felismerni a hamis pénzt

Felismerni a hamis pénzt

Publikálva: at 08:19
323 0

Egyes hamisítók egyre bonyolultabb technológiákat alkalmaznak, miközben a bankjegyeket egyre fejlettebb eljárásokkal készítik a hamisítás elkerülése érdekében. Összeállítottunk egy listát a hamis bankjegyek észlelésének módjairól.

  • A legegyszerűbb módszer az UV-A és UV-C-s fényű pénzvizsgáló használata. Ennél a motívumok UV-A fényben zöld színben, míg UV-C fényben piros színben világítanak.  Bár a jó minőségű hamisítványok még átmennek az UV-A teszten, de a pirosra váltást már nem tudják megcsinálni. Ezzel a módszerrel 100% biztonsággal meg lehet állapítani, hogy hamis-e a bankjegy.
  • Esetleg beszerezhetsz bankjegyellenőrző tollat (ún. varázsceruzát) is, amely a valódi bankjegyeken nem hagy nyomot, ezzel szemben a hamisítványokkal, amelyeket fekete színnel jelzi. Ez azon az elven működik, hogy a valódi bankjegy gyapot alapú papírral készül. A szakértők azonban nem tartják 100%-os megbízhatóságúnak.
  • Leginkább a 10 000 és 20 000 forintos bankjegyeknél kell gyanakodni, ezek teszik ki az összes bankjegy-hamisítvány háromnegyedét (52, illetve 26 százalékát)!
  • Vizsgáld meg a szabad szemmel is jól látható jeleket.
    –  Fordíts a pénzt a fény felé.  A valódi bankjegy vízjele kissé olyan, mint egy szellemkép, s mindig megegyezik a portréval.
    – Nézd meg a fénycsíkot. Hologramos hatásúnak kell lennie. Ezen mindig megtalálható apró számokkal az adott bankjegy címletértéke.

 

  • Ha pénztárosként dolgozol, akkor vegyél fel jegyzőkönyvet, ha felmerül a hamis bankjegy gyanúja, majd juttasd el az MNB-nek.

Érdekelhet még

27%-os áfa kiszámítása

27% – os áfát kiszámolni

Publikálta - 2023-04-12 0
A jelenlegi 25%-os HÉA-kulcs 2012. január 1-jétől 27%-ra emelkedik a HÉA-törvény módosítása miatt. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogyan kell meghatározni…
adó 1%

Adó 1%

Publikálta - 2022-10-28 0
Fontos információ: Az 1% mindenkire vonatkozik, még azokra is, akiknek idén a családi adókedvezmény miatt nincs adófizetési kötelezettségük. A NAV…
fizetési felszólítást küldeni

Fizetési felszólítást küldeni

Publikálta - 2023-11-09 0
A tartozás behajtásának folyamata fizetési felszólítás elküldésével kezdődik. De már itt is hibázhatsz azzal, hogy nem vagy elég precíz és…
hősugárzó választása

Hősugárzó Választása

Publikálta - 2022-08-26 0
Az ősz gyors közeledtével a legjobb, ha fűtési rendszerét a lehető leghamarabb felkészíti. A sugárzó fűtés előnyei különösen a nyitott…