tengerimalac tartása

Tengerimalac Tartása

936 0

Tengerimalac tartása:
Íme néhány dolog, amire figyelni kell, ha tengerimalacot tartunk:
– Ha tengerimalacod van, elengedhetetlen, hogy alaposan megfigyeld a szokásait.
– Sok állatbarát tévesen feltételezi, hogy a tengerimalacok lassú és esetlen teremtmények. Ez azonban nem így van! Sok tengerimalac sajnos ritkán kap lehetőséget arra, hogy a fajára jellemző módon viselkedjen. A ketrecük túl gyakran csak egy szénatartóval és egy alvófülkével van berendezve, így kevés helyük van a szaladgálásra, és nincs hová feltenniük a lábukat. Egy kis leleményességgel és kézügyességgel egy szerény odúból is kalandparkot varázsolhatsz.

Mekkora legyen a ketrec?
Tengerimalacok esetében a TVT (Tierärztliche Vereinigung für Tierschutz = Állatvédelmi Állatorvosi Egyesület) legalább 120 x 160 cm-es ketrecméretet javasol. Ha ez nem teljesül, akkor legalább 1 négyzetméternyi helyet kell biztosítani minden egyes tengerimalac számára. Ellenkező esetben az állatokban élethosszig tartó stressz és agresszió alakulhat ki a nem megfelelő életkörülmények miatt.

Milyen gyakran ajánlott tisztítani a tengerimalac ketrecét?
Általában hetente egyszer érdemes alaposan kitakarítani a ketrecet. Az almot teljesen el kell távolítani, és a ketrecet ki kell takarítani. A makacs foltok esetén forró víz és ecetes oldat használata ajánlott. Ismét tisztítsa ki a ketrecet, és cserélje ki az almot. Ne felejtse el minden nap megtisztítani az étel- és vizes edényeket.

Hogyan kell kinéznie egy tengerimalac ketrecnek?
Egy egészséges tengerimalac-állomány fenntartásához a fajnak megfelelő méretű ketrecre van szükség, valamint elegendő mozgásteret kell biztosítani. A tengerimalacok a közhiedelemmel ellentétben valóban tudnak mászni és ugrálni. Bár nem rendelkezik a hörcsögök vagy patkányok ügyességével, de biztosan elfoglalja magát. Annak érdekében, hogy jobban szemügyre vehesse a környezetét, gyakran ugrik át rámpákon vagy lépcsőkön. Ahhoz, hogy elérje otthona csúcsát, egy ügyes tengerimalac álló helyzetből 10-20 cm-es függőleges ugrást is képes végrehajtani.

A tengerimalacok paddockolása:
A kültéri tartási hely előnyösebb, mint a beltéri, mivel egész évben használható, és friss levegőhöz és természetes fényhez juttatja kedvencét. Néhány dolgot azonban szem előtt kell tartani. A kifutónak először is elég biztonságosnak kell lennie ahhoz, hogy az állatok ne tudjanak kijutni, és elég biztonságosnak ahhoz, hogy ne falják fel őket. Ehhez ideális esetben a kifutó alját a földbe kell ásni (30-50 cm mélyen). Ugyanakkor döntő fontosságú, hogy az állatoknak tágas, szigetelt otthont biztosítsunk, amelyet sajátjuknak nevezhetnek. A vásárláskor vegye figyelembe a tengerimalac-állományt. Biztonságos búvóhelyre van szükségük, ahová elbújhatnak, amíg kóborolnak. Vegye figyelembe az időjárást, és gondoskodjon arról, hogy legyen egy biztonságos hely, ahol bent tartózkodhatnak.

Menedékek, mint divatbemutató kellékek:
Mivel a tengerimalacok zsákmányállatok, megfelelő búvóhelyekre van szükségük. A patkányok és egerek elkerülhetők, ha gondoskodik arról, hogy minden nyílás kellően nagy legyen. Minden állatnak szüksége van egy biztonságos búvóhelyre.

Tálak és vályúk az állatok etetéséhez és itatásához:
Természetesen tálakra is szüksége lesz az étel és az ital számára. Az itatótálnak az itatóval szemben az az előnye, hogy egyszerűbb tisztítani, és kevésbé valószínű, hogy baktériumok halmozódnak fel benne. A tál vize azonban gyorsabban pangani fog, és gyakrabban kell cserélni.

Lépcsők és rámpák:
A rámpák és lépcsők használata még a tapasztalatlan állatok számára is lehetővé teszi, hogy korábban elérhetetlen területekre jussanak. A kőlapok és a kis téglák is jól működnek lépcsők építésére. Ez nemcsak megkönnyíti kedvence számára a feljutást, hanem a kemény padlón való természetes tartósságuknak köszönhetően azt is megakadályozza, hogy a karmokat nyírni kelljen.

Barlangok és átjárók:
Alagutakat nagyobb kéregdarabokból vagy barkácsboltban vásárolt agyag vízvezetékcsövekből lehet építeni. Ezekben kedvencének átkúszhat, vagy akár rejtekhelyként is használhatja őket. A rejtekhely nagyszerű hely a tengerimalacok számára, hogy felfedezzék természetes szociális ösztöneiket. Ha a ketrec megfelelően van beállítva, a rágcsálók számára is élvezetes, és Ön is élvezettel nézheti a játékukat.

 

Érdekelhet még

kaméleon tartása

Kaméleon tartása

Publikálta - 2023-03-02 0
Akár sisakos, akár párduckaméleonról van szó, mindenképpen megbízható helyről, lehetőleg tenyésztőtől szerezd be a kisállatot. Egy szabadon álló terrárium elengedhetetlen…
átíratni egy kutya chipjét

Átíratni egy kutya chipjét

Publikálta - 2023-07-30 0
Ha örökbefogadással vagy vásárlással új kutyát kapunk, az egyik első dolgunk, hogy a mikrochipet a nevünkre cseréljük. Ez elengedhetetlen, mivel…
kutya örökbefogadása

Kutya örökbefogadása

Publikálta - 2023-01-06 0
A legfontosabb teendők, ha örökbe fogadsz egy kutyát: Nem számít, hogy ki vagy, vagy hol tartasz az életben, fel kell…
kutya tartása

Kutya tartása

Publikálta - 2023-03-13 0
A kutyatartás nem a kiskutya megvásárlásával kezdődik Mindent előre el kell készítened, hogy az új jövevény ne jelentsen rögtön terhet,…
eltávolítani az állatszőrt

Eltávolítani az állatszőrt

Publikálta - 2024-05-23 0
Bármennyire is szeretjük a mi kis szőrcsomó háziállatunkat, amikor a szőnyegtől a ruhánkig mindent beborít a szőr, az nem túl…