betűtípus választása

Betűtípus Választása

792 0

Gondolja újra, ha eddig azt feltételezte, hogy csak a grafikai szakemberek tudják értékelni a különböző betűtípusokat. Akár egy ajándékba szánt fotókönyvet készít, akár egy üzleti prezentációt, a választott betűtípusnak nagy jelentősége van. Tudjuk, hogy minden esemény más-más betűtípust igényel, de reméljük, hogy az alábbi iránymutatások segítenek kiválasztani az Ön igényeinek megfelelőt.

Lépések:
Figyelje meg az eltéréseket! A betűtípusok között számos finom különbség van. Hasznos gyakorolni a betűtípusok összehasonlítását és felismerését, mert ezek az apró különbségek minden betűnek saját személyiséget kölcsönöznek.
Osztályozza őket! Ha a legmarkánsabb jellemzőket vesszük figyelembe, a betűtípusok külön osztályokba sorolhatók. Egyszerűbb kiválasztani egy betűtípust, ha mentálisan be tudja sorolni valamelyik nagyobb csoportba, és fel tudja idézni az e csoportok közös jellemzőit. A céljainak megfelelő csoport megtalálása, majd egy olyan betűtípus keresése, amelyik tetszik Önnek ezen a csoporton belül, szintén egy életképes stratégia. Rengeteg alkategória közül választhatsz, de itt most a főbbeket veszem sorra.

A sans serif betűtípusoktól eltérően a serif betűtípusok minden betű tetején és alján apró extra vonalakkal rendelkeznek. A szerifek „összekötik” a betűket, ezáltal egyszerűbbé teszik az olvasást, ezért hosszabb, nagyobb tömbökből álló szövegekhez, például regényekhez ajánlott (kivéve az online tartalmakat). A sans serif betűtípusok komoly, hivatalos, megfontolt és szó szerint megalapozott határozószavak és jelzők, mint például a minőségi és az áras, használatára alkalmasak gazdag részletgazdagságuk miatt. Emellett ismerős, vintage minőségük is van. Választhat a Times New Roman, Antiqua, Baskerville, Bodoni, Bookman, Cambria, Garamond, Century Old Style, Georgia, Minion, Palatino és Palatino Book betűtípusok közül.

Tipikus régebbi betűtípusok. A betűk jellemzően kis balra dőléssel rendelkeznek, és a vastag és vékony részek között érezhető vastagsági kontraszt van (a vékonyabb részek nem függőlegesen egymás fölött, hanem kissé oldalra állnak). Ezek a betűtípusok megbízhatóak, és van bennük egyfajta történelemérzet. Vintage betűtípusok.

Modernnek tűnő szerif betűtípusok. Az átmeneti betűtípusok nagyobb hangsúlyt fektetnek a vékony és vastag vonalak közötti kontrasztra, mint a bevett stílusoknál. A kontúrok már szabályosabbak és geometrikusabbak, mindkét végén élesebb pontokkal. Ezek a betűtípusok az ősi eszményeket és az ésszerű fejlődés kilátásait tükrözik. Betűtípusok a jövő számára.

Ez nem a 20. század modernizmusa, hanem inkább a 18. század modernizmusa, amint azt az átmeneti betűtípusokban megfigyelhető változások hangsúlyosabb volta, például a vékony és vastag vonalak élesebb megkülönböztetése mutatja. A vízszintes vonalak szinte eltűntek, miközben a függőlegesek egyre vastagabbak lettek. Még a kör alakú betűk is a függőleges hangsúlyt tükrözik. Az ilyen betűtípusok erőteljes és élénk személyiséggel rendelkeznek, mégis esetlenek, és a modern olvasó számára elavultnak tűnhetnek. Bodoni és Didot dőlt betűs betűi

A Slab serif, más néven Egyptienne olyan betűtípus, amelyben az alapok ugyanolyan szélesek, mint a fővonalak, és maguk a vonalak mind egyforma vastagságúak. Nincs elvékonyodás, lekerekítés vagy lejtés a talpaknál. Az írógépes betűtípusokhoz hasonlóan a betűk gyakran mind egyforma szélességűek (például a programozásban). Régebben gyakran alkalmazták őket, különösen olyan dolgoknál, mint plakátok, mert olyan betűkből állnak, amelyek messziről felismerhetők. A lineáris betűtípusokat többféleképpen lehet értelmezni; egyesek a kortárs, városi esztétikához, míg mások a rusztikusabb, „cowboyosabb” hangulathoz társítják. Merész esztétikai választásuk miatt olyan környezetben kell megjeleníteni őket, amely kiegészíti ezeket a tulajdonságokat. A Clarendon, a Rockwell és a Courier példák a lineáris betűtípusokra.

A betűtípusok másik hatalmas kategóriája, a sans serif betűtípusok nem rendelkeznek nyitott szerifákkal vagy terminálokkal. Emiatt hangulatosabb, kevésbé „hivatalos” hangulatuk van. Emellett az egyenes vonalú, erényes, puritán jelleget mutatják. A sans serif betűtípusok fiatalabbak és divatosabbak, mint az „ősi” és bonyolult szerif betűtípusok, de olcsóbbak és kevésbé kifinomultak is. A szerifák nélküli betűtípusok.

