viselkedni ha farkassal találkozol

Viselkedni ha farkassal találkozol

Publikálva: at 14:46
303 0

Az Egyesült Államokban őshonos farkas (Canis lupus) az egyik legszigorúbban védett nagy ragadozó. A múlt században szinte teljesen eltűntek hazánkból, de az ezredforduló óta az északi hegyekben újra találkoznak velük a túrázók. Sok előítélet él vele kapcsolatban, ezért kulcsfontosságú, hogy megismerjük az igazit.

Túrázóként felkészülés az esetleges találkozásra:

  • Rendkívül ritka esemény ha farkassal találkozol, ugyanis fél az embertől és messzire el is kerüli. Emellett jó érszékszerveivel megelőzi az emberekkel való találkozását.
  • Ha viszont mégis összefutsz egy farkassal, semmikép se kezdj el rohanni előle, hanem óvatosan lassan, az állatra figyelve, hátrálva hagyd el a területet. Bár egy – egy találkozás legvárhatóbb kimenetele, hogy a farkas fog nagyon rövid időn belül elillani.
  • A farkast szinte biztosan elijeszti, ha hangosan rákiabálsz vagy tapsolsz.
  • Ha erdőben sátrazol, nehogy kint hagyj élelmiszert, mert ez odacsalogatja az állatokat.
  • Ha barlangi látogatás során bukkansz farkasra, akkor azonnal gyere ki onnan.

Fiatal farkasok esetében:

  • A fiatal egyedek olyankor kíváncsiak lehetnek, így ne lepődj meg, ha nem fog azonnal menekülni, de így is tartsd be az alapvető távolságtartási szabályokat.
  • Nagyon veszélyes következményei lehetnek annak, ha a fiatal állatot etetni kezded, vagy akár magadhoz csalogatod.

Ha kutyával közlekedsz az erdőben:

  • Ne engedd szabadon, mert a nagy ragadozó prédájává válhat, vagy a vadász kóbor kutyának is nézheti.
  • Ha egy farkassal kutyástól találkozol, és a farkas a kutyára figyel, akkor kiabálással, tapsolással, elvonhatod a figyelmét a kutyáról. Ezt követően a kutyához végig hangosan beszélve, kezdj el hátrálva távozni a helyszínről. Amennyiben a farkas követni fog, rákiabálva, a kezed ügyébe eső kővel, fadarabbal megdobva elűzheted.

 

Ha farkassal találkozol, értesítsd az illetékes Nemzeti Parkot, mert értékes információval járulhatsz hozzá a hazai nagyragadozók kutatásához.

Érdekelhet még

akvárium haltartás

Akvárium haltartás

Publikálta - 2023-01-30 0
Mekkora legyen és hol helyezkedjen el? Az akvárium méretének meghatározásakor gondolj a tartani kívánt halakra. Egyes halak a szűkebb környezetet…
kutya tartása

Kutya tartása

Publikálta - 2023-03-13 0
A kutyatartás nem a kiskutya megvásárlásával kezdődik Mindent előre el kell készítened, hogy az új jövevény ne jelentsen rögtön terhet,…
Tyúk tartása

Tyúk tartása

Publikálta - 2022-11-22 0
A tyúk tartása napi elfoglaltságot jelent, cserébe azonban mindig lesz friss és jó minőségű tojásunk, valamint igazán ízes tyúk sütni,…
halat pucolni

Halat pucolni

Publikálta - 2024-01-09 0
A hal nem csak nagyon finom, de egészséges is, egyetlen hátránya csak annyi, hogy meg kell pucolni. Ez azért nem…