tojás frissesége

Tojás frissesége

577 0

Sokféle módszer létezik annak megállapítására, hogy a tojás még friss-e vagy sem. Ha a tojások már egy ideje a kamrában pihennek, és nem biztos benne, hogy még fogyaszthatóak, elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket, ha egyesével feltöröd őket.

Megfelelően tárolva egy doboz friss tojás a vásárlást követően legalább egy hónapig eltartható. A biztonság kedvéért mindig jobb kétszer is ellenőrizni és teszteket végezni. Abban az esetben, ha a húsvét előtti napokban túlköltekeztél, vagy ha már előre feltöltötted a kamrát vészhelyzeti készletekkel, az alábbi eljárásokkal megállapíthatod, hogy a tojások még fogyaszthatóak-e.

Feltörés előtt

Vizes módszer:

  • Ez az egyik legismertebb módszer, és csak körülbelül egy percet vesz igénybe. A módszer elsődleges előnye, hogy nem kell feltörni a tojásokat annak megállapításához, hogy azok záptojások-e vagy sem. Mivel a levegő idővel felhalmozódik a tojásban, ezzel a módszerrel meghatározható a tojás kora.
  • Az eljárás során egy tálat meg kell tölteni hideg vízzel, és minden tojást egyenként bele kell dobni. Amelyik a tál aljára süllyed, az a legfrissebb, amelyik középen úszik vagy a tál alján lebeg, az már nem friss, de még ehető, és amelyik a tetején úszik, az a romlott. Ez utóbbit nem szabad nyersen fogyasztani, ezért nem szabad a tiramisuba tenni, de sütés vagy főzés után nyugodtan fogyasztható.

A tojás megrázása:

  • Egyszerűbb megközelítés, mint a nedves módszer, de kisebb a siker valószínűsége. Amikor egy tojás megöregszik, a benne lévő fehérje kiszárad, és a benne lévő levegő mennyisége megnő. Ha megrázod, és az meginog vagy kotyog, akkor valószínűleg nem friss.

Feltörés után

A sárgája és a fehérje összefolyik:
A friss tojás szétválasztása könnyű, mert a sárgája a helyén marad, és maga a tojás kerek, a fehérje pedig kerek. Ami még rosszabb, ha a tojás romlott, a sárgája és a fehérje összeolvad. A zavaros fehérje és a lapos sárgája azt jelzi, hogy a tojás régi, de melegítés után felhasználható.

 

Érdekelhet még

sárgatúró

Húsvéti sárgatúró

Publikálta - 2022-10-24 0
Hozzávalók: 0.5 l tej 5 db tojás (ahány dl tej, annyi tojás) 2 ek cukor (ízlés szerint) 1 ek vaníliás…
rántás

Rántás recept

Publikálta - 2022-12-05 0
Hozzávalók: 2 dkg zsiradék 2 dkg liszt 2 dl víz Elkészítése: Egy lábasba vagy serpenyőbe rakj kevés zsiradékot : ez lehet zsír, olaj, kókuszszír, kókuszolaj, majd…
abálás

Abálás

Publikálta - 2022-12-06 0
Az abálás 100 foknál alacsonyabb hőmérsékleten történő, lassú és hosszú ideig tartó főzést jelent. Az abált szalonnát az alábbiak szerint…
tejbegríz

Tejbegríz recept

Publikálta - 2022-12-07 0
HOZZÁVALÓK: 5dl tej 2ek cukor 4ek búzadara Tetejére: kakaópor fahéj Elkészítése: Először a tejet feltesszük forrni, vigyázzunk nehogy kifusson. A…
virsli főzés

Virsli főzés

Publikálta - 2023-03-25 0
A virslifőzés nem tűnik egyszerűnek, de a legtöbben találkoztak már azzal a frusztráló problémával, hogy a virslik főzés közben felhasadnak.…