gombát szedni

Gombát szedni

Publikálva: at 09:03
338 0

Természetes ehető gombák bővelkednek, és a kiegyensúlyozott étrend létfontosságú részét képezik. Az erdei gombák gyűjtése során a legfontosabb, hogy mindig vidd el szakemberhez azonosítás céljából.

  • Keresd meg a gombát. Ez a legnehezebb, hiszen sok gombász csak a halála közeledtét  érezve mutatja meg a jó termőhelyeket a legkedvesebb unokájának. Eső után egy – két nappal érdemes elindulni keresni. Erdőben keresd a tölgyfákat és a savanyú talajú foltokat, mezőn pedig azokat a helyeket, ahol sötétebb a fű.
  • Vizsgáld meg a gombát.  Étkezésre alkalmatlan vagy mérgező gombából felesleges akár egy kosárral is szedni, a gombaszekértő úgy is elkéri és megsemmisíti. Ezért csak a leggyakoribb és az ehető fajtákat gyűjtsd. (A többi gombát se rugdosd fel – sok a kipusztulófélben lévő vagy védett faj!)
  • Óvatosan vágd le vagy fordítsd ki a talajból. Egy – két példányt egészben tegyél el, (a tönk alján a határozáshoz szükséges apró bélyegek lehetnek, például a bocskor maradványa). Ezeket óvatosan, a micéliumokat (a földben található gombafonalakat) nem megsértve emeld fel a talajból, a helyét pedig avarral takard be, hogy a telep ne száradjon ki. A többi gombánál éles késsel vágd el a tönköt.
  • Tisztítsd meg a gombákat. Előbb – utóbb minden gombász megfogja tapasztalni, hogy a homokos földet milyen nehéz kitisztítani a lemezek közül. Mielőtt felfordítod a gombát, távolítsd el a tönkön maradt földes részeket, és a kalap részét is próbáld meg lehetőség szerint megtisztítani a gyűjtés helyszínén. Ehhez segítségedre lehet egy kisebb kefe, ecset vagy szivacs.
  • Osztályozd és szállítsd megfelelően. A gombákat lehetőleg fajonként és termelő helyenként elkülönítve tedd vesszőkosárba vagy papírdobozba, papírtáskába. A gombák sok nedvességet tartalmaznak, így műanyag zacskóban vagy vödörben hamar be fognak fülledni és megromlanak.

Tipp:

  • Jobb ha hajnalban indulsz mert délelőtt már csak a levágott tönköket fogod találni, (bár az „öreg” gombászokat úgysem tudod megelőzni).
  • Ne csak a talajon keresd a gombát – vannak ehető fajok, amelyek a fákon nőnek, illetve kidőlt tuskókon telepednek meg.
  • Ne szedj le túl öreg vagy nagyon fiatal gombát sem – ezek gyakran nehezen azonosíthatók. Hagyd inkább kifejlődni és szaporodni, így nagyobb az esély, hogy egy év múlva is találsz gombát.

Érdekelhet még

darázscsípés

Darázscsípés kezelése

Publikálta - 2022-11-13 0
A rovarcsípések, például a darazsak és méhek csípései otthon is kezelhetők. A kérdés az, hogyan lehet enyhíteni az olyan tüneteket,…
bárányhimlő kezelése

Bárányhimlő Kezelése

Publikálta - 2022-08-22 0
A bárányhimlő jelei és kezelése: Ősszel és télen a bárányhimlő (varicella) az egyik legelterjedtebb betegség. Az elszigetelt falvakban élő 3…
A hátfájást kezelni

A hátfájást kezelni

Publikálta - 2023-07-26 0
A krónikus hátfájás gyakori élmény. Életében legalább egyszer mindenki átélte a hátfájás kínját, amely napokig tart egy óvatlan mozdulat után.…
eltüntetni a hagymaszagot

Eltüntetni a hagymaszagot

Publikálta - 2023-11-02 0
A nyers hagyma finom, és a főtt vagy sült hagyma is (a szalonnasütésről ne is beszéljünk). Sajnos a bűz jelentős…