére, segít megőrizni az egészséget, és számos betegség…
sajtmártás

Sajtmártás készítése

Publikálta - 2022-12-01 0
HOZZÁVALÓK: 2dl tej 1ek liszt  20dkg reszelt sajt só őrölt fehérbors Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet és további…
fokhagymakrémleves

Tejszínes fokhagymakrémleves

Publikálta - 2023-04-07 0
Hozzávalók: 3 ek olívaolaj 2 fej fokhagyma 1 nagy db vöröshagyma só ízlés szerint 0.5 kávéskanál fehér bors(ízlés szerint) 1…