tüzet rakni

Tüzet rakni

Publikálva: at 08:50
345 0

Tüzet mindenki tud rakni egészen addig, amíg ki nem derül az ellenkezője. Sokan bizonyára úgy érezték, hogy a tűz nem, csak ők égtek. Az alábbiakban lefektetett eljárások betartásával nemcsak ezt, hanem mondjuk egy erdőtűz nem szándékos kitörését is megelőzheted.

 • A tüzet legalább 3 méter távolságra rakd a fáktól, a sátortól, gyökerektől és minden egyéb olyan dologtól, amik könnyen lángra kaphatnak. Sík területet válassz.
 • Tisztíts meg egy kb. 1 méter átmérőjű területet.
  – Ha körben fenyőfák vannak, különösen ügyelj a terület megtisztítására, mert a fenyő különösen gyúlékony.
 • Kövekkel kerítsd körbe a kerületet, ami segít tartani a tüzet, és így megelőzi az erdőtűz kialakulását.
  – Ne használj olyan köveket, amelyek előtte vízben vagy nedves helyen voltak, mert a tűznél keletkező gőz nyomására szétrobbanhatnak.
 • Tervezd meg, hogy miként fogod kontrolálni a tüzet. A tűz és a sátrak közelébe készíts egy vödör vizet. Ha többen vagytok, gondoljátok át, hogy mekkora lehet a tűz.
 • Gyűjts össze tűzifát és gyújtóst a lehullott faágakból. Az ágakat, botokat három kategóriába sorold. a) vékony, kb. fél cm átmérőjű ágak, b) kb. hüvelykujj átmérőjű ágak, c) kb. csuklónak megfelelő átmérőjű ágak. Nem kell tökéletesen leméricskélni őket, de azért nagyjából ilyen csoportokat csinálj.
 • A tűzifa száraz legyen, amennyire csak lehet. Használhatsz a fákon lévő, elszáradt ágakat is. Ha tudsz akkor gyűjts nyírfakérget, ami még nedvesen is nagyon jól ég a magas gyantatartalmának köszönhetően.
 • Gyűjts össze maréknyi tűlevelet és egyéb leveleket, elszáradt fűcsomót.  Használhatsz nagyobb leveleket, de akár papírt is, de ezeket előtte egy kicsit aprítsd fel. Nagyon száraz legyen.
 • Gúla alakban építs meg egy kisebb szellős halmot az aprófából. Ügyelj arra, hogy elég laza legyen ahhoz, hogy szellőzni tudjon. Hagyj ki egy kis rést, amin át szellőzni tud, valamint be tudod tenni az aljába a nyírfakérget, papírdarabokat vagy bármi száraz, apró, könnyen lángra kapó dolgokat, amiket gyűjtöttél.
 • Gyújtsd meg egy gyufával a belső részen lévő gyújtóst!
 • Ahogy a tűz nőni kezd, egyre nagyobb ágakat adj hozzá. Mindig ügyelj arra, hogy ne legyen túl tömött, mert akkor nem jut oxigénhez.
 • Mikor a tűz kialudt, győződj meg róla, hogy a parázs se égjen. Gyakran nem is látszódik a felszínen, hogy alul még ég a parázs. A legjobb, ha vízzel leöntjük vagy földdel betemetjük.

 

Érdekelhet még

telekocsi használata

Telekocsi Használata

Publikálta - 2022-08-07 0
A stoppolást a 21. században felváltotta a telekocsizás. A koncepció lényege, hogy az egyébként nem hatékony helykihasználást folytató sofőrök az…
kiszámolni a gyorshajtás büntetést

Kiszámolni a gyorshajtás büntetést

Publikálta - 2023-09-04 0
A különböző magyar sávrendszerekben a gyorshajtásért kiszabott bírságot úgy számítják ki, hogy a sofőr átlagsebességét az adott útszakaszon kiírt sebességhatárhoz…
4 évszakos gumi

4 évszakos gumi választása

Publikálta - 2023-01-16 0
Sokan ódzkodnak az időjárásálló gumiabroncsok megvásárlásától, de miért? Milyen célból és kitől vásárolnának ilyen típusú gumiabroncsot? Ebben a cikkben a…
autópályamatrica vásárlás

Autópályamatrica vásárlás

Publikálta - 2022-07-21 0
Hol lehet matricát vásárolni a magyar autópályákon való használatra? Közép-Európát átszelő utazásunk során Magyarországon is áthaladtunk, és ha már ott…
elkerülni a jetlaget

Elkerülni a jetlaget

Publikálta - 2023-08-01 0
Még a legcsodálatosabb nyaralást is elronthatja a jetlag, a fáradtság érzése, amelyet több időzóna átlépése okoz. A hosszabb vakáció előre…