az autót télen ápolni

Az autót télen ápolni

191 0

A téli hideg ugyanis nem csak az emberi szervezetet terheli meg. A zord időjárás bizony az autónkon is nyomot hagy. Egy kis ráfordított plusz energiával és odafigyeléssel azonban elkerülheted a hosszabb távú problémákat.

  • Az autó karosszériája a kiemelten fontos mert ez érintkezik leginkább a külvilággal. Sokszor ugyanis nem is a hideg okozza a legnagyobb gondot, hanem a sózott utakon a kőfelverődés helye. Ezek a részek hamarabb kezdenek rozsdásodni. Ha ilyet észlelsz, akkor a festékhibát mindenféleképpen javítsd ki.
  • Télen érdemes többször is beállnod gépkocsiddal a magasnyomású mosóba, és figyelmet fordítani arra, hogy az alvázat is alaposan megtisztítsd.
  • Ha van rá lehetőséged akkor érdemes alkalmanként egy viaszolásra is áldoznod. Nem olyan nagy költségű beruházás, és felvételével létrejön egy fényezésszigetelő bevonat, mely segíteni fog abban, hogy autód könnyebben karbantartsd.
  • A motortérre is figyelj oda télen, mert ezzel különösen meghosszabíthatod az élettartamát. A motorteret tartsd tisztán, és rendszeresen fújd be legalább az elektromos részeket vízkiszorító, kenő- és olajozó spray-vel.
  • Az ajtók és szélvédők körüli gumiszigetelések a hideg hatására ridegebbé válnak, könnyen repedeznek vagy szakadhatnak is. Védelmükre heti rendszerességgel használj szilikonos spay-t, vagy töröld át szilikonzsírral.
  • Tartsd rendben a szélvédődet is, de ne csak belül hanem kívül is. A koszos üveg ugyanis sokkal gyorsabban fog párásodni.
  • Hidegben az akkumulátor teljesítménye is csökken. Bár napjainkban az akkumulátorok már nem igényelnek olyan nagy törődést, mint korábban, de 3-4 évente érdemes lecserélni.
  • A nyári ablakmosó folyadékot ne felejtsd el átcserélni fagyálló folyadékra. Ilyenkor működtesd a rendszert, hogy teljesen kicserélődjön a folyadék, és nehogy később befagyjon.

A szilikonspray minősége nem minden esetben megfelelő. Mielőtt használnád, végezz próbafújást. Ha 10 perc után a műanyag elfehéredik, nem pedig jellegzetesen felfényesedik, akkor az nem megfelelő minőségű.

Télen a műanyag részek merevvé válnak, egy esetleges ütközés, koccanás után nem ajánlott a hidegben dolgozni rajtunk. A díszrács, mely nyáron könnyen kipattintható, télen darabokra törik.

Érdekelhet még

telekocsi használata

Telekocsi Használata

Publikálta - 2022-08-07 0
A stoppolást a 21. században felváltotta a telekocsizás. A koncepció lényege, hogy az egyébként nem hatékony helykihasználást folytató sofőrök az…
gázszámla csökkentése

gázszámla csökkentés

Publikálta - 2022-07-20 0
Hogyan tudom csökkenteni a gázszámlámat? A gázfelhasználás és természetesen a gáz ára is drámaian megnő télen. Bizonyos megvalósítható lehetőségek kihasználásával…
halloween tök tartósítása

Halloween tök tartósítása

Publikálta - 2022-07-26 0
7 hasznos javaslat a tök megőrzéséhez Halloweenre A tök lebomlásának folyamata már akkor elkezdődik, amikor felvesszük a tököt a kertből.…
málna gondozása

Málna gondozása

Publikálta - 2022-10-27 0
A málna napos, részben árnyékos helyen érzi jól magát, mivel éréskor bőséges fényt és meleg környezetet igényel, de a vegetatív…
elkerülni a jetlaget

Elkerülni a jetlaget

Publikálta - 2023-08-01 0
Még a legcsodálatosabb nyaralást is elronthatja a jetlag, a fáradtság érzése, amelyet több időzóna átlépése okoz. A hosszabb vakáció előre…