eu választás magyarországon

Eu választás Magyarországon

804 0

Hol adhatom le a szavazatomat?

 • Ha magyarországi lakcímmel rendelkezel, akkor a helyi szavazóhelyiségben szavazhatsz. Az április elsejéig kötelezően kézbesítendő értesítés tartalmazza a szavazóhelyiség helyét.
 • Az a választópolgár, aki magyarországi lakcímmel rendelkezik, de más magyarországi szavazóhelyiségben szeretne szavazni, ezt átjelentkezéssel teheti meg. Március 21-től május 22-ig (szerda) 16.00 óráig lehet átjelentkezési kérelmet benyújtani személyesen, postai úton vagy online a www.valasztas.hu oldalon.
 • A magyarországi lakcímmel rendelkező külföldi állampolgárok a választás napján Magyarország bármelyik külképviseletén leadhatják szavazatukat. Március 21-től május 17-ig (péntek) 16:00 óráig lehet ilyen kérelmet benyújtani személyesen, postai úton vagy online a www.valasztas.hu oldalon.
 • Hány éves kortól szavazhatok?
  Bárki szavazhat, aki a választás napjáig betöltötte a 18. életévét, és akit nem fosztottak meg jogerős bírósági határozat alapján a választójogától.
 • Hányan szavaznak Magyarországról egy-egy európai parlamenti képviselői helyre?
  A választópolgárok 21 európai parlamenti képviselőt (EP-képviselőt) választanak, ugyanannyit, mint 2014-ben.

Milyen dokumentumokat kell magammal vinnem a szavazóhelyiségbe?

 • Személyazonosságot igazoló okmányt (érvényes személyi igazolványt, útlevelet vagy jogosítványt) és lakcímkártyát.

Elfogadják a levélben leadott szavazatokat?

 • Csak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, érvényesen regisztrált választópolgárok szavazhatnak levélben.

Lehetséges a meghatalmazott útján történő szavazás?

 • Nem.

Más európai uniós ország állampolgáraként jogosult vagyok-e szavazni Magyarországon?

 • Az érvényes választói regisztrációs lapot legkésőbb május 10-én (pénteken) 16:00 óráig kell benyújtani.

Hogyan választanak európai parlamenti képviselőket Magyarországon?

 • Minden uniós tagállam választási rendszerének az uniós joggal összhangban arányos képviseletet kell biztosítania. Ez azt jelenti, hogy egy adott párt parlamenti mandátumainak aránya egyenesen arányos az általa kapott szavazatok arányával.
 • Magyarországon a választók egy előre meghatározott jelöltlistáról, az úgynevezett „zárt listáról” választanak, a párt által bejelentett sorrendben.

 

 

Érdekelhet még

gmail

Gmail levél rendszerezés

Publikálta - 2022-11-08 0
Azoknak a Gmail-felhasználóknak, akik rendszeresen számos e-mailt kapnak, idővel kihívást jelenthet, hogy mindent kézben tartsanak. A Gmailben a kommunikáció követésének…
viber

Viber letöltés

Publikálta - 2022-09-11 0
Egyre nagyobb szükség van a különböző online csevegőprogramokra, és ez a cikk elmagyarázza, hogyan töltheti le gyorsan és egyszerűen a…
húsvéti locsolkodás

Locsolkodni

Publikálta - 2023-03-18 0
A vízzel való locsolás a keresztség jelére és tartalmára egyaránt utal, és ősi asszociációkat mutat az emberi történelem előtti termékenységi…
Használt autó adatai

Gépjármű lekérdezés

Publikálta - 2022-07-17 0
A használt autók sok potenciális vásárlója kételkedik a meghirdetett adatok, például a megadott futásteljesítmény valódiságában. Szerencsére csak néhány egérkattintással megnézheti,…
SZÉP kártya aktiválása

SZÉP kártya aktiválása

Publikálta - 2022-07-17 0
Holisticly customize functionalized potentialities via unique manufactured products. Dynamically benchmark client-centered relationships before ethical markets. Enthusiastically.