az autót télen ápolni

Az autót télen ápolni

562 0

A téli hideg ugyanis nem csak az emberi szervezetet terheli meg. A zord időjárás bizony az autónkon is nyomot hagy. Egy kis ráfordított plusz energiával és odafigyeléssel azonban elkerülheted a hosszabb távú problémákat.

  • Az autó karosszériája a kiemelten fontos mert ez érintkezik leginkább a külvilággal. Sokszor ugyanis nem is a hideg okozza a legnagyobb gondot, hanem a sózott utakon a kőfelverődés helye. Ezek a részek hamarabb kezdenek rozsdásodni. Ha ilyet észlelsz, akkor a festékhibát mindenféleképpen javítsd ki.
  • Télen érdemes többször is beállnod gépkocsiddal a magasnyomású mosóba, és figyelmet fordítani arra, hogy az alvázat is alaposan megtisztítsd.
  • Ha van rá lehetőséged akkor érdemes alkalmanként egy viaszolásra is áldoznod. Nem olyan nagy költségű beruházás, és felvételével létrejön egy fényezésszigetelő bevonat, mely segíteni fog abban, hogy autód könnyebben karbantartsd.
  • A motortérre is figyelj oda télen, mert ezzel különösen meghosszabíthatod az élettartamát. A motorteret tartsd tisztán, és rendszeresen fújd be legalább az elektromos részeket vízkiszorító, kenő- és olajozó spray-vel.
  • Az ajtók és szélvédők körüli gumiszigetelések a hideg hatására ridegebbé válnak, könnyen repedeznek vagy szakadhatnak is. Védelmükre heti rendszerességgel használj szilikonos spay-t, vagy töröld át szilikonzsírral.
  • Tartsd rendben a szélvédődet is, de ne csak belül hanem kívül is. A koszos üveg ugyanis sokkal gyorsabban fog párásodni.
  • Hidegben az akkumulátor teljesítménye is csökken. Bár napjainkban az akkumulátorok már nem igényelnek olyan nagy törődést, mint korábban, de 3-4 évente érdemes lecserélni.
  • A nyári ablakmosó folyadékot ne felejtsd el átcserélni fagyálló folyadékra. Ilyenkor működtesd a rendszert, hogy teljesen kicserélődjön a folyadék, és nehogy később befagyjon.

A szilikonspray minősége nem minden esetben megfelelő. Mielőtt használnád, végezz próbafújást. Ha 10 perc után a műanyag elfehéredik, nem pedig jellegzetesen felfényesedik, akkor az nem megfelelő minőségű.

Télen a műanyag részek merevvé válnak, egy esetleges ütközés, koccanás után nem ajánlott a hidegben dolgozni rajtunk. A díszrács, mely nyáron könnyen kipattintható, télen darabokra törik.

Érdekelhet még

vakolni

Vakolni

Publikálta - 2022-12-03 0
Az emberek gyakran döntenek úgy, hogy saját maguk végzik el a barkácsolási és lakásfelújítási projekteket, mert úgy gondolják, hogy ezzel…
rizsfőző használata

Rizsfőző használata

Publikálta - 2023-01-10 0
Bár mindenkinek megvan a saját módszere, amire esküszik a tökéletesen főtt rizs elkészítéséhez, egy rizsfőző sokkal egyszerűbbé teheti a folyamatot,…
tulipán gondozása

Tulipán Gondozása

Publikálta - 2022-08-13 0
A tulipán (Tulipa sp. ) a számos hagymás virág közül kiemelkedik sokféleségével és széles körű vonzerejével. Könnyedén lehet egész tavasszal…
fa kerítés felújítása

Fa kerítés felújítása

Publikálta - 2023-02-13 0
A kerítések és egyéb fadíszek (asztalok, székek, hinták stb.) gyakran korhadásnak indulnak a tél folyamán, és tavasszal ki kell őket…
kotyogós kávéfőző

Kotyogós Kávéfőző használata

Publikálta - 2022-09-21 0
Az olaszok túlnyomó többsége minden nap kotyogót használ a reggeli feketekávé elkészítéséhez. Tudja meg, honnan származik és hogyan működik a…