mikulásvirág

Mikulásvirág gondozása

528 0

Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan ápolhatod és szaporíthatod a tél kedvencét, a mikulásvirágot.

Az egyik legnépszerűbb téli szobanövény a mikulásvirág. Ennek jó oka van: a neve biztosítja, hogy évről évre aktuális marad, így ideális ajándéknak is. A „Mikulás” beceneve és a „piros” színe is illik a karácsonyi szezonhoz. Ünnepi ajándékként nem lehet rosszul járni a mikulásvirággal, mert valószínűleg mindenki szereti.

A mikulásvirág cserje a közép-amerikai Mexikóban, őshazájában, Mexikóban a 4 méteres magasságot is elérheti. Csak az 1960-as években került Európába, és nemesítették a ma szokásos szobanövénnyé, amely 10-60 centiméteres magasságot ér el.

Elszíneződött levelei csillagot formáznak, magát a növényt pedig dekorációként használják. Bár hagyományosan vörös, a nemesítés eredményeként rózsaszín, krémszínű, sárga, bordó és sziromszínű változatok is kaphatók a virágüzletekben.

Bár a mikulásvirág sárga virágai kicsik és alig észrevehetők, a mutatós fellevelek azok, amelyek felhívják magukra a figyelmet. Gondos ápolásra van szükség, függetlenül attól, hogy milyen színvilágot választasz.

A mikulásvirágokkal a házat is feldíszítheted az ünnepekre. Szükségletei vannak, mint minden élőlénynek, de ha megtanuljuk, mik ezek az igények, akkor kielégíthetjük őket, és sokáig megmaradhat.

 

Mire kell figyelni, ha egészséges mikulásvirágot szeretnél:

 • Mindig sötétzöld levelű növényt válassz. Ha a levelek sárgulnak és a szélei kiszáradnak, akkor tudod, hogy nem megfelelően ápolták.
 • Mielőtt celofánba csomagolt növényt hoznál otthonodba, alaposan ellenőrizd, hogy nincsenek-e rajta bogarak.
 • Hogy elkerüld, hogy a pollen a ruhádra kerüljön, válassz olyan növényt, amely még nem virágzott ki teljesen.
 • Nagyon fontos, hogy szállítás közben és a házban való elhelyezése után is óvd a huzattól.
 • A kutyatejfélék családjába tartoznak a mikulásvirágok. Tartsd távol a gyerekeket és a kutyákat ettől a növénytől, mivel tejszerű nedve enyhén mérgező. A nedv allergiás tüneteket válthat ki. A növény tavaszi metszésekor gondolj arra, hogy a növény nedve bőrkiütést okozhat, ha a bőrével érintkezik.
 • Mindenképpen csomagold ki; nem számít, milyen szép a csomagolás. Ha celofánban hagyjuk, az alsó levelek gombafertőzése valószínű.
 • A tárolóedényt meleg, világos helyre (kb. 20 Celsius-fok), a napra állítsd. Ha nem tetszik neki az új környezet, elkezdi hullatni a leveleit, így tudhatod, hogy valami baj van.
 • Tartsd be a következetes öntözési ütemtervet. Kerüld azonban, hogy a víz bármikor is a cserépben maradjon. Soha ne várd meg, hogy a talaj teljesen kiszáradjon, mielőtt újra öntöznéd.
 • Májustól szeptemberig kéthetente trágyázni kell nitrogénben gazdag műtrágyával.
 • A mikulásvirágok áldásosak abban a tekintetben, hogy hosszabb ideig elviselik a számukra nem kedvelt körülményeket, de ez azt is jelenti, hogy nagyon jó érzékkel kell rendelkeznünk, és meg kell tanulnunk értelmezni a növény finom jelzéseit. Így nem kell megvárnia, amíg a növény élete veszélybe kerül, hogy észrevegye, hogy segítségre van szüksége.
 • Színes levelei jellemzően áprilisban hullanak le, miután virágai februárban elszáradtak. Ez azonban sokkal gyorsabban bekövetkezhet, ha olyan helyen tárolja, ahol nem kap elég napfényt.
 • Ezt követően a szárakat körülbelül 15-20 centiméteresre kell visszavágni, és hűvös, sötét helyen pihentetni. Ritkán kell öntözni, de soha nem szabad hagyni kiszáradni. A növény 1-2 hónap múlva visszahelyezhető az eredeti helyére.
 • Csökkentsd az öntözést és a metszést, hacsak nem szándékozol pihentetni és visszavágni a növényt. A mikulásvirág növény virágai idővel elhalnak, de maga a növény évelő, ezért érdemes megtartani.

 

Érdekelhet még

adventi koszorú készítése

Adventi koszorú készítése

Publikálta - 2022-07-24 0
  Végig vezetünk az adventi koszorú készítésének folyamatán, hogy elkészíthesd a saját egyszerű és gyors adventi dekorációdat. Jó helyre érkeztél,…
rizsfőző használata

Rizsfőző használata

Publikálta - 2023-01-10 0
Bár mindenkinek megvan a saját módszere, amire esküszik a tökéletesen főtt rizs elkészítéséhez, egy rizsfőző sokkal egyszerűbbé teheti a folyamatot,…
megszabadulni a molyoktól

Megszabadulni a molyoktól

Publikálta - 2023-06-26 0
A molyok bárhol problémát jelenthetnek, ahol élelmiszert tárolunk, beleértve a hűtőt és a kamrát, valamint a szekrényt, ahol apró lyukakat…
csomag feladás

Csomag feladás belföldön

Publikálta - 2022-10-10 0
A Magyar Posta az a szolgáltatás, amelyet akkor kell igénybe vennie, ha Magyarországon belül szeretne csomagot feladni. Lépések: Csomagold be…