bárányhimlő kezelése

Bárányhimlő Kezelése

3187 0

A bárányhimlő jelei és kezelése:

Ősszel és télen a bárányhimlő (varicella) az egyik legelterjedtebb betegség. Az elszigetelt falvakban élő 3 és 10 év közötti gyermekek különösen veszélyeztetettek. A betegség rövid idő alatt átadható egyik emberről a másikra a levegőben lévő cseppek útján, de egyik dologról a másikra is átadható. 2019 őszétől kezdődően a csecsemők és kisgyermekek számára kötelező lesz a védőoltás beadása.
A bárányhimlő tünetei ismeretlenek.
A bárányhimlő, más néven varicella fájdalmas kiütést okoz, amely az expozíciót követően néhány napig hólyagosodhat és viszkethet. A varicella zoster vírus (humán herpeszvírus-3) felelős mindkét állapotért (herpes zoster).
A fertőzést követően általában 14 nap alatt jelentkeznek a tünetek, de a lappangási idő hosszabb, akár 28 nap is lehet. Emberről emberre a levegőben terjedő cseppek, valamint a fertőzött felületekkel való közvetlen érintkezés (köhögés, tüsszentés, beszéd) útján terjedhet.
Aki nem kapta el a betegséget, vagy nem immunizálódott, csak akkor kaphatja el, ha egy helyiségben tartózkodik a beteggel, így már egy rövid, legfeljebb 15 perces látogatás is elég a vírus terjedéséhez.
A lappangási időszak utolsó napjaitól (azaz az első foltok megjelenése előtt) a hólyagok felhólyagosodásáig az egyén akár két hétig is erősen fertőzőképes.
A legtöbb ember 3 és 5 éves kora között kapja el a bárányhimlőt, és élethosszig tartó védettséget alakít ki, bár sokan későbbi gyermekkorban vagy felnőttkorban megbetegszenek a vírusban, ha nem kapnak védőoltást.
Az állapot ilyenkor súlyosabb, mint kisgyermekeknél.

Hogyan lehet észrevenni a bárányhimlő tüneteit:
Általában először kiütések jelentkeznek, különösen kisgyermekeknél, de az azt megelőző egy-két napban általános, megfázáshoz vagy influenzához hasonló tünetek jelentkeznek, például orrfolyás, fejfájás, fáradtság és láz.
Bár a bőrpír leggyakrabban a betegség kezdetekor jelentkezik, a kiütés kialakulása közben is előfordulhat. Az első megbetegedés után hosszabb ideig fennálló láz a szövődményekre figyelmeztető jel.
A kanyaró és a rubeola között sok hasonlóság van, beleértve a gyors terjedést és a korai tüneteket, de a kiütés jellegzetes.
A bárányhimlő sokkal gyakoribb az Egyesült Államokban, mint a kanyaró, mivel az utóbbi ellen évtizedek óta kötelező védőoltás van érvényben.

A betegség lefolyása tipikus.

Körülbelül öt napig tart, amíg a kiütés elmúlik. A bárányhimlős kiütések azért jellegzetesek és diagnosztikai szempontból hasznosak, mert nem egyszerre jelennek meg, hanem több nap alatt hullámokban terjednek szét a testen, és egyszerre mutatják a betegség különböző stádiumait: a friss kiütéseket apró rózsaszín vagy vörös, viszkető foltok formájában; a hólyagokat; és a lekoptatott kiütéseket. Ha a bárányhimlő a hibás, a hólyag kezdetben átlátszó, de végül homályossá válik, és apró udvar veszi körül.
A kiütés a test minden részén megjelenhet, de általában az arcon, a fejbőrön és a törzsön gyakoribb, és ritkábban a végtagokon. A hüvely nyálkahártyáján, a garatban, a szájban és a nyelven is kialakulhatnak hólyagok ennek az állapotnak a következtében.
A kiütések gyakran néhány hétig tartanak, ez idő alatt a hólyagok felhólyagosodnak és kiszáradnak, ahogy a kiütés a bőr külső rétege felé halad. Súlyos esetekben több hónapig tartó maradandó hegesedést vagy a bőr elszíneződését okozhatja. Mire a kiütés megszárad és kéreggé válik, a kiütés már nem fertőző, és a bárányhimlő elmúlt.
Tanácsra van szükségünk, hogy mit tegyünk, ha felfedezzük, hogy gyermekünk bárányhimlős.
Az ágynyugalom és a láz csökkentése a kezelés legfontosabb elemei. Bár maga a vírus nem gyógyítható, a viszkető kiütés kezelhető és eltávolítható.
A varicella lefolyása lehet enyhe vagy súlyos; egyeseknél csak enyhe tünetek, például enyhe kiütés jelentkezik. A szélsőséges esetekben az egész fejet és az arcot beborító kiütés, magas láz és néha még vérző hólyagok is előfordulnak.
Ha egy családban már előfordult a betegség, és több érintett gyermek is van, a későbbi esetek súlyossága általában fokozódik. Ilyenkor további ágynyugalomra és gyógyszeres kezelésre lehet szükség.
A gyermek viszketés miatti nyugtalansága olyan gyógyszerekkel kezelhető, amelyek blokkolják a viszketés érzését. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható viszketéscsillapító gyógyszerek is kaphatók.
E gyógyszerek elsődleges alkalmazási területe a belső használat (pl. folyadékkal kevert cseppek formájában). Mivel minden olyan készítmény, amely a hólyagokkal érintkezik, növeli a baktériumok elszaporodásának kockázatát, a gyermekorvosok már nem javasolják a keverékek rázását.
Korábban azt tanácsolták, hogy a gyermek bárányhimlő elleni mielőbbi kezelése optimális a betegség felnőttkori kialakulásának elkerülése érdekében. Bár felnőtteknél enyhe lefolyású, a varicella katasztrofális következményekkel járhat a fiataloknál, ezért a védőoltás erősen ajánlott.

 

További óvintézkedések:
– Fürdés helyett zuhanyoztassa le a gyermeket, és puha törlőkendővel törölje szárazra.
– Ne menjen ki a közösségbe, különösen, ha újszülöttje van.

 

 

 

Érdekelhet még

vérnyomás mérés

Vérnyomás mérés

Publikálta - 2023-07-10 0
A vérnyomás mérése kulcsfontosságú a jó egészség szempontjából, mivel a magas vérnyomás számos betegség kockázatát növeli. Mivel a legtöbb ember,…
A hátfájást kezelni

A hátfájást kezelni

Publikálta - 2023-07-26 0
A krónikus hátfájás gyakori élmény. Életében legalább egyszer mindenki átélte a hátfájás kínját, amely napokig tart egy óvatlan mozdulat után.…
babát öltöztetni

Babát öltöztetni

Publikálta - 2023-07-14 0
A babák felöltöztetése néha nehéz lehet, különösen, ha ez az első gyermeked. Íme egy egyszerű, lépésről-lépésre követhető útmutató, hogy gyermekednek…
fahéj felhasználása

Fahéj felhasználása – 5 tipp

Publikálta - 2022-12-13 0
A világ egyik legegészségesebb fűszere a fahéj, ezért az egyik legnépszerűbb választás. Mivel húsételek, almakompótok, és természetesen sütemények és édességek…
intervallum edzést csinálni

Intervallum edzést csinálni

Publikálta - 2024-05-28 0
Az intervallum edzésforma arról híres, hogy szépen és gyorsan jó eredményeket lehet vele elérni, viszont kellő elhatározás és nagy kitartás…