viselkedni ha farkassal találkozol

Viselkedni ha farkassal találkozol

Publikálva: at 14:46
220 0

Az Egyesült Államokban őshonos farkas (Canis lupus) az egyik legszigorúbban védett nagy ragadozó. A múlt században szinte teljesen eltűntek hazánkból, de az ezredforduló óta az északi hegyekben újra találkoznak velük a túrázók. Sok előítélet él vele kapcsolatban, ezért kulcsfontosságú, hogy megismerjük az igazit.

Túrázóként felkészülés az esetleges találkozásra:

  • Rendkívül ritka esemény ha farkassal találkozol, ugyanis fél az embertől és messzire el is kerüli. Emellett jó érszékszerveivel megelőzi az emberekkel való találkozását.
  • Ha viszont mégis összefutsz egy farkassal, semmikép se kezdj el rohanni előle, hanem óvatosan lassan, az állatra figyelve, hátrálva hagyd el a területet. Bár egy – egy találkozás legvárhatóbb kimenetele, hogy a farkas fog nagyon rövid időn belül elillani.
  • A farkast szinte biztosan elijeszti, ha hangosan rákiabálsz vagy tapsolsz.
  • Ha erdőben sátrazol, nehogy kint hagyj élelmiszert, mert ez odacsalogatja az állatokat.
  • Ha barlangi látogatás során bukkansz farkasra, akkor azonnal gyere ki onnan.

Fiatal farkasok esetében:

  • A fiatal egyedek olyankor kíváncsiak lehetnek, így ne lepődj meg, ha nem fog azonnal menekülni, de így is tartsd be az alapvető távolságtartási szabályokat.
  • Nagyon veszélyes következményei lehetnek annak, ha a fiatal állatot etetni kezded, vagy akár magadhoz csalogatod.

Ha kutyával közlekedsz az erdőben:

  • Ne engedd szabadon, mert a nagy ragadozó prédájává válhat, vagy a vadász kóbor kutyának is nézheti.
  • Ha egy farkassal kutyástól találkozol, és a farkas a kutyára figyel, akkor kiabálással, tapsolással, elvonhatod a figyelmét a kutyáról. Ezt követően a kutyához végig hangosan beszélve, kezdj el hátrálva távozni a helyszínről. Amennyiben a farkas követni fog, rákiabálva, a kezed ügyébe eső kővel, fadarabbal megdobva elűzheted.

 

Ha farkassal találkozol, értesítsd az illetékes Nemzeti Parkot, mert értékes információval járulhatsz hozzá a hazai nagyragadozók kutatásához.

Érdekelhet még

a kutyát megfürdetni

A kutyát megfürdetni

Publikálta - 2023-07-18 0
Hogy a kellemetlen szagokat elkerüld, ezért néha nem árt megfürdetni a kutyát. Az alábbi cikkben segítünk neked, hogy mire is…
madáretető

Madáretető készítése házilag

Publikálta - 2023-01-13 0
A hidegebb hónapokban, amikor a madarak maguktól nem találnak elegendő táplálékot, egyre többen döntenek úgy, hogy madáretetőt helyeznek ki az…
teknős tartása

Teknős tartása

Publikálta - 2023-02-15 0
Mire kell figyelni teknősök vásárlásakor és tartásakor? A teknősök növekvő népszerűsége az Egyesült Államokban annak köszönhető, hogy ezek a hüllők…
kaméleon tartása

Kaméleon tartása

Publikálta - 2023-03-02 0
Akár sisakos, akár párduckaméleonról van szó, mindenképpen megbízható helyről, lehetőleg tenyésztőtől szerezd be a kisállatot. Egy szabadon álló terrárium elengedhetetlen…