gombát szedni

Gombát szedni

Publikálva: at 09:03
64 0

Természetes ehető gombák bővelkednek, és a kiegyensúlyozott étrend létfontosságú részét képezik. Az erdei gombák gyűjtése során a legfontosabb, hogy mindig vidd el szakemberhez azonosítás céljából.

  • Keresd meg a gombát. Ez a legnehezebb, hiszen sok gombász csak a halála közeledtét  érezve mutatja meg a jó termőhelyeket a legkedvesebb unokájának. Eső után egy – két nappal érdemes elindulni keresni. Erdőben keresd a tölgyfákat és a savanyú talajú foltokat, mezőn pedig azokat a helyeket, ahol sötétebb a fű.
  • Vizsgáld meg a gombát.  Étkezésre alkalmatlan vagy mérgező gombából felesleges akár egy kosárral is szedni, a gombaszekértő úgy is elkéri és megsemmisíti. Ezért csak a leggyakoribb és az ehető fajtákat gyűjtsd. (A többi gombát se rugdosd fel – sok a kipusztulófélben lévő vagy védett faj!)
  • Óvatosan vágd le vagy fordítsd ki a talajból. Egy – két példányt egészben tegyél el, (a tönk alján a határozáshoz szükséges apró bélyegek lehetnek, például a bocskor maradványa). Ezeket óvatosan, a micéliumokat (a földben található gombafonalakat) nem megsértve emeld fel a talajból, a helyét pedig avarral takard be, hogy a telep ne száradjon ki. A többi gombánál éles késsel vágd el a tönköt.
  • Tisztítsd meg a gombákat. Előbb – utóbb minden gombász megfogja tapasztalni, hogy a homokos földet milyen nehéz kitisztítani a lemezek közül. Mielőtt felfordítod a gombát, távolítsd el a tönkön maradt földes részeket, és a kalap részét is próbáld meg lehetőség szerint megtisztítani a gyűjtés helyszínén. Ehhez segítségedre lehet egy kisebb kefe, ecset vagy szivacs.
  • Osztályozd és szállítsd megfelelően. A gombákat lehetőleg fajonként és termelő helyenként elkülönítve tedd vesszőkosárba vagy papírdobozba, papírtáskába. A gombák sok nedvességet tartalmaznak, így műanyag zacskóban vagy vödörben hamar be fognak fülledni és megromlanak.

Tipp:

  • Jobb ha hajnalban indulsz mert délelőtt már csak a levágott tönköket fogod találni, (bár az „öreg” gombászokat úgysem tudod megelőzni).
  • Ne csak a talajon keresd a gombát – vannak ehető fajok, amelyek a fákon nőnek, illetve kidőlt tuskókon telepednek meg.
  • Ne szedj le túl öreg vagy nagyon fiatal gombát sem – ezek gyakran nehezen azonosíthatók. Hagyd inkább kifejlődni és szaporodni, így nagyobb az esély, hogy egy év múlva is találsz gombát.

Érdekelhet még

tofu elkészítése

Tofu készítése

Publikálta - 2023-06-04 0
A tofu megfelelő választásnak tűnik a húsmentes napokra, de nem tudod eldönteni, hogy süsd vagy főzd? Amikor először próbáltam tofut,…
bárányhimlő kezelése

Bárányhimlő Kezelése

Publikálta - 2022-08-22 0
A bárányhimlő jelei és kezelése: Ősszel és télen a bárányhimlő (varicella) az egyik legelterjedtebb betegség. Az elszigetelt falvakban élő 3…
legyőzni a falpenészt

Legyőzni a falpenészt

Publikálta - 2023-06-14 0
Ahogy az ősz télbe fordul, felmerül az örök kérdés, hogy mi a teendő a falakon lévő penész ellen. A penész…
a derékbőséget mérni

A derékbőséget mérni

Publikálta - 2023-07-16 0
A derékmérés legjobb helyeit és módszereit az alábbiakban részletezzük. Nemcsak varrónőként, hanem a mindennapi életben is felbecsülhetetlen értékűek ezek az…
elkerülni a jetlaget

Elkerülni a jetlaget

Publikálta - 2023-08-01 0
Még a legcsodálatosabb nyaralást is elronthatja a jetlag, a fáradtság érzése, amelyet több időzóna átlépése okoz. A hosszabb vakáció előre…