kankalin gondozása

Kankalin gondozása

400 0

A primrózák, a szivárvány színeiben pompázó apró virágok az egyik legkorábbi és legmegbízhatóbb jelzője annak, hogy a virágüzletekben és a nagyobb áruházakban közeleg a tavasz. A primula, ahogy ezt a szobanövényt hivatalosabban nevezik, azért vonzó, mert kevés gondozást igényel, és olcsó megvásárolni és életben tartani egy edényben. Ez az egyik legpompásabb tavaszi virág, és élénk színárnyalatai minden szobát feldobnak. Ültesse ki az udvarra vagy az erkélyre az utolsó fagyok után, és még az enyhe téli napokon is gyönyörködhet benne. A növényre több száz forintot is el lehet költeni, és ez jól elköltött pénz, hiszen minden év új színeket és fajtákat hoz. Kövesse ezeket a lépéseket, hogy kertje még évekig virágozzon.

Olyan növény, amelynek sok fényre van szüksége, de nem közvetlen napsütésre, például ablakpárkányra. Hűvösebb környezetben is jól érzi magát, és ennek köszönhetően hosszabb ideig megtartja virágait. Virágzás közben tartsa nedvesen a földet, de ne hagyja, hogy vízben álljon. A magas páratartalom mellett is jól érzi magát, és a meleg, napos helyet kedveli, ahol a cserép kavicságyra van állítva.

A virágokat el kell távolítani, és a növényeket az első fagy után ki kell ültetni a kertbe vagy az erkélyre. A következő tavasszal minimális gondozással is virágozni fognak, és nem ritka, hogy ősszel újra virágoznak. Az első évben, amikor elültetik, lefedve kell védeni őket a fagyoktól, de utána már nincs rá szükség.

Félárnyékos vagy teljesen árnyékos környezetben, humuszban gazdag, nedves talajban érzi jól magát. Tavasszal, virágzásuk idején egy kicsit több napfényre van szükség, nyáron pedig egy kicsit kevesebbre. Tökéletesen alkalmas nagyobb bokrok és fák alá ültetésre. Bár a fák koronája kora tavasszal, a primőrök virágzása idején még nem nyújt árnyékot, a bokrok és fák nyári lombja kellemes árnyékos helyet biztosít.

A primrózák évről évre termeszthetők beltérben, de ha van kertünk, akkor a legjobb, ha ott hagyjuk őket, és egy friss cserepes fajtát veszünk. A tavalyi növény a kertben tovább fog virágozni, és bármikor bővítheti a gyűjteményét.

Ha elszánt vagy a benti újravirágoztatással kapcsolatban, akkor a tavasszal a kertbe kiültetett virágot szeptemberben, amikor még jó idő van, ültesd egy cserépbe és késő őszig tartsd a szabadban. A fagyok közeledtével világos, de fűtetlen helyiségben, pl. garázsban, folyosón, előszobában tárold minimális öntözéssel. Aztán januárban elkezdheted szép fokozatosan szoktatni a meleghez és a több vízhez. Aztán csak egy kis türelem kell, hogy előbújjanak a bimbók és virágba boruljon kis kincsed.

Szerintem nem éri meg magokat vetni, mert nehéz belőlük növényeket nevelni, a tavasz pedig remek alkalom arra, hogy megfizethető áron vásároljunk virágot. Ha már több éve ugyanazon a helyen termeszted őket, akkor érdemes szétválasztani és új növényeket indítani. Minden növény eléri előbb-utóbb azt a pontot, amikor a növekedés megszűnik, és a központja elhal. A növények megfiatalítása és további bokrok termesztése osztással ilyenkor remek lehetőség.

A kankalinok virágait érdemes leszedni és megszárítani. A szárított virágokból kitűnő immunerősítő tea készíthető, ami nagyon hatásos a tavaszi fáradtság ellen is.

A kankalinok vadon élő populációja viszonylag nagy, különösen nyugati határainkon. Az Egyesült Államokban vagy annak területén található vadon élő kankalinok védett fajnak számítanak, és nem szabad őket betakarítani.

 

Érdekelhet még

rizsfőző használata

Rizsfőző használata

Publikálta - 2023-01-10 0
Bár mindenkinek megvan a saját módszere, amire esküszik a tökéletesen főtt rizs elkészítéséhez, egy rizsfőző sokkal egyszerűbbé teheti a folyamatot,…
jácint

Jácint gondozása

Publikálta - 2022-09-14 0
A kerti jácint (Hyacinthus orientalis), az egyik legkedveltebb évelő hagymás növény, valójában Délnyugat-Ázsiában, Libanonban, sőt Törökország és Szíria egyes régióiban…
bazsarózsa nevelése

Bazsarózsa Nevelése

Publikálta - 2022-08-31 0
Hogyan kell termeszteni és ápolni a bazsarózsát, a profik szerint: A bazsarózsa (Paeonia) édes illatával és élénk virágaival gyorsan meghódította…
infralámpa használata

Infralámpa használata

Publikálta - 2022-12-04 0
Bizonyított, hogy az infravörös lámpának való kitettség pozitív hatással van a szervezet működésére, segít megőrizni az egészséget, és számos betegség…
mosógép tisztítása

Mosógép tisztítása

Publikálta - 2023-02-14 0
A mosogatógép rendszeres használatának jelentősége Először is beszéljünk arról, miért olyan fontos, hogy rendszeresen tisztítsd a mosogatógépet, mielőtt belemerülnénk a…