fejleszteni a névmemóriát

Fejleszteni a névmemóriát

Publikálva: at 11:14
150 0

E cikk írójánál ugyan senki nem tudja jobban, milyen kellemetlen ha elfelejtjük valakinek a nevét. Sajnos hiába csak arról van szó, hogy rossz a névmemóriánk, az elfelejtett nevű ismerősünk, ezt általában magára veszi, hogy nem figyelünk rá, nem érdekeljük vagy éppen azt is gondolja, hogy ezek szerint neki tucatneve van. Hogy elkerüld ezeket a kellemetlenségeket, alkalmazd ezt a pár dolgot amit a cikkben leírunk.

  • Ha lehetséges akkor előre tanuld meg a neveket! Ha például egy állásinterjúra kell menned, és előre tudod, hogy kik lesznek ott, akkor előre próbáld meg memórizálni a neveket.
  • Helyezd környezetbe a neveket! Ne csak egy névre próbálj meg emlékezni, hanem próbáld meg összekötni valamivel, alkoss vele mondatot, történeteket.
  • Amikor bemutatnak valakinek akkor figyelj nagyon oda a nevekre! Ilyenkor gyakran előfordul, hogy arra figyelsz, hogy a nevedet mondd, és ezért aztán lövésed sincs arról, hogy milyen nevet mondott az, akinek bemutatkoztál.
  • Gyakorolj! Vágd ki az újságból a hírességek neveit, és próbáld meg gyakorolni őket.
  • Az illetőt a neve alapján képzeld el! Ha például valakit Szekeres Mónikának hívnak, képzeld el őt, ahogy egy szekéren bevágtat a Mónika Show-ba. Minél vicessebb, különlegesebb, annál nagyobb a valószínűsége, hogy megfogod tudni jegyezni a nevét. Még jobb, ha saját élményeiddel kötöd össze.
  • Használj párhuzamot! Ha megismerkedsz mondjuk egy Arnold nevű emberrel, akkor biztosan van az ismerőseid között, akit Arnoldnak hívnak. Próbálj meg közöttük párhuzamot keresni, közös vonásokat. Vagy akár kereshetsz ellentéteket is, de mindenképpen olyan dolgot, ami eltér az átlagtól, és ami beindítja az emlékezetedet. Pl.: A régebbről ismert Arnold mindig borostás, míg ez az Arnold, úgy tűnik, minden nap borotválkozik, és bizony elég sűrűn meg is vágja az arcát.
  • Kezdetben gyakran szólítsd az illetőt a nevén, hogy rögzüljön a név.
  • Légy költő! Jó, ha vicces, rímelő tulajdonságokat költesz a névhez, például: Tibor, ja, ő jön, ha van tivornya.

Érdekelhet még

ezüst ékszer tisztítása

Ezüst ékszerek tisztítása

Publikálta - 2023-02-04 0
Az ezüst ékszer egy másik olyan tárgy, amely az idő hatásait mutatja. Megfelelő ápolással azonban az ezüst ékszerek olyan jól…
ragasztópisztoly

Ragasztópisztoly használata

Publikálta - 2022-11-24 0
TIPP 1: A ragasztópisztoly előkészítése: Használat előtt mindig győződj meg arról, hogy a ragasztópisztoly jó állapotban van, és szükség esetén…
pelenkázás

Pelenkázás

Publikálta - 2022-11-26 0
Sokaknak lehetnek kérdései azzal kapcsolatban, hogyan kell helyesen pelenkázni a babát, különösen akkor, ha önök ideiglenesen beugró bébiszitterek, vagy első…
betűtípus választása

Betűtípus Választása

Publikálta - 2022-08-28 0
Gondolja újra, ha eddig azt feltételezte, hogy csak a grafikai szakemberek tudják értékelni a különböző betűtípusokat. Akár egy ajándékba szánt…