autópályamatrica vásárlás

Autópályamatrica vásárlás

1924 0

Hol lehet matricát vásárolni a magyar autópályákon való használatra?

Közép-Európát átszelő utazásunk során Magyarországon is áthaladtunk, és ha már ott voltunk, nehezen találtunk megfelelő és aktuális információkat az elektronikus autópálya-matricával kapcsolatban.

Tény, hogy Magyarországon nincsenek fizetős utak, hanem az autósoknak matrica formájában kell díjat fizetniük.

Ismerje meg az interneten történő matricavásárlás lépésről lépésre követendő megközelítését, mielőtt megérkezik az országba, hogy megelőzze az esetlegesen kiszabott bírságokat.

Matrica  vagy elektronikus matrica ?

Magyarországon már évek óta kötelező az elektronikus matricás regisztráció (e-matrica).

Az érintett autópályák belépési pontjain a kapuk a járművek rendszámtábláinak beolvasásával ellenőrzést végeznek, hogy a gépjárműadó befizetésre került-e vagy sem.

Már nincs a szélvédőre ragasztható matrica, mint az olyan országokban, mint Svájc vagy Ausztria, ahol ez a megszokott.

Hogyan választhatom ki a használni kívánt matricát?

A megfelelő matrica kiválasztásakor két szempontot kell figyelembe venni: a matrica érvényességi idejét és a matricát használó jármű típusát.

Matrica típusai:

Országos heti (10 napos) matrica: a vásárlás napjától vagy a megadott kezdő dátumtól számított további 9 napig érvényes, így összesen 10 egymást követő naptári napon keresztül használható az ország egész területén. Az érvényesség a matrica első használatának napján kezdődik. Az ajánlat az utolsó nap éjfélig érvényes.

Országos havi matrica: a matrica megvásárlásának napjától a következő hónap ugyanennyi napjának végéig érvényes, vagy a következő hónap végéig, ha nincs ilyen számú nap, akkor a következő hónap végéig. Ha például május 31-én vásárolja meg a havi matricát, akkor azt június 30-án éjfélig használhatja az összes autópályán.

Az országos éves matrica a vásárlás napjától a matrica megvásárlásának évét követő naptári év január 31. napjának végéig érvényes. Ha Ön például 2017 márciusában vásárol éves matricát, akkor azt 2018. január 31. éjfélig használhatja minden magyarországi fizetős közúton.

A megyei éves matrica érvényességi ideje az országos éves matricáéhoz hasonló. Ez azt jelenti, hogy a vásárlás évét követő naptári év január 31-ig használható. Viszont csak az egy megyén belül található díjköteles útszakaszokon használható, és csak a megyehatár utáni első kereszteződésig. Egy jármű egyszerre több megyei autópálya-matrica megszerzésére is jogosult.

E-matrica kategóriák:

Ha normál gépkocsival közlekedik, akkor  D1 kategóriát kell választani.

D1: motorkerékpárok és legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, legfeljebb hét személyt befogadó személygépkocsik, valamint azok pótkocsija.

D2: minden olyan gépjármű, amely nem tartozik a többi járműkategóriába.

B2: autóbusz

U: a D2 vagy B2 kategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsik.

 Az árak forintban vannak feltüntetve, ami a Magyarországon használt pénznem.

Érdekelhet még

Uber-rel utazni

Uber-rel utazni

Publikálta - 2023-08-14 0
Amikor taxira volt szükséged, és hat különböző céget hívtál, mindegyik azt mondta, hogy tele vannak? És ismerős az utazás előtti…
tüzet rakni

Tüzet rakni

Publikálta - 2023-09-28 0
Tüzet mindenki tud rakni egészen addig, amíg ki nem derül az ellenkezője. Sokan bizonyára úgy érezték, hogy a tűz nem,…
útvonaltervező

Útvonaltervező

Publikálta - 2022-07-21 0
6 fontos lépés kezdőknek az ideális utazás megtervezéséhez Az egyik legemlékezetesebb nyaralási élményt, az autós kirándulást kihasználhatja, ha megtanul autót…
telekocsi használata

Telekocsi Használata

Publikálta - 2022-08-07 0
A stoppolást a 21. században felváltotta a telekocsizás. A koncepció lényege, hogy az egyébként nem hatékony helykihasználást folytató sofőrök az…
az autót télen ápolni

Az autót télen ápolni

Publikálta - 2024-02-13 0
A téli hideg ugyanis nem csak az emberi szervezetet terheli meg. A zord időjárás bizony az autónkon is nyomot hagy.…