átíratni egy kutya chipjét

Átíratni egy kutya chipjét

Publikálva: at 14:18
1209 0

Ha örökbefogadással vagy vásárlással új kutyát kapunk, az egyik első dolgunk, hogy a mikrochipet a nevünkre cseréljük. Ez elengedhetetlen, mivel az állatorvosok és a hatóságok gyakran a chip számának lekérdezésével igazolják az állat tulajdonjogát, és ezt a szerződés aláírása mellett kell megtenni. Az alábbiakban a chip újraprogramozásának részleteit találja.

 1. Köss egy szerződést a kutya előző tulajdonosával. Akár ajándékozásról, vásárlásról vagy örökbefogadásról van szó, egy dokumentumban rögzítsd a tulajdonosváltás feltételeit. Egy ilyen dokumentum jó esetben mindkét fél és a kutya érdekeit is védi (például az átadó felelősséget vállalhat a kutya egészségügyi állapotára vonatkozóan, az átvevő pedig ígéretet tehet a megfelelő tartási körülmények biztosítására).
 2. A szerződés mellékleteként írass alá  a korábbi tulajdonossal egy lemondó nyilatkozatot! Ennek az alábbiakat kell tartalmaznia:
  –  A kutya azonosítására szolgáló adatok: chipszám, fajtiszta kutyáknál a törzskönyv jele és száma (esetleg tetoválás száma) fajta megnevezése, vagy az, hogy milyen jellegű keverék kutyusról van szó, az eb születési ideje, neme, szőrzetének hossza és színe, valamint neve.
  – Korábbi tulajdonos neve ( legalább a név, cím, aláírás)
  – Új tulajdonos adatai (legalább a név, cím, aláírás)
  –  Egy mondatos megfogalmazás arról, hogy az adott napon a kutya tulajdonjoga átruházásra kerül.
  –  Két tanú neve, címe, személyi igazolványának száma és aláírása hitelesítésként.
 3. A szerződés és a lemondó nyilatkozat aláírásakor kérd el a kutya oltási könyvét is (Kisállat Egészségügyi Könyv)!
 4.  A fenti dokumentumok (de minimum az oltási könyv és a lemondó nyilatkozat) birtokában vidd el a kutyát az állatorvoshoz. A doktor majd leolvassa a kutya chipszámát, majd a számítógépes adatbázisban át fogja írni a chiphez tartozó adatokat. Önmagában a chip átírása általában ingyenes vagy csak néhány száz forint adminisztrációs díjat kérnek érte.
 • A hatályos rendelkezések értelmében a 4 hónapos kort elért kutyák már csak kizárólag mikrochippel megjelölve tarthatók, ha pedig tulajdonosváltozás következik be, még a tulajdonjog átruházása előtt kell a kutyát megjelölni a chippel! Ez a Magyar Állatorvosi Kamara oldalán található tájékoztató szerint azt jelenti, hogy ha 4 hónaposnál fiatalabb korban kerül hozzánk a kutya, akkor is az előző tulajdonos kötelessége ellátni az ebet mikrochippel – az átírás azonban már a mi felelősségünk.

Érdekelhet még

teknős tartása

Teknős tartása

Publikálta - 2023-02-15 0
Mire kell figyelni teknősök vásárlásakor és tartásakor? A teknősök növekvő népszerűsége az Egyesült Államokban annak köszönhető, hogy ezek a hüllők…
kutya örökbefogadása

Kutya örökbefogadása

Publikálta - 2023-01-06 0
A legfontosabb teendők, ha örökbe fogadsz egy kutyát: Nem számít, hogy ki vagy, vagy hol tartasz az életben, fel kell…
húsvéti nyuszit tartani

Húsvéti nyuszit tartani

Publikálta - 2023-08-08 0
Hasznos tudni, hogy az aranyos húsvéti lény komoly gondot okozhat, ha túl sokáig tartják a lakásban. Akinek tehát nem engedik meg…
a kutyát megfürdetni

A kutyát megfürdetni

Publikálta - 2023-07-18 0
Hogy a kellemetlen szagokat elkerüld, ezért néha nem árt megfürdetni a kutyát. Az alábbi cikkben segítünk neked, hogy mire is…
csincsilla gondozása

Csincsilla Gondozása

Publikálta - 2022-08-14 0
A csincsillák fajai: Léteznek rövid- és hosszúfarkú csincsillák is. A rövid farkú csincsilla számos sikertelen háziasítási kísérlet tárgya volt. Így…