fermentálni

Fermentálni

Publikálva: at 09:39
214 0

Fermentálás egyszerűen, otthon:

 • Erjesztett ételek fogyasztásával javíthatod egészségedet és közérzetedet. Így fermentálhatsz egyszerűen.

Micsoda is az a fermentálás?

 • Az erjesztés ősi gyakorlatát szinte minden civilizáció ismerte az élelmiszerek tartósításának eszközeként, amely nem tartalmazott hőt vagy kémiai tartósítószert. Néhány példa erre a gyakorlatra a sózás és a zöldségek sós lében tartása. A módszer eredményeként a természetben előforduló tejsavbaktériumok képződnek, amelyek egyedülálló enyhe savanyú ízt és meghosszabbított eltarthatóságot biztosítanak. A beleink hasznot húznak ezekből a mikroorganizmusokból.

Ezzel a módszerrel a legjobban azokat a zöldségeket lehet tartósítani, amelyek szezonálisak.

Miért is olyan egészséges a fermentált étel?

 • A fermentált ételek élő élelmiszerek. Az ezekben az élelmiszerekben található enzimek és aktív tejsavbaktériumok segítenek fenntartani a kiegyensúlyozott mikrobiomát az emésztőrendszerben. Mivel immunrendszerünk nagy része itt található, az erjesztett ételek fogyasztása segíthet megőrizni bélrendszerünket, és csökkenti a krónikus betegségekkel, fertőzésekkel és veszélyes mikrobákkal szembeni sebezhetőségünket.
 • Ha nem ehetsz nyers zöldséget, akkor is lehet erjesztett zöldségeket, mert a folyamat lágyítja a zöldség sejtszöveteit, így könnyebben emészthető. Antioxidáns és immunstimuláló tulajdonságaik a bennük található rengeteg vitaminból és másodlagos növényi vegyületből származnak. A szervezet sav-bázis egyensúlyát bázisanyagcseréje tartja fenn.

Fermentálás otthon fenntarthatóan és könnyedén:

 • Ha van kedved otthon fermentált élelmiszereket készíteni, akkor van egy jó hírűnk a számodra: gyorsan és könnyedén elkészíthető, ugyanis sokoldalú lehetőséget kínál minden ízhez. Szinte az összes zöldség fermentálható, ezáltal akár hat hónapig is el lehet tárolni, ez nagyszerű hír azok számára akiknek nyáron sok zöldség terem a kertjükben, mint amennyit el tudnál fogyasztani. A hő nélküli fermentálás jelentése, hogy sok fontos tápanyag, ásványi anyag és vitamin megőrizhető.

A fermentálás fajtái:

 • Két fajtája van: nedves és száraz fermentálás.
 • A száraz fermentálás történik sóval. A teljes zöldségmennyiséghez adj hozzá 2% sót (azaz 20 g só, 1 kg zöldséghez), és szórd közvetlenül a zöldségekre, jól keverd össze, majd a levét nyomd ki.
 • A nedves fermentálás során sóoldatot kell használni, amelyet a zöldségekre kell önteni. A zöldség fajtájától és ízétől függően literenként 20-40 g sóra van szükség.
 • Fontos! Mindként fermentálás folyamat végén a zöldségeket lepje el folyadék. A sikerhez a só és a megfelelő hőmérséklet mellett a légmentes lezárás a legfontosabb tényező. Fontos, hogy tisztán (nem sterilen) dolgozz.

Hőmérséklet és idő:

 •  A fermentációs folyamat gyakorlatilag azonnal megkezdődik. Ennek jele, hogy egy-két nap elteltével buborékok és/vagy hab képződik. Hagyd egy sötét szobában 5-7 napig, 20-24 ° C hőmérsékleten állni. Ezután kóstold meg, hogy a kívánt savasság mértékét elérte-e már.  Ha elérte akkor azonnal fogyaszthatod is a zöldségeket, vagy hűvös és sötét helyen tárold tovább.  Ezáltal lelassíthatod a fermentációt, és az ízt is nagyrészben megőrizheti. Ellenkező esetben hagyd még néhány napig a melegen állni. Nincs egy pontos idő, amikor a fermentált zöldségek „készen” vannak. Ez a személyes ízlés kérdése.

Alapfelszerelés a fermentáláshoz:

 • A fermentálásnak sok módja van.  Azonban a Khoysan által gyártott Mason – Fermentáló Szett segítségével mindez sokkal könnyebb. A szett ugyanis tartalmaz egy egyirányú szeleppel ellátott, speciális fermentáló fedelet, amelynek köszönhetően a fermentáció általi gázok kiereszthetőek az erjedés során, levegő vagy oxigén bejutása nélkül. Ezáltal megakadályozható a penész kialakulása. A fedél élelmiszer-biztos, BPA-és ftalátmentes szilikonból készült. A szett továbbá üvegből készült súlyokat és fából készült zöldség-tömörítőt tartalmaz.
 • A fedél mellett szükség van Fermentáló Üvegekre is, amelyek nyílásai illeszkednek a fermentáló fedél átmérőjéhez.

Érdekelhet még

rántott sajt

Rántott sajt

Publikálta - 2022-11-10 0
Hozzávalók: 50 dkg trappista sajt 2 db tojás 5 evőkanál finomliszt 1 bögre zsemlemorzsa 5 dl napraforgó olaj   Elkészítése:…
benőtt köröm

Benőtt köröm kezelése

Publikálta - 2022-12-31 0
A benőtt körmök tünetei: A benőtt körmök legtöbbször a lábujjakat érintik, leggyakrabban a nagy lábujjat. A benőtt lábujjkörmök általában a…
hagymatea

Hagymatea

Publikálta - 2022-11-05 0
Hozzávalók 20 decihez: 1 fej hagyma (vörös vagy lila) 1 darab alma 1 darab gyömbér (5 centis) 1 ek fahéj 1 tk szegfűszeg 1 darab bionarancs méz (ízesítéshez) citromlé (ízesítéshez)   Elkészítése:…