A Sans Serif betűtípusok egyik alcsoportját geometrikus betűtípusoknak nevezik, és egyenletesen vékony vonalakkal rendelkező karaktereket tartalmaz. A betűket kizárólag geometriai formák felhasználásával rajzolják, ami modern, geometrikus és univerzális megjelenést kölcsönöz a betűtípusnak. Emellett hajthatatlanok, jegesek és érzelemmentesek. A Futura, a Helvetica, az Univers és a Gotham példák a geometrikus betűtípusokra.

A humanista betűtípusok a sans-serif típusok egy alcsoportja; ezekhez hasonlóan egyszerű, letisztult formákkal rendelkeznek, de átvesznek valamennyit a kézírás személyiségéből is, ami kifejezőbbé és érdekesebbé teszi őket. A vonalak vastagsága kissé változik; néha az oldal végéhez közeledve elvékonyodnak. Ezeknek a betűtípusoknak az az előnye, hogy egyszerre kortársak és megközelíthetőek, valamint egyszerűek és szimpatikusak. Ugyanakkor merész, vegyes, kéttónusú vagy áruló személyiséget is sugallhatnak. Emberiességet hangsúlyozó dőlt betűs és szerif betűtípusok.

A fent említetteken kívül a betűtípusok széles választéka áll rendelkezésre, köztük olyanok, amelyeket úgy terveztek, hogy kézírásnak tűnjenek, valamint olyanok, amelyek erősen dekoratívak és szeszélyesek. Ezeket a betűtípusokat használhatja egy adott szó kiemelésére, bár nem jellemzőek.
Mindegyiknek különálló esztétikai jellemzői vannak, így a kiemeléshez szükséges egyiket kiválasztani a szó szándékolt jelentésének gondos mérlegelését igényli.
Ne dobj be csak úgy bármit a fazékba! A címeknek, kiemeléseknek és a terjedelmesebb leírásoknak gyakran saját, egyedi betűtípusaik vannak.

Ahhoz, hogy két betűtípus egymás mellé helyezése során a legjobb eredményt találja, vegye figyelembe ezeket a kritériumokat:
– Válasszon két olyan betűtípust, amelyek teljesen különböznek egymástól. Az olvasót összezavarja, hogy becsapják-e, ha az Ön által kiválasztott betűtípusok csak apró részletekben különböznek egymástól. Ezért soha ne párosítson különböző típusú betűtípusokat, például geometrikus és átmeneti betűtípust.
– A két nagy csoportnak számtalan lehetséges kombinációja létezik, azonban a szokásos gyakorlat szerint a sans serif betűtípusokat más sans serif betűtípusokkal párosítjuk, vagy fordítva.
– Próbáljunk meg megegyezni! Gyakran előfordul, hogy ha a két betűtípus között van közös vonás, akkor jól fognak együtt mutatni. Bár a betűk szélessége és magassága összehasonlítható, fontos figyelembe venni a korszakot és az írás általános hangnemét. Ugyanazon a családon belül is találhatunk különböző betűtípusokat, vagy olyanokat, amelyeket ugyanaz az alkotó tervezett, így érdemes ezeket a lehetőségeket megvizsgálni.
– Próbáljon ki más értelmezéseket! Nem könnyű ránézésre megállapítani, hogy egy betűtípusnak mi a szándékolt hangszíne vagy esztétikája. De van egy technika, amivel megnézheted, hogy egy betűtípus működik-e a gondolataiddal. A kívánt hangulat eléréséhez készítsen két oszlopot egy szövegszerkesztőn, az egyiket a leíró kifejezéseknek, a másikat pedig azok antonimáinak. A különböző betűtípusok így értékelhetők (a táblázat többszöri másolásával akár össze is hasonlíthatjuk a kedvenceinket).
– Példaként azt fogjuk látni, hogy a „megfontolt” és a „komoly” kifejezések Times New Roman betűtípusban remekül mutatnak, Comic Sansban viszont furcsán, mivel a vizuális ingerek és a szó jelentése nem egyezik.

 

 

 

 

Érdekelhet még

ip cím

Honlap IP cím

Publikálta - 2023-01-21 0
Miben segít egy online célállomás IP-címének ismerete? Egy weboldal IP-címe nem csak a tárhelyszolgáltatót árulja el, hanem azt is, hogy…
android mobil frissítése

Android mobil frissítése

Publikálta - 2022-11-29 0
Szeretnéd a legújabb Android-verziót a mobilodon? Teljes biztonságban ellenőrizheted, hogy néhány kattintással elérhető-e az Android újabb verziója a telefonodra. Abban…
eu választás magyarországon

Eu választás Magyarországon

Publikálta - 2023-03-15 0
Hol adhatom le a szavazatomat? Ha magyarországi lakcímmel rendelkezel, akkor a helyi szavazóhelyiségben szavazhatsz. Az április elsejéig kötelezően kézbesítendő értesítés…
kártyás mobilt feltölteni

Kártyás mobilt feltölteni

Publikálta - 2023-09-02 0
A feltöltőkártya feltöltésére rendelkezésre álló rengeteg lehetőségnek köszönhetően minden eddiginél könnyebben szerezhetsz több percet és szöveges üzenetet feltöltőkártyás telefonodon. Vedd…
Facebook fiók létrehozása

Facebook fiók létrehozása

7.75/10
Publikálta - 2022-07-19 0
Milyen lépések szükségesek egy Facebook-fiók létrehozásához? Facebook fiók egyszerű létrehozása: Látogasson el a facebook.com oldalra, és ott válassza az Új…