halat pucolni

Halat pucolni

Publikálva: at 11:03
119 0

A hal nem csak nagyon finom, de egészséges is, egyetlen hátránya csak annyi, hogy meg kell pucolni. Ez azért nem annyira rémes dolog, csak olvasd el a cikket, hogy hogyan kell és te is megfogod tudni csinálni.

 • Győződj meg róla, hogy friss a hal. A friss halnak a szeme élénk, csillogó, kopoltyúja tiszta és élénkvörös. Ha nem ilyen akkor azt a halat tilos megpucolnod.
 • Ha még élő halat használsz, kábítsd el a fejére mért erős ütéssel.
 • Ha a halat pikkelyek borítják, akkor azokat távolítsd el. Ehhez fektesd asztalra vagy munkalapra, és a bal kezeddel fogd meg a farkát.
  –  Egy éles és hegyes késsel az összefüggő réteget alkotó pikkelyek és a bőr közé szúrd, és egészen a fejéig fejtsd le a pikkelyeket.
  – A pikkelyeket pikkelykaparóval vagy kés élével is lekapargathatod a faroktól a fej felé haladva.
  – Gyakran az is jól működik, hogy ha a faroknál az ujjaink hegyével a pikkelyek alá nyúlsz, és így előre tolod a a pikkelyeket, nagyon szépen lejönnek.
 • Szárazra töröld meg.
 • Éles késsel a a végbéltől a fejéig vágd fel a halat ügyelve arra, hogy csak a húst vágd át.
 • Emeld ki a hal belsőségeit. A hal tejét vagy ikráját tedd félre, tisztítsd meg, és töröld meg óvatosan szárazra.
 • Távolítsd el a fejet. A halgerinc vékony szeletével együtt vágd fel, és tisztítsd meg. A kés hegyével emeld ki a szemeit, vágd ki a kopoltyúlemezeket és a keserűfogat. Mosd meg, töröld ismét  szárazra. Ha a halat sütöd, és a fejét nem távolítanád el,  akkor is szedjük ki a szemét, a kopoltyúlemezeket és a keserűfogat.

Érdekelhet még

madáretető

Madáretető készítése házilag

Publikálta - 2023-01-13 0
A hidegebb hónapokban, amikor a madarak maguktól nem találnak elegendő táplálékot, egyre többen döntenek úgy, hogy madáretetőt helyeznek ki az…
kutya örökbefogadása

Kutya örökbefogadása

Publikálta - 2023-01-06 0
A legfontosabb teendők, ha örökbe fogadsz egy kutyát: Nem számít, hogy ki vagy, vagy hol tartasz az életben, fel kell…
húsvéti nyuszit tartani

Húsvéti nyuszit tartani

Publikálta - 2023-08-08 0
Hasznos tudni, hogy az aranyos húsvéti lény komoly gondot okozhat, ha túl sokáig tartják a lakásban. Akinek tehát nem engedik meg…
védekezni a nyestek ellen

Védekezni a nyestek ellen

Publikálta - 2024-02-22 0
A nyestek igaz, hogy aranyos szőrmókoknak tűnnek, de sajnos rengeteg kárt okozhatnak az embereknek: megbonthatják a tető szigetelését, megrághatják a…
Tyúk tartása

Tyúk tartása

Publikálta - 2022-11-22 0
A tyúk tartása napi elfoglaltságot jelent, cserébe azonban mindig lesz friss és jó minőségű tojásunk, valamint igazán ízes tyúk sütni,…